گزارش شبکه شرق از ویروس های تنفسی که همچنان در صدر هستند
مراجعه به مراکز درمان برای آنفلوآنزا کاهش پیدا نکرده است
شبکه شرق: استمرار تعداد بالای مراجعه بیماران به مراکز درمان، از شروع پاییز نشان میدهد که از مبتلاهای آنفلوآنزا و دیگر ویروس های تنفسی کم نشده است. در هر ساعتی از شبانه روز به این مراکز سر بزنیم، جمعیتی را میبینیم که در نوبت ویزیت پزشک عمومی و یا داخلی نشستند.
این در حالی است که پیش تر هم گفته شده بود کمبود واکسن و کاهش میزان تزریق آن به شدت این میزان ابتلا اثر گذاشته است.
به یکی از مطب های متخصص داخلی شرق تهران وارد میشویم، اینجا روی صندلی های کنار هم زنان و مردان و کودکان با علائم سرماخوردگی نشستند تا نوبت ویزیت شان شود.
پیرمردی که بیش از بیست دقیقه در نوبت نشسته میگوید که حالا برای بار سوم در دو ماه گذشته است که به این مطب می آید. هر بار که بهتر می شود، دوباره با علائم سرماخوردگی به شکلی شروع میشود و حالا با دل درد و مشکلات گوارشی همراه شده است.
از طرف دیگر مادر جوان دختر بچه هفت ساله اش را در بغل گرفته و گوشه ی دیگر این مطب روی صندلی نشسته که میگوید:«دختر از اول مهر انقدر مریض شد که اصلا درست مدرسه نرفت. هر بار هم به همین اندازه مریض میشود. چند باری هم از همکلاسی هایش ویروس گرفت و من نداشتم روزهای اوج بیماری مدرسه برود.»
منشی شماره ها را می خواند و بیماران یکی یکی وارد اتاق پزشک میشوند. بیشتر بیماران بعد از خرید دارو از داروخانه به همین مطب بازمیگردند تا آمپول یا سرم تزریق کنند.
جمعیت داخل مطلب کمی بیشتر شده و عده زیادی مجبورند سر پا بایستند تا نوبتشان شود. بیمارانی که طی گفت و گو اعلام میکنند، معمولا برای بار چندم در این فصل است که درگیر ویروس های تنفسی شدند.
تعداد واکسن های آنفلوآنزا در کشور چقدر بوده؟
پیشتر در مطلبی منتشر شده اعلام شده بود که مهر ماه ۱۴۰۳، رئیس وقت سازمان غذا و دارو اعلام کرد که مجوز واردات دو میلیون و ۱۰۰ هزار دوز واکسن چهارظرفیتی آنفلوآنزا صادر شده و بیش از یک میلیون و ۸۰۰ هزار دوز آن در داروخانههای کشور توزیع شده است.
با این حال، قباد مرادی، سرپرست مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، اظهار داشت که امسال حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار دوز واکسن آنفلوآنزا توزیع شده که بخشی از آن تولید داخلی بوده است؛ آماری که با اعلام رئیس وقت سازمان غذا و دارو تفاوت بسیاری دارد.
قباد مرادی امروز هم در گفت و گو ایسنا به آخرین وضعیت شیوع ویروس های تنفسی اشاره کرده که آخرین آمار و ارقام مربوط به عفونتهای تنفسی برای اواسط هفته گذشته (هفته سوم دی ماه) است و برمبنای این اطلاعات، ۳۰ درصد عفونتهای تنفسی برای بیماری آنفلوآنزا است.
بررسیها بیانگر این است که آنفلوآنزای غالب کشور، آنفلوآنزای H۱N۱ است. در حال حاضر، آنفلوآنزا با سهم ۳۰ درصدی در صدر عفونتهای تنفسی قرار دارد. همچنین سهم سرماخوردگی و کرونا از عفونتهای تنفسی در گردش به ترتیبت ۷ و ۲ درصد است.
اگرچه سهم آنفلوآنزا از عفونتهای در گردش 30 درصد است اما شدت این بیماری در شهرهای مختلف کشور متفاوت است.
ویروس HMPV در گذشته وجود داشته و یک جستوجوی ساده اینترنتی میتواند حضور این ویروس در گذشته را تایید کند. بررسیها بیانگر این است که شکل طبیعی این ویروس در گذشته در کشور شناسایی شده و سهم این ویروس در برخی ماهها از عفونتهای تنفسی در گردش حدود 2 درصد بوده است.
برخی کشورهای دنیا برای شناسایی این ویروس تلاش میکنند و شناسایی آن را گزارش میدهند. ویروس HMPV ممکن است در کودکان و بزرگسالان با علائم شدید بروز کند. سازمان جهانی بهداشت و همچنین کشور چین تاکنون اطلاعیهای درباره ویروس جهشیافته HMPV منتشر نکردهاند.
همچنین هیچ کشوری، گزارشی درباره خطرناکبودن HMPV یا افزایش شدت بیماری منتشر نکردهاند. هیچ شرایط اضطراری درباره این ویروس در جهان منتشر نشده است. برخی رسانههای کشور، ویروس HMPV را بسیار ترسناک جلوه میدهند و من بر این باور هستم که آسیبزدن به روح و روان مردم پسندیده نیست.
رعایت آداب بهداشتی، پرهیز از حضور سالمندان به ویژه افراد دارای بیماریهای زمینه ای در محلهای پرتراکم جمعیتی، استفاده از ماسک، شستوشوی مداوم دستها، ماندن در منزل در صورت وجود علائم بیماری و استفاده از دستمال در زمان سرفه و عطسه در پیشگیری از عفونتهای تنفسی، بسیار تاثیرگذار هستند.