|

راز اولین سفر خارجی مسعود پزشکیان/ اولین سفر یک رئیس‌جمهور ایران در ۱۰۰ سال گذشته به «بصره»؛ «بغداد» مقصد اولین سفر خارجی یک رئیس‌جمهور پس از انقلاب شد

«مسعود پزشکیان» اولین رئیس‌جمهور تاریخ پس از انقلاب است که سفر به عراق را به عنوان اولین سفر خارجی خود تنظیم کرده است.

راز اولین سفر خارجی مسعود پزشکیان/ اولین سفر یک رئیس‌جمهور ایران در ۱۰۰ سال گذشته به «بصره»؛ «بغداد» مقصد اولین سفر خارجی یک رئیس‌جمهور پس از انقلاب شد

به گزارش شبکه شرق، سفر «مسعود پزشکیان» رئیس دولت چهاردهم به عراق، بار دیگر اهمیت این همسایه غربی با اشتراکات تاریخی، تمدنی و فرهنگی و مذهبی را برای ایران نمایان ساخت.

این سفر که اولین مقصد سفر خارجی یک رئیس‌جمهور ایران به عراق پس از انقلاب به حساب می‌آید، در پرتو شعار اول همسایگان، تنش‌زدایی و مدیریت تنش‌ها با آمریکا صورت می‌گیرد. از این‌رو، این سوال مطرح است که چرا در این مقطع عراق، و دیگر کشور‌ها نه؟

سیدعباس عراقچی، وزیر خارجه ایران در چرایی این سفر گفت: «انتخاب عراق به‌عنوان اولین مقصد، نشان‌دهنده عمق روابط برادرانه بین دو کشور است.» امضای چندین یادداشت تفاهم و توافق‌نامه در زمینه‌های امنیتی و حضور در بصره به‌عنوان پایتخت اقتصادی عراق و سفر به اقلیم کردستان عراق از برنامه‌های پزشکیان در این تور سه روزه است.

سفر دو روزه مسعود پزشکیان رئیس دولت چهاردهم به عراق، بار دیگر اهمیت این همسایه غربی با اشتراکات تاریخی، تمدنی و فرهنگی و مذهبی را برای ایران نمایان ساخت. به موازات این سفر و دستورکار سیاست خارجی پزشکیان با شعار اول همسایگان، تنش‌زدایی و مدیریت تنش‌ها با آمریکا این سوال مطرح است که چرا عراق و دیگر کشور‌ها نه؟

سید عباس عراقچی وزیر خارجه ایران در چرایی این سفر به خبرگزاری الفرات گفت: «انتخاب عراق به عنوان اولین مقصد سفر رئیس جمهور، نشان دهنده عمق روابط برادرانه بین دو کشور است.»

به گفته عراقچی سفر پزشکیان به عراق همچنین شامل امضای چند یادداشت تفاهم و توافق‌نامه در زمینه‌های امنیتی و اقتصادی خواهد بود.

نکته جالب و حائز اهمیت این است که پزشکیان اولین رئیس‌جمهور تاریخ پس از انقلاب است که سفر به عراق را به عنوان اولین سفر خارجی خود تنظیم کرده است. در طول ۲۷ سال گذشته یعنی از زمان ریاست جمهوری سید محمد خاتمی در خرداد ۱۳۷۶ تا پایان ریاست جمهوری شهید رئیسی در ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ هیچ‌کدام عراق را به عنوان مقصد اول انتخاب نکرده‌اند.

حتی رئیس دولت سیزدهم در طول ۳ سال ریاست جمهوری خود سفری به عراق نداشتند. اولین سفر خارجی شهید رئیسی به تاجیکستان در ۲۵ شهریور ۱۴۰۰، حسن روحانی به قرقیزستان در ۲۱ شهریور ۱۳۹۲، محمود احمدی‌نژاد به نیویورک در ۲۲ شهریور ۱۳۸۴ و سید محمد خاتمی به ایتالیا به تاریخ ۱۷ اسفند ۱۳۷۷ بوده است.

