نشست مشترک مجلس و قوه قضائیه به مناسبت روز مجلس برگزار شد
به دنبال راهگشایی برای چالشهای اقتصادی و اجتماعی کشور
در هفته شلوغ نمایندگان که از یک سو بودجه در سه شیفت در حال بررسی است، بهارستان به مناسبت روز مجلس میزبان سران قوا نیز بوده است. بعد از حضور رئیسجمهور و برخی از وزرا در روز یکشنبه، دیروز رئیس دستگاه قضا، وزیر دادگستری و دادستان کل کشور میهمان ساختمان سبز بودند.
شرق: در هفته شلوغ نمایندگان که از یک سو بودجه در سه شیفت در حال بررسی است، بهارستان به مناسبت روز مجلس میزبان سران قوا نیز بوده است. بعد از حضور رئیسجمهور و برخی از وزرا در روز یکشنبه، دیروز رئیس دستگاه قضا، وزیر دادگستری و دادستان کل کشور میهمان ساختمان سبز بودند.
جلسه مشترک مجلس و قوه قضائیه به بررسی مسائل مهمی اختصاص داشت که این روزها افکار عمومی را شدیدا با خود درگیر کرده است؛ ازجمله انتشار محتوای قانون حجاب و عفاف که رئیس دستگاه قضا و رئیس مجلس به حمایت از این قانون پرداختند، هرچند راه اصلاح ایرادهای این قانون را باز دیدند.
در ادامه به راههای برونرفت از چالشهای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی ازجمله معیشت، فیلترینگ و... پرداختند و بر هماهنگی و همراهی همه قوا در این مسیر تأکید کردند. هرچند تعدادی از نمایندگان مانند روانبخش، فضا را برای حمله مجدد به ظریف مساعد دیدند و از دستگاه قضا درخواست ورود به این مسئله را مطرح کردند.
رئیس قوه قضائیه در صحن علنی مجلس گفت: در مسئله عفاف و حجاب، همه قوا و ارگانها مسئول هستند. چیزی که امروز در خیابانها میبینیم، همه در قبال حل آن مسئول هستیم و باید فکری داشته باشیم. قانونی که در این زمینه وضع شده باید ابلاغ و اجرا شود و اگر کاستیهایی دارد باید اصلاح شود.
البته فقط حجاب و عفاف مورد توجه اژهای نبود و او در ادامه به چالشهای جدی اشاره کرد و گفت: امروز یکی از مسائل مهم کشور، مسئله اقتصاد است. امروز مسئله اقتصاد، مسئله معیشت و گرفتاریهایی که برای بعضی از دهکهای پایین مردم وجود دارد، مسئله بسیار مهمی است. اینکه بخواهیم فقط مقصر را معرفی کنیم و تقصیر را گردن دیگری بیندازیم، مشکل حل نمیشود. ما باید توان این را داشته باشیم که عدالت را در همه عرصهها و زمینهها ایجاد کنیم و این بدون هماهنگی، همفکری و همراهی یکدیگر میسر نمیشود. امروز بسیاری از دهکهای پایین، حقوقبگیران، کارمندان و کارگران معیشت سختی دارند.
رئیس قوه قضائیه با اشاره به اینکه دولت، مجلس و قوه قضائیه مسئولیت بسیار سنگینی در قبال حل مشکلات معیشتی دارند، گفت: امروز ارزشهای اسلام، ارزشهای انقلاب و ارزشهای دینی ما مورد تهاجم جدی دشمن قرار گرفته است و به ارزشهایی که حضرت زهرا(س) به خاطر آن حرکت کرد و اباعبدالله الحسین(ع) خونش را در این راه فدا کرد، دستدرازی میشود. امروز دغدغه شیطان بزرگ و باند آدمکش و نسلکش صهیونیست این است که در ایران ناامنی ایجاد کند. این را با اطلاع عرض میکنم که دشمنان بهشدت مشغول هستند و شب و روز ندارند و جانفشانی میکنند. اگر احیانا اقدامی از سوی آنان صورت میگیرد، دهها و صدها برابر آن را خنثی میکنیم و جلوگیری میکنیم.
