|

جمعه مردم تصمیم می‌گیرند؛ نگاهی به شور و شوق انتخاباتی در گفت‌و‌گو با کارشناسان

فردا روز سرنوشت است

فردا، جمعه، گام آخر چهاردهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری به‌مثابه برهه‌ای سرنوشت‌ساز در آینده کشور رقم می‌خورد. البته مشروط بر آنکه این انتخابات به دور دوم کشیده نشود.

فردا روز سرنوشت است

  شرق: فردا، جمعه، گام آخر چهاردهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری به‌مثابه برهه‌ای سرنوشت‌ساز در آینده کشور رقم می‌خورد. البته مشروط بر آنکه این انتخابات به دور دوم کشیده نشود. در این بین یکی از مهم‌ترین سؤال‌ها، شور و شوق انتخاباتی و میزان مشارکت مردمی است که جوابش می‌تواند به سؤال‌های کلیدی دیگری پاسخ دهد؛ چراکه به باور ناظران به هر میزان‌ افزایش مشارکت را شاهد باشیم، به همان میزان از آرای بدنه خاکستری و طیف مردد جامعه به سبد رأی انتخابات افزوده خواهد شد. مشارکت بالا در مشروعیت‌بخشی به دولت بعدی نقش مهمی دارد و قدرت چانه‌زنی در عرصه بین‌الملل و در چالش‌های داخلی را افزایش خواهد داد. بعد از سه انتخاباتی که با کاهش حضور رأی‌دهندگان پای صندوق‌های رأی مواجه بودیم، انتظار می‌رود در فضای حسی حاکم بر اثر سقوط بالگرد رئیس‌جمهور فقید و همراهانش این روند نزولی قطع شود و با انتخاباتی با مشارکت قابل قبول روبه‌رو شویم. به موازات آن، چنین تصور می‌شود که برخی طیف‌های سیاسی رادیکال می‌کوشند فضای مشارکت در یک نسبت و میزان کنترل‌شده صورت بگیرد که نه مشروعیت زیر سؤال برود و نه فضا برای شکست آنها فراهم شود. این در حالی است که رهبری روز سه‌شنبه با قاطعیت بر افزایش مشارکت در انتخابات تأکید داشتند. پیرو آنچه گفته شد، با نگاهی به آمار و ارقام مؤسسات نظرسنجی به نظر می‌رسد تا زمان تنظیم این گزارش شور انتخاباتی به شکل گسترده در جامعه خودش را نشان نمی‌دهد. تا به اینجای کار و ذیل مقایسه نتایج نظرسنجی دوم و سوم‌ تیرماه ۱۴۰۳ چهار مؤسسه اصلی نظرسنجی در کشور می‌توان به نتایجی درباره میزان مشارکت در انتخابات و رأی نامزدها دست یافت. آن‌طور که مؤسسه نظرسنجی «صداوسیما» می‌گوید، میزان مشارکت ۴۶.۸ درصد خواهد بود، اما مؤسسه نظرسنجی «خرد»، آمار مشارکت را ۴۸.۵ درصد می‌داند. در مقابل مؤسسه نظرسنجی «ایسپا» که پس از مشخص‌شدن حضور مسئول جهاد دانشگاهی به عنوان متولی این مؤسسه مانند گذشته آمار آن مورد وثوق و اعتماد نیست هم درخصوص میزان مشارکت به عدد ۵۱.۶ درصد رسیده است. مؤسسه نظرسنجی «شناخت» هم ۵۳ درصد را میزان مشارکت مردم در انتخابات فردا (جمعه) تعیین کرده است.

در مجموع اگر متوسط و معدل این چهار مؤسسه نظرسنجی را در نظر بگیریم، میزان مشارکت حدودا ۵۰ درصد خواهد بود که جامعه آماری در حدود ۳۱ میلیون نفر از واجدان شرایط را در کشور شامل می‌شود که معنای دیگرش آن خواهد که ممکن است حدود 

۳۱ میلیون نفر نیز در این انتخابات شرکت نکنند. البته به گفته برخی ناظران در بهترین حالت در انتخابات جمعه حدود ۵۴ درصد مردم مشارکت می‌کنند. البته طیفی از تحلیلگران حوزه انتخابات باور دارند میزان مشارکت چیزی بین ۴۸ تا ۵۸ درصد نوسان داشته باشد. در یک قرائت خوش‌بینانه هم میزان مشارکت بالای ۶۰ درصد پیش‌بینی شده است. با وجود این باید در نظر داشت که در انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ میزان مشارکت ۴۸.۸ درصد بود که ۱۳ درصد آن را آرای باطله شامل شد. بااین‌حال آمارهای چهار مؤسسه نظرسنجی صداوسیما، خرد، ایسپا و شناخت در رابطه با نامزد اصلی به شرح زیر است:

