آیا سرمایه گذاری در صندوق سهامی سودده است؟
در ماههای اخیر بازار سهام بار دیگر برای سرمایهگذاران جذابیت پیدا کرده است. با این حال، برخی از سرمایهگذاران برای ورود به این بازار تردیدهایی دارند. این افراد عموما کسانی هستند که آشنایی زیادی با بازارهای مالی ندارند یا مشغلهها و شغل آنان به گونهای است که نمیگذارد زمان زیادی را صرف بررسی، تحلیل و معامله سهام شرکتهای موجود در بازار کنند. گزینهای که برای رفع نیاز این افراد به وجود آمده، صندوقهای سهامی هستند. برای شناخت بیشتر، در ادامه به شناخت ویژگیهای صندوق سهامی و بازدهی آن خواهیم پرداخت.

در ماههای اخیر بازار سهام بار دیگر برای سرمایهگذاران جذابیت پیدا کرده است. با این حال، برخی از سرمایهگذاران برای ورود به این بازار تردیدهایی دارند. این افراد عموما کسانی هستند که آشنایی زیادی با بازارهای مالی ندارند یا مشغلهها و شغل آنان به گونهای است که نمیگذارد زمان زیادی را صرف بررسی، تحلیل و معامله سهام شرکتهای موجود در بازار کنند. گزینهای که برای رفع نیاز این افراد به وجود آمده، صندوقهای سهامی هستند. برای شناخت بیشتر، در ادامه به شناخت ویژگیهای صندوق سهامی و بازدهی آن خواهیم پرداخت.
صندوق سهامی، سرمایهگذاری با ریسک کمتر در سهام!
صندوق سهامی گزینه ای مناسب برای سرمایهگذاری در بورس است. این صندوق ها با جمع آوری پول از افراد و دریافت مجوزهای لازم از طرف نهادهای رسمی مانند سازمان بورس و اوراق بهادار، سبد دارایی خود را از سهام تشکیل میدهند. در صندوقهای سهامی، هر سرمایهگذار به اندازه پولی که داده، واحد سرمایهگذاری میخرد. صندوقهای سهامی ویژگیهای منحصر به فرد و خوبی دارند که به سرمایهگذاری افراد کمک میکنند. این صندوق ها برای افرادی که علاقه مند به خرید سهام هستند اما تجربه و دانش کافی برای خرید و فروش سهام دارند بسیار گزینه ی بهتر است. زیرا مدیر صندوق سرمایه گذاری سهامی با دانشی که دارد می تواند سهام خوبی را برای صندوق خرید و فروش کند و به این ترتیب سرمایه افراد می تواند رشد خوبی داشته باشد.
انواع صندوق های سهامی
صندوق سهامی عادی، صندوق بخشی، صندوق شاخصی و صندوق اهرمی از انواع صندوقهای سرمایهگذاری سهامی هستند. هر کدام از این صندوقهای سهامی از سطح ریسکپذیری متفاوتی برخوردارند. البته گفتنی است که برای سرمایهگذاری در انواع صندوقهای سهامی باید روحیه ریسکپذیر داشت. درجهبندی صندوقهای سهامی از پرریسک تا کم ریسک را میتوان به صورت زیر در نظر گرفت.
- صندوق اهرمی: برای افرادی که از روحیه ریسکپذیری بسیار بالایی برخوردار هستند، سرمایهگذاری در صندوق اهرمی مناسب است. بازدهی سود صندوق اهرمی نسبت به دیگر صندوقهای سهامی بیشتر و البته در زمان نزول بازار سرمایه، میزان ضرر سرمایهگذاری در این صندوق بیشتر است.
- صندوق بخشی: صندوق بخشی عمدتا بر یک صنعت در بازار سرمایه تمرکز میکند. به عنوان مثال، صندوق اهرمی بخشی فارما کیان، سبد دارایی خود را از سهام شرکتهای فعال در صنعت دارو تشکیل میدهد. این ترکیب دارایی در صندوق سهامی میتواند در زمان رشد صنعت موردنظر، بازدهی قابل توجهی داشته باشد و زمانی هم که سهام آن صنعت نزول میکند، کاهش ارزش زیادی را تجربه کند.
- صندوق شاخصی: صندوقهای شاخصی یک هدف را تعیین میکنند و تلاش میکنند تا بر اساس شاخصی که انتخاب کردهاند، سود یا نزول کنند. هر کدام از صندوقهای شاخصی، یکی از شاخصهای بورس را انتخاب میکنند و منطبق با آن بازدهی میسازند. صندوق شاخصی هموزن کیان تنها صندوق شاخصی است که سبد خود را منطبق با شاخص هموزن تشکیل میدهد. بنابراین با توجه به حرکت شاخص هموزن با سود یا ضرر همراه خواهد بود.