وی ادامه داد: ما برای شناسایی عوامل پنهان دشمن در داخل و برای خنثیکردن توطئههایی که میخواهد امنیت ما را به هم بریزد، به کار بیشتر، توان بیشتر، همفکری بیشتر و سرمایهگذاری بیشتر نیاز داریم. امروز شما میبینید اقدامات ضدامنیتی با گذشته متفاوت شده است و نمیشود همان مقدار اعتباری که برای مقابله با دشمنان و برای تأمین امنیت قبلا در نظر میگرفتیم، الان هم لحاظ کنیم. امروز به یک سلسله اعتبار در موضوعات دفاعی و برای دستگاه اطلاعاتی و امنیتی نیاز داریم. همچنین در قانونگذاری در مسائل مختلف و در برخورد با متخلفان به شیوههای جدیدی نیازمندیم.
بدون شک حجاب یک موضوع شرعی و قانونی است
رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در صحن علنی مجلس به مسئله قانون حجاب و عفاف بیتوجه نبود و دراینباره گفت: بدون شک، حجاب یک موضوع شرعی و قانونی است و باید قوا و بخشهای مختلف و دستگاههای متفاوت به آن توجه کنند. اگر کسی بخواهد از این موضوع دوقطبیسازیهای کاذب درست کند، خیر سیاسی و دینی کشور را نمیخواهد.
محمدباقر قالیباف موضوع روز بعدیای را که از قلم نینداخت و درباره آن صحبت کرد، فیلترینگ بود که با اشاره به بیانات رهبری مبنی بر حفظ امنیت روانی جامعه در حوزه فضای مجازی گفت: حکمرانی در فضای مجازی یک موضوع واقعی است که در همه دنیا و کشورها وجود دارد. البته در گفتوگو با خبرنگاران روشن گفتم که با فیلترینگ به روش فعلی مخالفم، اما حکمرانی در فضای مجازی واجب است که امنیت روانی جامعه و کسبوکار اقتصادی ما را بر هم زده و تربیت و اخلاق خانواده را دچار اشکال کرده است. علاوه بر این، دشمن مثل ۱۴۰۱ از همین نقطه سوءاستفاده امنیتی میکند. لذا باید قوه قضائیه، مجلس و دولت به موضوع توجه کنند.
او در رابطه با مبارزه با فساد هم گفت: مجلس در حوزه مبارزه با فساد، قانون حمایت از افشاگران فساد را تصویب کرد، اما این قانون آنطور که باید اجرا نشد. بنابراین قوه قضائیه و مجلس باید این موضوع را دنبال کنند. وی افزود: گاهی اوقات مبارزه با فساد را سیاسی میکنیم، بهطوری که برای آن پروژه تعریف کرده و کشور را دچار مشکل میکنند. لذا آنهایی که میخواهند با فساد مبارزه کنند، خودشان فساد سیاسی نکنند. گاهی فساد اقتصادی درست میکنند تا آن را تبدیل به پروژه کرده که فساد سیاسی کنند.
رئیس مجلس گفت: این قانون بهترین روش برای مبارزه با مفسدان اقتصادی است. همچنین قانون تعارض منافع از فساد پیشگیری میکند.
وی در ادامه با اشاره به صحبتهای رئیس قوه قضائیه درباره طراحی دشمن گفت: این اتفاقی نیست که روز بعد از آتشبس لبنان، دوباره داعش در سوریه به حلب حمله میکند. اطلاعات، تحلیلها و برآوردهای دقیق نشان میدهد این یک نقشه مشخص و روشنی داشته که در آینده خواهیم دید.
رئیس مجلس با اشاره به جلسه مشترک مجلس و دولت گفت: کارآمدکردن و حل مشکلات از موضوعات جدی برای مقابله با جنگ ترکیبی و جنگ نرم است. قالیباف با اشاره به موضوع مهاجران و اتباع بیگانه گفت: درباره این موضوع مهم، قوه قضائیه و مجلس نقش دارند. رئیس مجلس با اشاره به موضوع حجاب گفت: بدون شک حجاب یک موضوع شرعی و قانونی است و باید قوا و بخشهای مختلف و دستگاههای متفاوت به آن توجه کنند. اگر کسی بخواهد از این موضوع دوقطبیسازیهای کاذب درست کند، خیر سیاسی و دینی کشور را نمیخواهند و فقط میخواهند از این موضوع سوءاستفاده انجام داده و بروند؛ حال اینکه حجاب موضوعی شرعی و قانونی است و احتیاج به درایت و خلاقیت دارد.
