رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی خبر داد:
هفت راه جدید برای سرمایهگذاری در حوزه نوآوری/ 50 هزار میلیارد تومان برای اجرای برنامههای جدید در نظر گرفتهایم
محمدصادق خیاطیان میگوید با توجه به اهداف صندوق نوآوری و شکوفایی و همچنین شعار امسال با عنوان «سرمایهگذاری برای تولید» سه محور تدوین شده است که در برگیرنده فرصتهای سرمایهگذاری برای تولید دانشبنیان، توسعه سرمایهگذاری دانشبنیان و تضمین سرمایههای مردمی در حوزه دانشبنیان میشود.

رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی از طراحی هفت بسته برای «سرمایهگذاری تولید دانشبنیان» خبر داد و اعلام کرد که برای عملی کردن این بستهها نزدیک به ۵۰ همت منابع در نظر گرفته شده است. به گفته محمدصادق خیاطیان با توجه به اهداف صندوق نوآوری و شکوفایی و همچنین شعار امسال با عنوان «سرمایهگذاری برای تولید» سه محور تدوین شده است که در برگیرنده فرصتهای سرمایهگذاری برای تولید دانشبنیان، توسعه سرمایهگذاری دانشبنیان و تضمین سرمایههای مردمی در حوزه دانشبنیان میشود.
به گزارش «فنزی»، براساس توضیحات خیاطیان، در این هفت بسته که اسمهای مختلفی هم برایشان در نظر گرفته شده، تلاش میشود فرصتهای جذب سرمایه از بخشهای مختلف کشور و همچنین مردم رقم بخورد.
برای نمونه بسته «پیوند» روی فرصتهای دانشبنیانها برای جذب سرمایه مردمی تمرکز شده است. یا بسته «نوآفرین» سرمایهگذاری با هدف ایجاد شرکتهای دانشبنیان جدید را هدف قرار داده است. در این بسته قرار است با همکاری وزارت علوم و مجموعه پارکهای فناوری، شرکتهای بالقوه شناسایی و به آنها منابع مالی تعلق گیرد تا مسیر دانشبنیانی را طی کنند.
براساس ادعای خیاطیان فعالیت صندوق در سال ۱۳۹۲ با سرمایه ۳ همت آغاز شد در حالی که آن زمان تنها ۵۰ شرکت دانش بنیان در کشور فعال بود. به گفته او حال حاضر بیش از 10 هزار شرکت دانشبنیان در حوزههای مختلف فعالیت میکنند و در سال ۱۴۰۳ صندوق ۳۶ همت حمایت مالی از دانش بنیانها انجام داده است.
هفت بسته سرمایهگذاری با ارائه 22 خدمت
محمدصادق خیاطیان، رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری یکی از ابزارهای بسیار مناسب حمایت از فعالان زیستبوم نوآوری در کشور را سرمایهگذاری بورس، بانکها و صندوقهای پژوهش فناوری بخش خصوصی برای تامین مالی یا همان سرمایهگذاری خطرپذیر معرفی کرد و با اشاره به برخی دغدغههای موجود سرمایهگذاران این بخش گفت: «صندوق نوآوری وظیفه خود میداند که برای رونق بخشیدن به این بخش و حمایت از سرمایهگذاران دانشبنیانها به عنوان پیشران عمل کند.» به گفته او هم اکنون صندوق نوآوری با ۱۷ بانک و ۷۰ صندوق پژوهش و فناوری همکاری می کند و مجموعهای از شرکتهای دانشبنیان بزرگ را بواسطه بازار سرمایه با ضمانت صندوق نوآوری حمایت میکنند.
او با اشاره به اینکه برای سرعت گرفتن سرمایهگذاری در بخش دانشبنیان سه محور در نظر گرفته شده که این محورها شامل هفت بسته است و به تصویب هیئت عامل صندوق نوآوری رسیده ، گفت: «این بستهها شامل ۲۲ خدمت هستند و ما امروز چهار خدمت را شروع خواهیم کرد که فراخوان آن بعد از این جلسه اعلام خواهد شد و شرکتهای دانشبنیان میتوانند از این ظرفیت بهرهبرداری کنند.»