- صندوق سهامی عادی: افرادی که با روحیه ریسکپذیری متعادل، تمایل به انتخاب صندوق سهامی دارند، میتوانند صندوق سهامی عادی را برای سرمایهگذاری در بورس انتخاب کنند. صندوقهای سهامی عادی، سبدی متنوع از سهام صنایع و شرکتهای ناشر مختلف بورس دارد. تنوع بالای سبد دارایی صندوق سهامی عادی باعث میشود تا سرمایهگذاری در این نوع صندوق سهامی نسبت به دیگر صندوقهای سهامی ریسک کمتری داشته باشد.
مزایای سرمایه گذاری در صندوق های سهامی
مزایای سرمایه گذاری در صندوق های سهامی عبارت اند از:
مدیریت متخصص در صندوق سهامی
صندوق سهامی از مدیر متخصص برخوردار است. مدیر این صندوقها کسی یا کسانی هستند که آشنایی خوبی با بازارهای مالی دارند. آنها با شناخت خوبی که از بازار دارند اقدام به تحلیل شرکتها و صنایع میکنند و پس از پیدا کردن فرصتهای مناسب اقدام به خرید آنها میکنند. بنابراین سرمایهگذاران ناآشنا به بورس میتوانند از صندوق سهامی برای سرمایهگذاری در بازار سهام استفاده کنند بدون این که نیاز به دانش و زمان کافی داشته باشند.
سبد دارایی متنوع در صندوق سهامی
صندوق سهامی از سبد دارایی متنوعی از سهام برخوردار است. اهمیت متنوعسازی سهام در این است که به افراد اجازه میدهد تا ریسکشان را کمتر کنند. یک مزیت صندوقهای سهامی این است که این کار را با هزینه کم ممکن میسازند. اگر هر سرمایهگذار برای متنوعسازی سرمایه خود بخواهد به صورت شخصی یا از طریق سبدگردان اختصاصی عمل کند، باید هزینه قابل توجهی بپردازد. سرمایهگذار با خرید واحدهای سرمایهگذاری صندوق سهامی، در واقع در سبدی متنوع از سهام سرمایهگذاری کرده است.
امکان سرمایهگذاری با پول کم
یکی دیگر از مزیتهای سرمایهگذاری در صندوقهای سهامی این است که میتوان از یک سبد متنوع از سهام با پول کم بهره برد.
انواع صندوق سهامی از نظر معامله
انواع صندوق سهامی بورسی از نظر معامله به دو دسته قابل معامله و غیرقابل معامله یا همان صدور و ابطالی دستهبندی میشوند. برای خرید صندوق سهامی قابل معامله باید ابتدا کد بورسی دریافت کرد. سپس وارد پنل کارگزاری شد و صندوق سهامی مورد نظر را جستجو و آن را خریداری کرد. این کار از طریق اپ سرمایهگذاری مربوط به خود صندوق نیز ممکن است. این در حالی است که واحدهای سرمایهگذاری صندوقهای صدور و ابطالی را تنها میتوان از طریق خود صندوق صدور و ابطالی خرید. البته بعضی از صندوقهای سهامی قابل معامله و صدور و ابطالی که متعلق به گروههای مالی مختلفی هستند را میشود از طریق اپلیکیشن مربوط به خودشان نیز خریداری کرد.
آیا صندوقهای سهامی سودده هستند؟
به طور کلی صندوقهای سهامی از روند کلی بازار سهام تبعیت میکنند. به این معنی که اگر بازار سرمایه در وضعیتی مناسب باشد، صندوقهای سهامی هم از سوددهی مناسبی برخوردار خواهند بود. اما اگر بازار سهام در موقعیت نزولی قرار گرفته باشد، صندوقهای سهامی هم شاهد کاهش ارزش واحدهای سرمایهگذاری خود خواهند بود. اما باید گفت که با توجه به بازدهی بلندمدت سهام و صندوقهای سهامی، رشد صندوقهای سرمایهگذاری سهامی در این بازه زمانی ممکن است.
صندوق سهامی برای چه کسانی مناسب است؟
سرمایهگذاری در صندوقهای سهامی برای افرادی مناسب است که از روحیه ریسکپذیر برخوردار باشند. علاوه بر ریسکپذیری، بهتر است سرمایهگذارانی که صندوقهای سهامی را برای سرمایهگذاری انتخاب میکنند، چشمانداز بلندمدت داشته باشند.