وی افزود: حجاب موضوع اجتماعی، فرهنگی و هویتی است و هرگز اجازه ندهیم دشمن در این بسترها اختلاف ایجاد کند.
قالیباف همچنین با اشاره به موضوع ممنوعالخروجها و حتی ممنوعالورودها به کشور گفت: اشخاصی در حوزههای اقتصادی، اجتماعی و مطبوعات کار میکنند که برای خروج از کشور و وضعیت پاسپورت خود نگران هستند و برای ورود به کشور هم نگرانند که بعد چه میشود؛ باید این وضعیت دقیق و درست و مشخص شود که این بخشی از امنیت روانی است که باید به آن توجه کنیم.
باید تعامل و همکاری، منتج به خدمت به مردم و رضایتمندی آنها باشد
امینحسین رحیمی هم صبح دیروز در جلسه مشترک علنی و غیررسمی قوه قضائیه با مجلس شورای اسلامی، گفت: صحبتهایم با توجه به اصل ۱۶۰ قانون درباره تعامل قواست. وی با بیان اینکه قوای سهگانه مطابق قانون اساسی مستقل از همدیگر با وظایف و اختیاراتی مشخص هستند، گفت: البته نباید عملکرد بهگونهای باشد که نتیجه کار جزیرهای باشد و باید تعامل و همکاری، منتج به خدمت به مردم و رضایتمندی آنها باشد.
وزیر دادگستری با اشاره به جلسه مشترک مجلس و دولت گفت: همه ما میدانیم کشور با مشکلات اقتصادی مواجه است و باید آن را حل کنیم که حل مشکلات اقتصادی با تعاملات سه قوه شدنی است، بهطوریکه هر هفته جلسات سران قوا تشکیل میشود. وی با اشاره به تشکیل کارگروهی متشکل از معاون اول رئیسجمهور، نایبرئیس اول مجلس و معاون اول قوه قضائیه گفت: در این جلسه با دعوت سایر مسئولان و وزرا، کار کارشناسی و مشورتی انجام میشود که اگر برای حل مشکلات مردم به قانون نیاز است، از طریق مجلس تصویب شود، اگر احتیاج به کار اجرایی است، دولت کمک کند و اگر هم احتیاج به کار قضائی است، قوه قضائیه ورود کند؛ ازاینرو تعاملات جدی بین سه قوه برقرار است. وزیر دادگستری، تعامل قوه قضائیه با مجلس را در وضعیت بسیار مناسبی خواند و گفت: از زمانی که آقای اژهای ریاست قوه قضائیه را بر عهده گرفتند، دیدگاهشان تعامل حداکثری با مجلس و دولت بوده و همچنین کارگروه مشترکی بین دولت و قوه قضائیه تشکیل شده است.
رحیمی با اشاره به تشکیل کارگروههای استانی و جلسات رئیس قوه قضائیه با همه کمیسیونهای تخصصی مجلس یازدهم و جلسه با چهار کمیسیون تخصصی گفت: ایشان دیدگاه بسیار جدی در تعامل با نمایندگان دارند و جلساتی در دفتر خودشان تشکیل میدهند. وزیر دادگستری بیان کرد: برای بررسی کارشناسی درباره مواردی که نمایندگان مطرح میکنند، کارگروههای تخصصی در ذیل کارگروه مرکزی تعاملی مطابق تفاهمنامه مجلس و قوه قضائیه تشکیل شود تا در صورت نیاز قانون اصلاح شده یا از وزرا پیگیریهای کار اجرائی شده یا کار قضائی شود. رحیمی با بیان اینکه قوه قضائیه در پروندههای کثیرالشاکی نقشی ندارد، افزود: یک مؤسسه مثلا خودرو فروخته و سود بالایی داده و مردم فریب خورده و دستگاههای اجرائی مسئول هم دقت نداشته و بهموقع تذکر ندادهاند، لذا قوه قضائیه با چندین هزار شاکی مواجه میشود که از آنها کلاهبرداری شده است.