اهمیت یافتن عراق در سیاست خارجی و منطقه‌ای ایران به تحولات پسااشغال عراق در سال ۲۰۰۳ و قدرت یافتن شیعیان در این کشور باز می‌گردد که به تدریج با توجه به ایجاد پیوند‌های سیاسی و اقتصادی بین تهران و بغداد، زمینه برای نقش‌یابی جمهوری عراق در سیاست همسایگی جمهوری اسلامی ایران فراهم شد.

نقش عراق در محور مقاومت نیز دیگر بعد این اهمیت برای سیاست خارجی ایران است که در خاورمیانه پرآشوب با چالش‌های متراکم و متعدد و کوتاه بودن سقف اتحاد‌ها و ائتلاف‌ها که هر آن احتمال بروز تنش میان همسایگان وجود دارد، بغداد را به یک متحد در سیاست منطقه‌ای ایران تبدیل کرده است.

اهمیت چنین متحدی هم ناشی از جنگ ۸ ساله با این کشور در دوره صدام و ضرورت تبدیل یک دشمن به دوست است و هم داشتن طولانی‌ترین مرز مشترک با ۱۵ همسایه است که اهمیت ثبات و امنیت مرزی را به یک عنصر حیاتی در منطقه دستخوش تنش و بحران تبدیل می‌کند. از این رو اهمیت عراق در سیاست خارجی و منطقه‌ای ایران در دوره جدید هم نمادین و هم مبتنی بر عناصر واقع بینانه ژئوپلیتیک است.

علاوه بر این نقش مولفه‌های اقتصادی با اهمیت یافتن نقش تجارت در سطوح منطقه‌ای و بین‌المللی، برای داشتن یک روابط دوجانبه با ارزش افزوده نیز حائز اهمیت است. عراق یکی از بازار‌های صادراتی ایران و یکی از ۵ شریک اول اقتصادی جمهوری اسلامی است که ضرورت تقویت این روابط را دو چندان می‌کند.

با توجه به ضعف زیرساخت‌های عراق و اقتصاد تک محصولی آن که وابسته به فروش نفت خام است، ایران توانسته از این بازار که وابسته به محصولات غیرنفتی و کشاورزی و همچنین خدمات مهندسی است، استفاده کند. اگرچه رقبایی، چون ترکیه، امارات، چین و به تازگی عربستان سعودی گوی سبقت را از ایران ربوده و این یکی از زنگ خطر‌های توجه به عراق در دوره جدید است. در این چارچوب قرار است پزشکیان از برخی پروژه‌های شرکت‌های ایرانی در بصره پایتخت اقتصادی عراق بازدید به عمل آورد.

بعد دیگر اهمیت عراق برای ایران، جانمایی سیاست خارجی اول همسایگان در دکترین سیاست خارجی جمهوری اسلامی است که داشتن روابط خوب همسایگی را به یک اولویت در سیاست منطقه‌ای ایران تبدیل کرده است. حضور عراق در دو زیرسیستم خلیج فارس و شام با توجه به چالش‌هایی که ایران در این دو حوزه منطقه‌ای دارد، توسعه روابط با عراق می‌تواند موازنه مطلوبی را با بازیگران مرتبط با این دو زیرسیستم از جمله دولت‌های عرب خلیج‌فارس و همچنین اردن برقرار کند.

به موازات این چالش‌ها، توسعه روابط با عراق می‌تواند روابط با اقلیم کردستان عراق را نیز بهبود بخشد. نقش توافق امنیتی میان ایران و عراق که کنترل حضور گروه‌های خرابکار در مرز‌های شمال غربی ایران و در همسایگی با اقلیم کردستان عراق را هدف قرار داده، حائز اهمیت است. اجرای بهینه توافق امنیتی امضا شده در سال ۲۰۲۳ ضرورت و استمرار مشورت‌ها را دو چندان می‌کند. عراق و ایران در مارس ۲۰۲۳ توافقی برای تقویت امنیت امضا کردند.