 برای مسعود پزشکیان از این قرار است: «صداوسیما: ۲۷ درصد، مؤسسه خرد: ۲۶.۵ درصد، ایسپا: ۲۴.۴ درصد، شناخت: ۲۸ درصد‌». این چهار مؤسسه سبد رأی سعید جلیلی را این‌گونه اعلام کرده‌اند: «صداوسیما: ۲۶.۵ درصد، مؤسسه خرد: ۲۳.۲ درصد، ایسپا: ۲۴ درصد و شناخت: ۲۰ درصد‌». آرای محمدباقر قالیباف به این شرح است: «صداوسیما: ۱۷ درصد، مؤسسه خرد: ۲۰.۴ درصد، ایسپا: ۱۴.۷ درصد و شناخت: ۱۹ درصد».

به‌هرحال، با در نظر گرفتن تمامی نکات یاد‌شده و از جمیع جهات، پارامتر تعیین‌کننده برای مشخص‌شدن برنده و بازنده انتخابات هشتم تیر به میزان مشارکت بازمی‌گردد. از این‌رو «شرق» سؤال مشترکی را از برخی نمایندگان پرسیده مبنی بر اینکه آیا شور و شوق انتخاباتی در حوزه انتخابیه شما وجود دارد؟ اگر وجود دارد، چگونه است؟ اگر نیست، چه راهکارهایی وجود دارد که این شور و شوق انتخاباتی را در استان‌ها و سراسر کشور بتوانیم ببینیم و مشارکت انتخاباتی بیشتر شود؟ در ادامه پاسخ این نمانیدگان مجلس را از نظر می‌گذرانید.

شهریار حیدری، نماینده کرمانشاه: ظرفیت اصناف و عشایر را برای افزایش مشارکت انتخاباتى فعال کنید

به جهت عملکرد ضعیف مدیران اجرائی در چند‌ سال اخیر، مردم به‌ویژه در استان ما به‌شدت نگران هستند. این موارد تأثیرات عملکرد مسئولان اجرایی بر زندگى مردم است. مردم، نظام و انقلاب را قبول دارند و همیشه به پای نظام و انقلاب و کشور هزینه داده‌اند. این استان ۱۰ هزار شهید تقدیم انقلاب اسلامی کرده است، اما متأسفانه عملکرد مدیران اجرایی به‌گونه‌ای بوده که مردم فاصله گرفته‌اند و به سختی باید آنان را قانع کرد تا در انتخابات شرکت کنند. خوشبختانه ترکیب کاندیداهای ریاست‌جمهوری باعث شده انتخابات رونق بگیرد و واقعیت تا این لحظه که با شما صحبت می‌کنم این است که شور انتخاباتی آن‌طور ‌که باید باشد، وجود ندارد. از این‌رو در مدت باقی‌مانده باید کاندیداها با رفتار درست به صورتى که با گذشته‌ و عملکردشان همخوانى داشته باشد، با مردم با صداقت رفتار کرده و آنچه را برای مردم اهمیت دارد و مى‌توانند اجرائى کنند، بگویند و از دغدغه‌های مردم صحبت کرده و آنان را مجاب به حضور پاى صندوق‌هاى رأى کنند. ظرفیت‌های عشایری، اصناف را ساماندهی کنند و از اشخاص متنفذ در ادوار مختلف در جهت ایجاد شور انتخاباتی استفاده کرده و از فرصت باقی‌مانده طوری باید استفاده شود که از همه مردم بخواهند تا مشارکت حداکثری داشته باشند و مخصوصا مدیران اجرائی در کارها دخالت نکنند تا شائبه دخالت دولت به‌هیچ‌وجه به وجود نیاید. در نهایت‌ همه این توصیه‌ها سبب می‌شود انگیزه و مشارکت مردم بیشتر شود.