او بیان کرد: اخیرا راجع به رمزارزها کلاهبرداری بسیار زیادی از مردم شده و دستگاه قضائی هم نقشی ندارد و یک مرتبه با هزاران شاکی مواجه شده که از آنها کلاهبرداری شده است؛ باید این موارد در کارگروهها بررسی شود.
سخنان نمایندگان مجلس
در ادامه جلسه مشترک مجلس و قوه قضائیه که به صورت علنی و غیررسمی و به مناسبت سالروز مجلس تشکیل شد، یاسر سلیمانی، نماینده بافت، گفت: یکی از مشکلات مهم در شهرستانها آمار بالای زندانیان در مراکز استان است، بهطوریکه در مرکز استان کرمان حدود پنج هزار نفر زندانی هستند، ازاینرو خواهش میکنم تغییر مجازاتها را دنبال کنید.
او با تأکید بر لزوم توجه به حقوق کارکنان سازمان زندانها گفت: حرفهآموزی و کسب مهارت در زندانها ضروری است تا فردی که به جامعه بازگشت، امکان اشتغال داشته باشد.
این نماینده مجلس شورای اسلامی تقویت نظارت در حوزه بازرسی و جلوگیری از فساد در حوزههای مختلف بهخصوص در صنعت و معدن را ضروری خواند و گفت: قوه قضائیه در حوزه ساماندهی اتباع بیگانه کمک کند که دشمن دنبال این است که از فضای ورود اتباع بیگانه برای عملیات تروریستی و قاچاق استفاده کند که نمونه آن حادثه تروریستی سال گذشته کرمان است.
پیمان فلسفی، نماینده تهران نیز با بیان اینکه قوه قضائیه نقش مهمی در پیشبرد احکام نظام دارد، گفت: تراکم پروندهها زیاد است و باید فکری برای حل مشکلاتی همچون کمبود قاضی شود، چون تأخیر در رسیدگی به دعاوی نارضایتی ایجاد میکند.
وی با اشاره به اهمیت استقلال قوه قضائیه گفت: باید قضات در نوع برخوردها منش اسلامی و انسانی را رعایت کنند.
محمد باقری، نماینده بناب نیز بیان کرد: موضوع اخلاق قضات مهم و تأثیرگذار است و نحوه برخورد قضات حتی با مجرم رصد شده و اقدامات جدی شود.
او کاندیداشدن قضات را دارای آفاتی دانست و گفت: همافزایی بین دستگاههای نظارتی کم است که باید توجه شود. این نماینده مجلس شورای اسلامی با تأکید بر لزوم نصب دوربین در محاکم قضائی طبق برنامه هفتم گفت که با این کار جلوی تخلفات گرفته میشود. همچنین باید از طولانیشدن دادرسیها جلوگیری شود لذا باید به پروندههای کثیرالشاکی زودتر رسیدگی شود. همچنین دستور تعطیلی واحدهای دارای مشکلات محیطزیستی صادر شود.
اسماعیل حسینی، نماینده شیراز نیز با تأکید بر لزوم رسیدگی به ترک فعل برخی از مسئولان گفت: یکی از راههای برونرفت از مشکلات، رسیدگی فعالتر به ترک فعل مسئولان است. او با انتقاد از طولانیشدن رسیدگی به پروندهها گفت: باید با قضات متخلف برخورد قاطع و رسیدگی شود و همچنین رسیدگی به پرونده تسریع شود.
قاسم روانبخش، نماینده قم، بیان کرد: کمیته مشترکی بین مجلس و قوه قضائیه تشکیل شود تا مشکلات مردم بهتر حلوفصل شود. او افزود: دشمن با برنامهریزی دقیق درصدد بیحجابی گسترده است که بیحجابی اثراتی بر اخلاق و از هم پاشیدن کانون خانوادهها دارد. اکنون که لایحه عفاف و حجاب به مرحله اجرا رسیده دستگاه قضائی برای اجرای این قانون اهتمام داشته باشد.
روانبخش که فرصت را برای حمله به ظریف مساعد دیده بود، با تأکید بر لزوم برقراری عدالت در قوه قضائیه گفت: دادستان طبق آیین دادرسی با تخلف آشکار در معاونت راهبردی ریاستجمهوری برخورد کند که در این صورت مشارکت سیاسی مردم افزایش پیدا میکند.