او در توضیح این هفت بسته اعلام کرد: «بسته اول ما با عنوان «پیوند» به معرفی فرصتهای دانشبنیان برای جذب سرمایه مردمی متمرکز است. بسیاری از مردم با فرصتهای سرمایهگذاری در حوزه دانشبنیان آشنا نیستند، بنابراین ما با برگزاری رویدادهای جذب سرمایه به توانمندسازی شرکتهای دانشبنیان کمک خواهیم کرد و آنها را به سرمایهگذاران و عموم مردم معرفی خواهیم کرد.»
او با اعلام اینکه بسته دوم «نوآفرین» نام دارد و با هدف سرمایهگذاری برای ایجاد شرکتهای دانشبنیان جدید در نظر گرفته شده است، توضیح داد: «کشور ما بسیاری از شرکتها در پارکهای فناوری و مراکز رشد فعالیت میکنند، اما به دلایل مختلف موفق به تبدیل شدن به شرکتهای دانشبنیان نشدهاند. ما با همکاری وزارت علوم و مجموعه پارکهای فناوری، این شرکتها را شناسایی کرده و به آنها منابع مالی ارائه خواهیم داد تا مسیر دانشبنیانی را طی کنند.»
خیاطیان با اشاره به بسته سوم، به نام «نوپا» گفت: «هدف این بسته شکوفا کردن سرمایهگذاریهای بخش خصوصی در شرکتهای دانشبنیان است. از حدود ۱۰ هزار شرکت دانشبنیان، بیش از ۶۰ درصد آنها نوپا هستند و ما در نظر داریم با تأمین مالی به این شرکتها کمک کنیم تا به شرکتهای بزرگتر بپیوندند و توسعه پیدا کنند.»
به گفته او بسته دیگر در این زمینه «توانا» است که هدف آن تکمیل سرمایهگذاریهای بخش خصوصی در حوزه دانشبنیان است. به گفته او بسیاری از شرکتهای دانشبنیان زیرساختهایی ایجاد کردهاند، اما نیازمند منابع مالی برای تکمیل یا توسعه ظرفیتهای خود هستند. بنابراین صندوق در این زمینه کمک خواهد کرد تا شرکتها بتوانند ظرفیتهای خود را به بهرهبرداری برسانند. آنطور که او توضیح میدهد، در بسته توانا شرکتها میتوانند تا سقف ۱۵۰ میلیارد تومان از منابع استفاده کنند. این تسهیلات به توسعه ظرفیت تولید یا تکمیل ظرفیتهایشان اختصاص خواهد یافت.
«راهبرد» با هدف حمایت از حوزههای اولویتدار و زنجیره ارزش کشور مانند طرحهای مرتبط با انسولین و پلاسما، «ضامن» برای صیانت از سرمایههای مردم در حوزه دانشبنیان و «رشد» برای افزایش تولید شرکتهای دانشبنیان از دیگر بستههایی است که صندوق نوآوری و شکوفایی برای رشد سرمایهگذاری در حوزه نوآوری و شرکتهای دانشبنیان در نظر گرفته است.
50 همت منابع برای اجرای هفت بسته
خیاطیان در این نشست خبری با اشاره به بودجهای که برای اجرای این هفت بسته در نظر گرفته شده است، گفت: «مجموعاً نزدیک به ۵۰ همت منابع به اجرای این بستهها اختصاص خواهیم داد. پیشبینی میکنیم با اجرای این برنامه، به ۵۰۰ شرکت دانشبنیان جدید برسیم و سرمایهگذاریهای ما منجر به ۱۰۰ همت رشد فروش شرکتهای دانشبنیان شود و همچنین منجر به ۱۰۰ میلیون دلار افزایش صادرات این شرکتها را به دنبال داشته باشد.»
براساس اظهارت صندوق نوآوری و شکوفایی،فعالیت این صندوق در سال ۱۳۹۲ با سرمایه ۳ همت آغاز شد، در حالی که آن زمان تنها ۵۰ شرکت دانش بنیان در کشور فعال بود. به گفته او در حال حاضر بیش از 10 هزار شرکت دانشبنیان در حوزههای مختلف فعالیتمیکنند، بنابراین ضروری است برای منابع صندوق نوآوری برای ارائه خدمات هرچه بیشتر به دانشبنیانها برنامه ریزی شود.
آنطور که خیاطیان ادعا میکند در سال گذشته ۷۶۲ شرکت دانش بنیان برای اولین بار و همچنین ۱۲۰۰ شرکت نوپا توانستند از صندوق خدمات دریافت کنند،ضمن اینکه برنامه این صندوق تمرکز بیشتر روی خدمات رسانی به شرکت های نوپا است.