|

بحران پنهان اروپا؛ بهره‌برداری افراطی از منابع آبی در این کشورها

بررسی روند دهه ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۲ نشان می‌دهد که ایتالیا با افزایش نزدیک به ۷٪ در مصرف آب شیرین، بیشترین رشد را داشته است، پس از آن ترکیه با تقریباً ۶٪ و مالت با ۴٪ قرار دارند.

بحران پنهان اروپا؛ بهره‌برداری افراطی از منابع آبی در این کشورها
به گزارش گروه رسانه‌ای شرق؛ دانشمندان نگران تابستانی فاجعه‌بار دیگر برای محصولات کشاورزی در اروپا هستند، زیرا شرایط خشکسالی در قاره سبز رو به وخامت است.
 
گزارش اخیر رصدخانه خشکسالی اروپا تصویری نگران‌کننده از خشکسالی در جنوب، شرق و مرکز اروپا ارائه می‌دهد.
 
شبه‌جزیره ایبریا در نتیجه دوره‌های متناوب خشکسالی و بارش‌های شدید زمستانی و بهاری، با بحرانی‌ترین شرایط مواجه بوده و چندین هشدار قرمز در آن ثبت شده است.
 
در سال ۲۰۲۳، اسپانیا با ۳۴ هزار کیلومتر مربع، بیشترین وسعت تحت تأثیر خشکسالی را داشت، پس از آن لهستان با ۲۴ هزار و لیتوانی با ۲۰ هزار کیلومتر مربع قرار داشتند.
 
در عین حال، هشدارهای نارنجی بخش‌های وسیعی از ایتالیا، یونان، قبرس، لهستان، بلاروس، بیشتر مناطق اوکراین، همچنین ایرلند، اسکاتلند و نقاطی از آلمان و فرانسه را در بر گرفته است.

وضعیت بحرانی قبرس

 
 
 
 
افزایش استفاده از منابع آبی کمکی به بهبود اوضاع نکرده است.
 
بر پایه آخرین شاخص بهره‌برداری از منابع آب، مصرف آب شیرین به رکورد جدیدی معادل ۵.۸٪ از کل منابع در دسترس رسیده است. مقادیر بالاتر از ۲۰٪ معمولاً به‌عنوان نشانه کمبود آب در نظر گرفته می‌شود.
 
قبرس با مصرف ۷۱٪ از منابع آب شیرین، بحرانی‌ترین وضعیت را دارد؛ پس از آن مالت و رومانی با ۳۴٪ و ۲۱٪ قرار دارند.
 
لتونی، کرواسی، سوئد، اسلواکی، لیتوانی، اسلوونی، فنلاند و لوکزامبورگ همگی مقادیری زیر ۱٪ در این شاخص را ثبت کرده‌اند که نشان می‌دهد در شرایط کم‌آبی قرار ندارند.
 

کدام کشورها بیشترین رشد مصرف آب را داشته‌اند؟

 
بررسی روند دهه ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۲ نشان می‌دهد که ایتالیا با افزایش نزدیک به ۷٪ در مصرف آب شیرین، بیشترین رشد را داشته است، پس از آن ترکیه با تقریباً ۶٪ و مالت با ۴٪ قرار دارند.
 
آژانس محیط‌زیست اروپا هشدار داده است: «تا میانه قرن، پیش‌بینی می‌شود فراوانی و شدت موج‌های گرما و خشکسالی در بیشتر مناطق اروپا افزایش یابد. بنابراین مهم است که روش‌های مدیریت زمین به‌موقع و به‌درستی تعدیل شود و راهبردهای انطباق در سطح اتحادیه اروپا و کشورها به‌طور مؤثر اجرا گردد.»
 
کدام کشورهای اروپایی از منابع آب شیرین خود بیش از حد بهره‌برداری می‌کنند؟
 

«فاضلاب مشکل نیست»

 
در آخرین گردهمایی کشورهای گروه «مِد۹» شامل فرانسه، کرواسی، قبرس، یونان، ایتالیا، مالت، پرتغال، اسلوونی و اسپانیا، ایده‌هایی برای مقابله با خشکسالی مطرح شد، مانند سامانه‌های آبیاری هوشمند، فناوری‌های حفاظت از محصولات، سامانه‌های صرفه‌جویی در آب و همچنین محصولات دستکاری‌شده ژنتیکی.
 
اما بانک سرمایه‌گذاری اروپا معتقد است کلید حل مشکل، افزایش بازیافت فاضلاب است.
 
ماریا دیامانتی، کارشناس آب این بانک گفت: «بیش از ۸۰٪ از فاضلاب‌ها به هدر می‌رود. فاضلاب مشکل نیست چون منبعی بسیار ارزشمند از آب، مواد مغذی و انرژی است. ما باید نحوه برخورد با آن را تغییر دهیم و بازیابی منابع از فاضلاب را در اولویت قرار دهیم.»
 
 
 
منبع: عصر ایران