«سفر مسعود پزشکیان به بصره»؛ اولین سفر یک رئیس‌جمهور به بصره در ۱۰۰ سال گذشته

سرکنسول ایران در بصره با بیان این‌که پزشکیان در جریان سفر خود به عراق در روز پنج‌شنبه یا جمعه به این استان سفر می‌کند، گفت: در طول ۱۰۰ سال گذشته این اولین رئیس‌جمهوری است که به بصره سفر می‌کند و در همین راستا این سفر مورد توجه مردم این استان قرار گرفته است.

«مسعود پزشکیان» رئیس‌جمهوری اسلامی ایران روز چهارشنبه در اولین سفر خارجی خود، در راس هیأتی بلندپایه از مقامات سیاسی و اقتصادی، برای سفر رسمی سه روزه عازم عراق می‌شود.

پزشکیان در سفر  به عراق که به دعوت رسمی «محمد شیاع السودانی» نخست‌وزیر عراق صورت می‌گیرد، علاوه بر دیدارهای رسمی با نخست وزیر، رئیس جمهور، روسای مجلس و دستگاه قضایی و امضای اسناد همکاری مشترک، دیدارهایی نیز با تجار و ایرانیان ساکن عراق خواهد داشت.

رئیس‌جمهور از برخی پروژه‌های شرکت‌های ایرانی در بصره نیز بازدید خواهد کرد و به دعوت رسمی مقامات اقلیم کردستان راهی اربیل و سلیمانیه در شمال عراق خواهد شد.

«علی عابدی» سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در بصره در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان این‌که در بین مردم ایران و بصره اشتراکات فرهنگی و تمدنی زیادی وجود دارد، افزود: بصره شهر مجاهدین، شهدا، علمای بزرگ، اصحاب فرهنگ،هنر، ادبا، شعرا عشایر عزیز است که رابطه دیرینه‌ای با ایران دارند.

عابدی گفت که «در جریان برگزاری مراسم اربعین حسینی تعداد زیادی از زائران ایرانی از این شهر عبور می‌کنند و مواکب و مردم بصره ضیافت بی‌نظیری از زائران به‌عمل می‌آورند».

او همچنین گفت که در شهادت آیت‌الله «سید ابراهیم رئیسی» و «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه ایران بیش از ۱۰ هزار نفر برای ابراز همدردی و تسلیت به کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در بصره آمدند.

دیپلمات ایرانی با بیان این‌که رئیس‌جمهور در جریان سفر به بصره با اقشار مختلف در این استان دیدار خواهد کرد، ادامه داد: دیدار با مسئولان استانی بصره و همچنین دیدار با شیوخ عشایر، مواکب، اساتید دانشگاه‌ها، علما، اصحاب فرهنگ هنر، تجار، بازرگانان و غیره از دیگر برنامه‌های آقای پزشکیان در جریان سفر به بصره است. 

پیش از این، «محمدکاظم آل‌صادق» سفیر ایران در عراق به ایسنا گفته بود که این احتمال وجود دارد که در جریان سفر به بصره به عنوان پایتخت اقتصادی عراق، چندین پروژه اقتصادی نیز آغاز شود. 

عابدی در پایان و با بیان این‌که سفر پزشکیان به بصره اولین سفر یک رئیس‌جمهور به این استان حداقل در ۱۰۰ سال گذشته و این ناشی از جایگاه و اهمیت ویژه بصره برای جمهوری اسلامی ایران است، ادامه داد: مردم بصره اظهار تمایل دارند که دیدار عمومی با آقای دکتر پزشکیان داشته باشند و از ایشان استقبال عمومی نمایند که البته با توجه به محدودیت‌ها ما تلاش می‌کنیم تا آنجایی که امکان دارد تقاضاهایی که در این ارتباط وجود دارد را جواب دهیم. 

طبق گزارش نهاد ریاست‌جمهوری، پزشکیان همچنین پس از دیدارهای رسمی در بغداد، جهت زیارت حرم امیرالمؤمنین و امام حسین سلام الله علیهما به شهرهای نجف و کربلا خواهد رفت.

 

منبع: دنیای اقتصاد