در نشست خبری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مطرح شد
برای خطزدن نباید عجله کنیم
صالحی در ابتدای نشست خبری روز گذشته خود، به برنامههای چهارگانهای که به مجلس داده است اشاره کرد و گفت: «اصلاح بنیادی فرایند مجوزها انجام میشود و در این مسیر باید به تسهیلگری فکر کرد که امیدواریم تا پایان سال شرایط در بخش صدور مجوز بهتر باشد.
صالحی در ابتدای نشست خبری روز گذشته خود، به برنامههای چهارگانهای که به مجلس داده است اشاره کرد و گفت: «اصلاح بنیادی فرایند مجوزها انجام میشود و در این مسیر باید به تسهیلگری فکر کرد که امیدواریم تا پایان سال شرایط در بخش صدور مجوز بهتر باشد. مورد دوم شفافسازی بود که در این دوره کمیته آن راه افتاده و تاکنون ۲۰۰ سند بارگذاری شده و اگر تلاش کنیم پشت این دیوار شیشهای قرار بگیریم، ایمنتر هستیم».
او در بخش دیگری از صحبتهایش درباره برنامههای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت چهاردهم در حوزه فناوری نوین، گفت: «طرح استفاده از هوش مصنوعی در حوزه فرهنگ در حال انجام است. سند نظام محتوا و خدمات محتوا آماده شده و در حال ارائه آن هستیم. دولت الکترونیک به صورت جدی در حال تداوم است، اقداماتی صورت گرفته اما کار قابل توجهی داریم».
صالحی بیان کرد: «دبیرخانه سامانه انتشار دسترسی به اطلاعات یکی از مهمترین رویکردهای ما در حوزه مردمیسازی و عدالت فرهنگی است که میبایست شرایطی فراهم شود تا برخی اطلاعات غیرمحرمانه نیز پیشروی مخاطبان قرار گیرد. ما در حوزه اقتصاد فرهنگ هم تلاشهایی را انجام دادیم که از دولت گذشته آغاز شد و ما هم در این دولت بهشدت پیگیر آن هستیم. در این مسیر بحث توسعه شبکه شهرهای خلاق فرهنگ و هنر یکی از مهمترین رویکردهایی است که میتواند در حوزه اقتصادی و فرهنگی مورد توجه قرار گیرد؛ مسیری که در دولت دوازدهم آغاز شد و ما تصمیم داریم آن را در این فضا ادامه دهیم». او ادامه داد: «نقشه فرهنگی استانها در شورای عالی انقلاب تهیه شده بود و این نقشه فرهنگی را بهجد دنبال میکنیم که نظامنامه و روش خاص خود را دارد که بتوانیم هویت ایرانی اسلامی را در جغرافیای کشورمان پیش ببریم».
او در ادامه نشست در پاسخ به پرسشی درباره قانون حجاب و عفاف و راهبردهای وزارتخانه گفت: «این قانون با تأخیر در ابلاغ مواجه شده، یکی از پیشنهادها ارائه لایحه جایگزین است و به نظر میرسد معاونت حقوقی در این مسیر جایگزینی پیش میرود».
صالحی در بخش دیگری از این نشست درباره طرحهای پرحاشیه دولت قبل که هنوز در سایت وزارتخانه است و آیا قرار است آنها را دنبال کند؟ گفت: «ما در شرایط ویژهای آمدیم ولی با وزارت فرهنگ آشنا بودم و این آشنایی پیشین سبب شد برای من وضعیت متفاوت باشد. وزارت فرهنگ پس از شهادت آیتالله رئیسی و بعد از انتخابات در حالت نیمهمستقر حضور داشت و در این مدت رویدادهایی که برگزار شده بینقص نبوده اما تلاش شد قابل دفاع باشند. اما اینکه افقهای جدید را بخواهیم طرح بریزیم، به تثبیت احتیاج دارد و برای خطزدن نباید عجله کنیم. اگر به نتیجه برسیم حتما اصلاح میکنیم».
صالحی در پاسخ به این پرسش که چالشهای بسیاری پیشروی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که عمدهترین آن ممنوعالکاری هنرمندان، چالش سینمای زیرزمینی، بلاتکلیفی جشنواره مد و لباس و... است، گفت: «اگر بخواهیم چالش عمده در کل حاکمیت را بگوییم، چالش سرمایه اجتماعی داریم و کاهش اعتماد مردم به حکمرانان روشن است که در حوزه فرهنگ و هنر شتاب بیشتری پیدا کرد. عوامل مختلفی باعث گسست و گسل در سرمایه اجتماعی-فرهنگی هنر نسبت به نظام حکمرانی شده که قالبهای مختلف دارد؛ از قهر و فاصله تا نفرت و اعتراض. این واقعیت اجتماعی خود ماست که باید آن را بفهمیم و با برداشت درست با آن مواجه شویم. کل جامعه دچار اغتشاشات ذهنی و معرفتی است و در اصحاب فرهنگ و هنر مضاعف شد. اگر اعتماد ذینفعان را نداشته باشید، کاری درست اتفاق نمیافتد و موجب میشود کاری را که شروع میکنیم، از همان ابتدا از دیوار بیاعتمادی فرو میریزد. این اهم چالشهاست و تلاش کردیم و کار سختی بود، زیرا اعتماد یک شبکه است و من در این راستا تلاش کردم. روزهای سختی پیشرو داریم. سعی داریم با توجه به موقعیت ایران و بحرانهایی که ممکن است در پیش داشته باشیم، گردهم بیاییم و از نزدیک با هم باشیم، حرف هم را بهتر بفهمیم و مهمترین چالش این بوده است. تلاشم این بود که بر این موضوع متمرکز باشیم و همچنین تلاش کردیم بخشهای دیگر نظام حکمرانی را متوجه این کنیم که جامعه ما قابل اعتماد و قابل احترام است و اعتماد ازدسترفته را برگردانیم».
