تدبیر باید
فردوسی در شاهنامه میگوید: جهان سربهسر حکمت و عبرت است/ چرا بهره ما همه غفلت است. پیش از فردوسی، امام علی فرمود: واعتبر بما مضی من الدنیا ما بقی منها؛ یعنی گذشته دنیا را وسیله عبرت برای آینده قرار بده.
فردوسی در شاهنامه میگوید: جهان سربهسر حکمت و عبرت است/ چرا بهره ما همه غفلت است. پیش از فردوسی، امام علی فرمود: واعتبر بما مضی من الدنیا ما بقی منها؛ یعنی گذشته دنیا را وسیله عبرت برای آینده قرار بده. فان بعضها یشبه بعضا، چراکه برخی رویدادها با گذشته شباهت دارد (نامه ۶۹، نهجالبلاغه). در این چهلوچند سالی که از عمر انقلاب گذشته، ملت ایران شاهد رویدادهایی بوده که مسئولان از برخی از آنها درست عبور نکردند یا با هزینههای زیادی عبور کردند و درنهایت فرصتهایی از دست رفته است. فرصتهای سیاسی و اقتصادی که از دست رفت، بازگشت به آن، هزینههای بیشتری میطلبد. به قول پروین اعتصامی: آمد طبیب بر سر بالین خویش لیک/ فرصت گذشته بود و مداوا اثر نداشت. در چند سال اخیر چندین حرکت اعتراضی در کشور صورت گرفت، متأسفانه هر اعتراض بعدی تندتر و خشنتر و احیانا با شعارهای رادیکالتر بود. چرا این داستان تمام نشد و شاید هم تمام نشود. البته امیدواریم هرچه زوتر کشور به ثبات و آرامش برگردد؛ شوربختانه اما دولتمردان، همیشه اعتراضها را از چشم دشمن خارجی دیدند و نفوذ و پایگاه کشورهای بیگانه را در کشور قوی دانستند. اگر در اعتراضهای نخست با رویکرد کارشناسی و آسیبشناسی به مسئله نگاه میشد و مشکلات مردم که عمدتا اقتصادی بود، حل میشد، کار کشور به اینجاها کشیده نمیشد. گیرم اعتراضهای خیایانی تمام شد، با خروج فوجفوج جوانان از کشور چه باید کرد؟ با آسیبهای رو به افزایش اجتماعی و فسادهای زیر پوست جامعه چه میکنیم؟ با وجود این تورمهای افسارگسیخته که منشأ هر فسادی است، چه باید کرد؟
به این برنامههای تحریفکننده و توجیهکننده صداوسیما چه باید گفت؟ با جوانانی که داشتن ماشین و خانه را برای خود محال میدانند و کورسوی امیدی را برای آینده خود نمیبینند، چه باید کرد؟ به هزاران جوان فارغالتحصیل بیکار و سرگردان در جامعه چه باید گفت؟ که کشورشان را رو به سامان نبینند. یک سال است در این دولت به امید رفع تحریمها نشستهاند و آرزوها بر باد میرود و باید شاهد انزوای بیشتری باشیم. به مردم وعده عدالت و آزادی دادهایم، اما وعدهها کمتر محقق شد. ای عجب آن عهد و آن سوگند کو؟ و دهها درد و مشکل دیگر. چرا نمیپذیریم که این شیوه مدیریت و این روش پاسخگویی جواب نمیدهد. ای کاش بعد از فوت مهسا امینی به جای اینهمه دفاع از گشت ارشاد یک عذرخواهی از مردم میشد. هنوز این مردم تورم یکرقمی را تجربه نکرده است؛ جز دوران کوتاه در دولت اصلاحات. به نظر میرسد راه برای نجات کشور و ملت باز است، به شرط آنکه به جای هر چیز، سر تدبیر به کار گیریم و کار را به کاردانان بسپریم. از امام علی بیاموزیم که فرمود: سُوءُ التَّدبیرِ سَبَبُ التَّدمیرِ، عامل هلاکتها سوءتدبیر است. و نیز فرمود: سوء التدبیر مفتاح الفقر. کلید فقر و ناداری بیتدبیری است و نصیحت سعدی را نیز آویزه گوش قرار دهیم:
همی تا برآید به تدبیر کار/ مدارای دشمن به از کارزار