|

بیانیه رافائل گروسی درباره برنامه هسته‌ای ایران/ پیام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به دولت آتی ایران چه بود؟

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، گفت: ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران، از جمله اورانیوم غنی‌شده تا ۶۰ درصد در حال افزایش است.

بیانیه رافائل گروسی درباره برنامه هسته‌ای ایران/ پیام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به دولت آتی ایران چه بود؟

به گزارش شبکه شرق، بیانیه مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره فعالیت هسته‌ای ایران در جلسه شورای حکام قرائت شد.

 «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی امروز (دوشنبه) در بیانیه آغازین خود در نشست شورای حکام آژانس در وین در رابطه با برنامه هسته‌ای ایران، با اشاره به آخرین گزارش خود در رابطه با راستی‌آزمایی برنامه هسته‌ای ایران ذیل برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) مطابق با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل گفت: ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران، از جمله اورانیوم غنی‌شده تا ۶۰ درصد در حال افزایش است.

او مدعی شد که آژانس انرژی اتمی تداوم دانش خود را در رابطه با تولید و موجودی سانتریفیوژها، روتورها، آب سنگین و کنسانتره سنگ اورانیوم را از دست داده است.

گروسی افزود: بیش از سه سال از توقف موقت اجرای پروتکل الحاقی توسط ایران می‌گذرد و بنابراین بیش از سه سال از زمانی که آژانس قادر به دسترسی تکمیلی در ایران بوده، گذشته است.

او به گزارش خود درباره توافق‌نامه پادمانی NPT (معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای) با جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد و مدعی شد هیچ پیشرفتی در حل‌وفصل مسائل پادمانی باقی‌مانده حاصل نشده است.

گروسی در ادامه ادعا‌های خود گفت: ایران توضیحات فنی معتبری در رابطه با وجود ذرات اورانیوم با منشأ انسانی در ورامین و تورقوزآباد به آژانس ارائه نکرده یا آژانس را از مکان (های) فعلی مواد هسته‌ای و یا تجهیزات آلوده مطلع نکرده است.

مدیر کل آژانس تصریح کرد: ایران همچنان کد اصلاحی ۳.۱ را اجرا نمی‌کند، زیرا اعلام کرده که اجرای آن را به حالت تعلیق درآورده است. این مسائل پادمانی باقی‌مانده ناشی از تعهدات ایران ذیل توافق‌نامه جامع پادمانی است و برای اینکه آژانس در موقعیتی باشد که تضمین دهد برنامه هسته‌ای ایران صرفا صلح‌آمیز است، باید حل و فصل شوند.

او ادامه داد: بیانیه‌های علنی و بیشتر در ایران درباره توانایی‌های فنی این کشور برای تولید تسلیحات هسته‌ای و تغییرات احتمالی در دکترین هسته‌ای تهران، تنها موجب افزایش نگرانی‌های من درخصوص صحت و کامل بودن اعلامیه‌های پادمانی ایران می‌شود.

گروسی به سفر اخیر خود به تهران در ماه مه و دیدار با «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امورخارجه و همچنین «محمد اسلامی» رئیس سازمان انرژی اتمی ایران اشاره کرد و گفت: من چند پیشنهاد ملموس را برای تقویت مجدد اجرای بیانیه مشترک چهار مارس ۲۰۲۳ با آن‌ها در میان گذاشتم.

مدیرکل دیده‌بان هسته‌ای سازمان ملل با اشاره به تصمیم چندی پیش ایران برای اخراج چند بازرس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به دلیل رفتار‌های حساس و غیرقانونی گفت از اینکه تهران هنوز این تصمیم خود را لغو نکرده، عمیقا متاسف است.

او تاکید کرد: با این وجود، من از موافقت ایران مبنی بر اینکه بیانیه مشترک همچنان چارچوبی را برای همکاری با آژانس و رسیدگی به مسائل باقیمانده فراهم می‌کند، استقبال می‌کنم و از ایران می‌خواهم که بیانیه مشترک را از طریق تعامل جدی با پیشنهادات مشخص شده آژانس اجرا کند.

رافائل گروسی علاوه‌بر این خطاب به دولت ایران گفت: من مجددا بر درخواست و تمایل خود به ادامه گفتگو‌های سطح بالا و تبادلات فنی متعاقب آن که در نتیجه دیدار با وزیر امور خارجه فقید و جناب آقای «علی باقری کنی» سرپرست فعلی وزارت امورخارجه ایران در روز‌های ششم و هفتم ماه می در تهران و اصفهان آغاز شد، تاکید می‌کنم.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در پایان تصریح کرد: طی ارتباطی که بعدا با آقای کنی داشتم، توافق کردیم که تلاش‌های بیشتری را همان‌طور که در اوایل ماه مه در تهران مطرح شد، دنبال کنیم.

پیام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به دولت آتی ایران

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با اشاره به سفر اخیرش به تهران و توافق با مقام‌های جمهوری اسلامی ایران، درباره تداوم اجرای بیانیه چهارم مارس، برای حل‌وفصل تمامی مسائل باقی‌مانده، خواستار تداوم تعاملات و گفت‌وگوهای فی‌مابین در سطح بالا، در دولت جدید ایران شد.

رافائل گروسی با ایراد سخنانی در افتتاحیه نشست فصلی شورای حکام گفت: من از موافقت ایران مبنی بر اینکه بیانیه مشترک چهارم مارس همچنان به ارائه چارچوبی برای همکاری با آژانس و رسیدگی به مسائل باقی‌مانده ادامه می‌دهد، استقبال می‌کنم و از ایران می‌خواهم که بیانیه مشترک را از طریق تعامل جدی با پیشنهادات مشخص آژانس اجرا کند.

او همچنین از دولت جدید در ایران خواست که به گفت‌وگوهای سطح بالا و تعاملات فنی که در نتیجه سفر اخیر او به ایران و دیدار با «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه و «علی باقری کنی» سرپرست وزارت امور خارجه، شکل گرفته است، ادامه دهد.

منبع: ايسنا