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به این پرسش که آیا سازوکار مشخصی برای بررسی کتاب در پیش دارند و اساسا دولت برای اصلاح قانون ممیزی کتاب چه برنامهای دارد؟ گفت: «این دغدغه درستی است و بالاخره مؤلف برای تولید اثر وقت میگذارد. در دوره قبل، قدمی را برداشتیم که ناکافی است؛ نمیتوانیم اثر را به چند نفر بدهیم و انتظار داشته باشیم برداشت یکسان داشته باشند و حتما در فرایند بررسی اختلاف سلیقه پدید میآید».
صالحی در پاسخ به این پرسش که در چند سال اخیر فیلمهای کمدی فضای بیشتری از سینمای ایران را به خود اختصاص دادهاند و ژانرهای دیگر به حاشیه رانده شدهاند و نگاه او به این موضوع چیست؟ گفت: «این دغدغه بسیار قابل درک است. بالاخره سینمای ایران ویترینی است که اگر بخواهد در قالب یک ژانر حتی بهترین کمدیها هم نمایش داده شود، قطعا به افول میانجامد و اصلا نباید مفتخر باشیم که چون فروش بالاست بنابراین باید به ژانرهای دیگر توجه نکنیم. بیتردید اگر سینمای کمدی درست ساخته شود، سینمای محترمی است اما برای بنده و همکارانم در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دیگر ژانرهای سینمایی نیز بسیار جدی است. البته در مجموع باید گفت تعداد فیلمها در حوزه سینمای اجتماعی مقداری قابلتوجهتر شده که باید در این زمینه جدیتر قدم برداریم. فکر میکنم با اطلاعات جدیدی که پیدا کردم، کموبیش دیگر مسیرهای سینما نیز مورد توجه قرار گرفته است».
او در پاسخ به حواشی انتخاب فیلمها در جشنواره فیلم فجر و اینکه برخی از سازندگان آثار علاقهمند حضور در جشنواره هستند، گفت: «فیلمهایی که در مسیر انتخاب جشنواره هستند باید پروانه نمایش گرفته باشند و اینطور نبوده که در مسیر ممیزی به خاطر محتوا در جشنواره نباشند».
سیدعباس صالحی درباره وضعیت بودجه وزارت ارشاد نیز گفت: «دوستان ما در رسانه این موضوع را دنبال کنند، این موضوع بخشی از کار شماست؛ اینکه جمعی مدعی بودند بودجه ۲۰ برابر شده، قانون بودجه مشخص و علنی است. بروید بودجه پنج سال گذشته را موضوع گزارش قرار بدهید تا بفهمیم بودجه چقدر رشد کرده است. ما هم خبرهایی از افزایش بودجه میشنیدیم و خوشحال بودیم از سر و روی وزارتخانه پول میبارد و دیگر شرایط عسرت و تنگدستی قبل نیست، اما آنچه در بودجه ۱۴۰۳ قابل مشاهده است، این است که بودجه ۱۷ درصد رشد داشته اما حقوق و دستمزد و پشتیبانی ۳۰ و ۴۰ درصد افزایش داشته است. از طرف دیگر اینکه چقدر بودجه تخصیص داده شده هم بحث دیگری است؛ تاکنون ۵۷ درصد بودجه تخصیص داده شده است. تأکید بر بند «ب» تبصره ۱۳ که پول به وزارتخانه میریزد، همان یک درصد شرکتهاست و صحبتهای ابتدایی ۳۶ همت بود که بعد گفتند نمیشود. در این ۱۰ ماه، ششمیلیاردو ۲۰۰ به ما دادند. واقعیت بودجه این است. بودجه را نگاه کنید و بررسی کنید که تا چه حد صحت دارد. امسال ۱۷ درصد رشد داشته و کمک به مطبوعات و نشر هم ۲۰ درصد بوده است».
او درباره ماجرای ممنوعالکاری هنرمندان و اقدامات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این زمینه گفت: «برخی اتفاقات افتاد که تابع زمان بود و برخی مجموعهها تصمیم گرفتند پارهای از ممنوعیتها صورت بگیرد. تا این مرحله مشکل بسیاری از هنرمندان مرتفع شده که من تلاش میکنم اسامی افراد را به دلیل افزایش حساسیتها نبرم. اما خوشبختانه با تعاملی که در نهادهای امنیتی و قضائی انجام دادیم، تلاشهای خوبی صورت گرفته که مشکل بسیاری از هنرمندان حل شود. این طبیعی است که در این زمینه پرسشهای زیادی مطرح است و این موضوع یکی از مهمترین مسئلههایی است که بنده به عنوان مسئول حوزه مربوطه موظف به پاسخگویی هستم. اما باید بگویم 50 درصد مشکل بسیاری از هنرمندان ممنوعالکار مرتفع شده است. بهطور کلی برداشت ما این است که جریان وفاق اجتماعی باید به سمتی برود که بر اساس چنین رویکردی مشکلات هم حل شود. خوشبختانه در این زمینه جلساتی هم با نهادهای امنیتی و قضائی برگزار شد و فکر میکنم نتایج مطلوبی هم به همراه داشته باشد».