عبدالوحید فیاضی، نماینده مازندران: حضور همه سلایق و پشتیبانى احزاب از نامزدها

امسال با توجه به اینکه در این دوره انتخابات ریاست‌جمهوری تقریبا همه غافلگیر شدند، از این حیث شخصیت‌ها و گروه‌های مرجع سیاسی این آمادگی را نداشتند که انتخابات زودهنگام برگزار شود. از این‌رو حرارت سیاسی و انتخاباتی در جامعه همچنان به‌ طورى که انتظار مى رفت وجود ندارد که این مهم با توجه به شرایط زمانی که پیش آمده طبیعی است. البته نقش رسانه ملی در برگزاری مناظره‌ها و برنامه‌هاى تلویزیونی و رسانه‌ای تاکنون خیلی پررنگ بوده است. از طرفی هم شبکه‌های اجتماعی در پرشورکردن انتخابات بی‌تأثیر نبوده‌اند؛ به صورتی که مردم را به سمت گرم‌شدن فضای انتخاباتی سوق می‌دهند. در سوی دیگر باید این را هم در نظر گرفت که مشارکت مردم تابعی از حضور نامزدها بوده که نامزدهای انتخاباتی هم برای خود جریانی، جبهه‌ای و پشتیبانی دارند و گروه‌های سیاسی متفاوتی را برای خود به عنوان پشتیبان انتخاباتى به همراه داشته‌اند که برای مثال مى‌توان از جریانی به نمایندگی جامعه روحانیت مبارز و اصولگرایان سنتی مثل آقای پورمحمدی یا جریان انقلابی و نسل دوم انقلاب که نسل دومى گام برمی‌دارند مثل آقای جلیلی و همین‌طور جریان اصلاحات آقای پزشکیان نام برد. با در نظر گرفتن چنین فضای سیاسی و انتخاباتی است که می‌توان مشارکت بیشتری را برای فردا (جمعه) پیش‌بینی کرد. از این‌رو امیدواریم با حضور مردم در این انتخابات با مردم‌سالاری دینی که رهاورد انقلاب اسلامی است، تجربه خوبی از حضور پرشور مردم در فضای جمهوری اسلامی بر جای بماند.

 عباس مقتدایی‌ خوراسگایی، نماینده اصفهان: استفاده از ظرفیت‌هاى قانون اساسى مانع از ایجاد التهاب در کشور شد

 اکنون جو عمومی کشور فضایی معطوف به انتخابات است و تقریبا بین همه اقشار، اصناف، گروه‌های سیاسی، احزاب و فعالانی که اثرگذاری در اجتماع دارند، موضوع انتخابات در کانون توجه قرار دارد. به عبارتی می‌توانیم بگوییم التفات کشور به موضوع انتخابات جدی و موجود است و اکنون سلایق مختلف سیاسی و رویکردهای متعددی که در زمینه حکمرانی کشور وجود دارد، نمایندگانی در بین کاندیداهای موجود برای خود تصور می‌کنند و زمینه‌های اولیه مشارکت به خوبی قابل مشاهده است.

همه کسانی که دلسوز کشور هستند بر این امر تأکید می‌کنند که حاضر‌شدن پای صندوق‌های رأی می‌تواند به رشد هرچه بیشتر جامعه منتهی شود. به همین جهت است که هم‌اکنون با مشاهده شواهد موجود، مشارکت حداکثری یا نزدیک به آن در حال رخ‌دادن است. زمان کوتاهی تا هشتم تیرماه باقی است و در همین ساعت‌های موجود در جامعه شور انتخاباتى، رونق بیشترى خواهد گرفت و یک فرصت جدید در حال پدیدآمدن است. باید این را اضافه کرد که تلخ‌کامی شهادت رئیس‌جمهور و همراهانش در جامعه اثرگذار بوده است، به صورتی که این اثرگذاری به انفعال منتهی نشد، بلکه به حرکت فعال کشور منجر شد و حادثه‌ای که می‌توانست موجباتی از التهاب و تلاطم در جامعه و کشور را فراهم کند، با مدیریت صحیح و رهبری حکیمانه و بهره‌گیری از ظرفیت‌های قانون اساسی عملا زمینه‌ای را به دست آورد تا نقاط ضعف قبلی را به‌خوبی جبران کند. انتخابات اسفند ۱۴۰۲ نتوانست به انتخاباتی با مشارکت حداکثری خاتمه یابد. بنابراین اکنون چند ماه پس از انتخابات ۱۴۰۲، زمینه‌ها برای جبران کاستى‌های انتخابات ١۴۰۲ وجود دارد و عملکرد همه اثرگذاران می‌تواند به یک نقطه قوت برای کشور ایران تبدیل شود. در اصفهان نیز مانند سایر استان‌ها همین موضوع پیش‌گفته عملا وجود دارد.