وزیر اقتصاد: ارز دیجیتال نیاز به مدیریت دارد و نباید آن را محدود کرد
وزیر اقتصاد و امور دارایی اعلام میکند که ایران در حوزه رمزهای دیجیتال با وجود فضایی که برای کار دارد بسیار کند به پیش میرود و این درحالی است که این بازار در کشورهای همسایه با رشد خوبی همراه است.
وزیر اقتصاد و امور دارایی اعلام میکند که ایران در حوزه رمزهای دیجیتال با وجود فضایی که برای کار دارد بسیار کند به پیش میرود و این درحالی است که این بازار در کشورهای همسایه با رشد خوبی همراه است. عبدالناصر همتی یکی از دلایل اصلی رشد کند در بازار ارز دیجیتال را نگاههای محدودکننده عنوان کرد و گفته است که در ایران نسبت به همه روندهای مهم تکنولوژی نگاه محدودکننده وجود داشته است.
به باور او تصمیمگیران به جای مدیریت این فضا همیشه به فکر محدوود کردن آن بودهاند مانند سیاستهایی که در سالهای گذشته با اعمال فیلترینگ در مورد گسترش فضای مجازی در پیش گرفتهاند که نتیجهای هم در بر نداشته است. همتی در این رویداد تاکید کرد که موضع دولت چهاردهم نسبت به رمزهای دیجیتال محدودکننده نیست و با دید یک فرصت برای کمک به رشد اقتصادی به آنها نگاه میکند. همچنین او در این رویداد تاکید کرد که حوزه ارزهای دیجیتال نیازمند یک اتحادیه منسجم است و او به عنوان وزیر اقتصاد به شکلگیری این اتحادیه به بخش خصوصی کمک خواهد کرد.
به گزارش «فنزی» رویداد روز ملی ارز دیجیتال، امروز (۱۷ آذر) برگزار شد و در آن بسیاری برخی از مسئولان بانک مرکزی و وزارت اقتصاد و فعالان بازار ارز دیجیتال حضور داشتند. در مراسم در مراسم افتتاحیه این رویداد عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی به ارائه اهمیت فعالیت رمز ارزها در کشور پرداخت و اعلام کرد که در این زمینه باید قانونگذاری مشخصی صورت بگیرد. او در ابتدا در توضیح اهمیت این دارایی جدید به ویژگیهای مهم ارزهای دیجیتال اشاره کرد و گفت:
موضوع اقتصاد دیجیتال بسیار مهم است و در کشورهای همسایه هم به سرعت در حال پیشرفت است. متاسفانه ما نتوانستیم آنطور که باید در اقتصاد دیجیتال رشد متناسب با آنچه که دنیا و همسایگان اتفاق افتاده است، داشته باشیم.»
او دلیل این موضوع را نگاه بدبینانه به روندهای تاثیرگذار در دنیای تکنولوژی ارتباط میدهد و اعلام میکند که پیوسته در کشور نسبت به روندهای دنیای تکولوژی محدودیت ایجاد شده است، مانند فیلترینگ که مشخص هم نیست چه نتیجهای در بر داشته است. همتی در این رویداد تاکید کرد که دولت چهاردهم مصمم است فیلترینگ را بردارد، چرا که فیلترینگ یک مانع برای رشد فضای مجازی است.
همتی با اشاره به اینکه به دنیای ارزهای دیجیتال هم نگاههای محدودکننده وجود دارد گفت:«در مورد ارز دیجیتال هم همین مسئله را داریم. این موضوع کار مهم و مثبتی است و روند خیلی خوبی داشته است و ظرف چند سال گذشته رشد آن چشمگیر بوده است. طبیعتا ارز دیجیتال از بعد سرمایهگذاری و جایگزین پول فیزیکی مزایایی دارد و سبب از بین رفتن وابستگی به کسانی میشود که این دارایی را مدیریت میکنند.»
استفاده بهینه دولت از ارز دیجیتال
همتی موضع دولت چهاردهم در مورد ارز دیجیتال را نگاه باز با حل نگرانیهای موجود اعلام کرد. به باور او دولتها چون نمیتوانند ارز دیجیتال را کنترل کنند، به آن بدبین هستند اما دولت چهاردهم در خصوص ارز دیجیتال چنین رویکردی ندارد. همتی در این مورد اعلام کرد: «ارزهای دیجیتال توسط ریاضیات حفاظت میشوند و در آن نهادهای پشتیبان و افراد نقشی ندارند. به خاطر وجود این ویژگی طبیعی است که دولتها و بانک مرکزی نسبت به آن بدبین باشند چون خارج از کنترل آنهاست. همه دولتها دوست دارند همه چیز تحت کنترلشان باشد و هرچه را خارج از کنترلشان باشد، دوست ندارند. اما دولت چهاردهم قصد محدود کردن آن را ندارد و به دنبال این است که از ارز دیجیتال استفاده بهینه کند»
وزیر اقتصاد در ادامه به کارکرد ارز دیجیتال برای مقابله با تحریمها اشاره کرد و با بیان این که تحریمها اقدامی علیه اقتصاد، تجارت و فعالیتهای مالی کشور است، گفت: «برای ما که به خاطر وجود تحریمهای ظالمانه نمیتوانیم از طریق واسطههای مالی کار تجاری خود را انجام بدهیم، ارز دیجیتال میتواند کمککننده باشد؛ هم از جهت خنثی کردن و هم از جهت شکست دادن تحریمها. بنابراین، اگر رمزارزی بتواند تحریمها را خنثی کند ما از آن استقبال میکنیم.»
او درباره تدوین دستوالعمل بانک مرکزی در مورد ارز دیجیتال که با انتقادهایی از سوی فعالان این بازار روبهروست اعلام کرد: «در خصوص دستورالعملی که هیأت عالی بانک مرکزی برای رمزارزها تصویب کرده اختلاف نظرهایی از این نظر که نهاد متولی تدوین دستورالعمل برای رمزارزها بالاخره بانک مرکزی است یا وزارت اقتصاد یا شورای عالی وجود دارد، اما دوستان در بانک مرکزی معتقدند بخشهای مربوط به توکنهای معاملاتی در اختیار بانک مرکزی است و ما فعلا براساس همین نظر جلو میرویم.»
تشکیل اتحادیه صنفی ارز دیجیتال
در بخش دیگری از این سخنرانی وزیر اقتصاد به لزوم تشکیل یک اتحادیه صنفی از سوی فعالان اصلی حوزه رمزارز اشاره کرد و با اشاره به ضروری بودن فعالیت این اتحادیه گفت: «مشکل ما این است که همه منتظریم بانک مرکزی دستورالعمل اعلام کند. هرکدام از افراد هم به صورت جداگانه نامه و یادداشت میدهند و میگویند به دلیل اینکه بانک مرکزی تحریم است نباید مقررات بدهد و عدهای میگویند نباید زیرمجموعه بانک مرکزی برویم زیرا ممکن است تحریمها روی شرکتها تاثیر بگذارد.»
او ادامه داد:« به نظر من این موضوع نباید فردی دیده شود، انجام فردی و شرکتی باعث برداشتهای مختلف میشود وقتی یک شرکت یا صرافی به صورت فردی این موضوع را پیگیری میکند، نفع شخصی دیده میشود اما بررسی در صنف قابل توجه است. من به عنوان وزیر اقتصاد کمک میکنم که بخش خصوصی اتحادیه صنفی برای ارز دیجیتال تشکیل دهد.»