شبهنظامیان یمنی با حمایت ضمنی آمریکا و امارات آماده نبرد زمینی با حوثیها میشوند
سواحل دریای سرخ؛ میدان جدید تقابل در یمن
در پی حملات هوایی آمریکا که به گفته مقامهای نظامی و سیاسی واشنگتن، توان نظامی حوثیها را تضعیف کرده، گروههای شبهنظامی یمنی در حال برنامهریزی برای یک عملیات زمینی گسترده هستند تا از این فرصت برای بازپسگیری بخشهایی از سواحل دریای سرخ که از یک دهه پیش تحت کنترل حوثیها قرار دارد، استفاده کنند. مقامات یمنی و آمریکایی میگویند این گروهها به دنبال بیرونراندن حوثیها از مناطق کلیدی در شمال غربی یمن هستند.


شرق: در پی حملات هوایی آمریکا که به گفته مقامهای نظامی و سیاسی واشنگتن، توان نظامی حوثیها را تضعیف کرده، گروههای شبهنظامی یمنی در حال برنامهریزی برای یک عملیات زمینی گسترده هستند تا از این فرصت برای بازپسگیری بخشهایی از سواحل دریای سرخ که از یک دهه پیش تحت کنترل حوثیها قرار دارد، استفاده کنند. مقامات یمنی و آمریکایی میگویند این گروهها به دنبال بیرونراندن حوثیها از مناطق کلیدی در شمال غربی یمن هستند. به گفته افراد مطلع از برنامهریزیها، پیمانکاران امنیتی خصوصی آمریکایی به گروههای یمنی در مورد جزئیات این عملیات زمینی مشاوره دادهاند. امارات متحده عربی که از حامیان اصلی این گروههاست، در هفتههای اخیر این طرح را با مقامات آمریکایی در میان گذاشته است.
مقامات آمریکایی اعلام کردهاند که واشنگتن به حمایت از عملیات زمینی نیروهای محلی تمایل دارد، اما هنوز تصمیم نهایی در این باره گرفته نشده است. آنها تأکید دارند که آمریکا هدایت این مذاکرات را بر عهده ندارد، بلکه هدف، تقویت گروههای محلی متحد با دولت به رسمیت شناختهشده یمن از سوی غرب و جامعه جهانی برای تأمین امنیت این کشور است.
برایان هیوز، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا، هفته گذشته در گفتوگو با والاستریتژورنال اظهار کرد: «امنیت دریای سرخ در نهایت بر عهده شرکای منطقهای ماست و ما با آنها همکاری نزدیکی داریم تا کشتیرانی در این آبراهها برای آیندهای طولانی ایمن و آزاد باقی بماند».
طرح حمله به بندر استراتژیک حدیده
بر اساس طرح مورد بحث، نیروهای مستقر در جنوب یمن قرار است در امتداد ساحل غربی این کشور که تحت سیطره حوثیهاست، پیشروی کنند و بندر حدیده در دریای سرخ را تصرف کنند. موفقیت این عملیات میتواند حوثیها را از بخشهای وسیعی از سواحل عقب براند؛ مناطقی که این گروه از آنجا به کشتیهای عبوری در آبهای اطراف حمله کرده است.
تصرف حدیده ضربهای سنگین به حوثیها خواهد بود؛ این بندر نهتنها شریان اقتصادی آنهاست، بلکه مسیر اصلی دریافت تسلیحات از یک بازیگر منطقهای را نیز قطع میکند. با اینکه آنها هرگونه تأمین تسلیحات برای حوثیها را رد کردهاند، اما بازرسان سازمان ملل بارها منشأ محمولههای تسلیحاتی ضبطشده را به آن ردیابی کردهاند. محمد علی الحوثی، از رهبران ارشد حوثی، اخیرا با لحنی تند اعلام کرد که حملات هوایی آمریکا در متوقفکردن این گروه ناکام مانده و هرگونه عملیات زمینی نیز به سرنوشتی مشابه دچار خواهد شد.
این مذاکرات در حالی انجام میشود که آمریکا به دنبال راههایی برای کاهش حملات هوایی خود در یمن است. دولت جدید آمریکا که بر تعهد خود به عملیات محدود و پرهیز از درگیریهای طولانی تأکید دارد، در حال بررسی گزینههای مختلف است. با این حال، یک حمله زمینی بزرگ میتواند خطر ازسرگیری جنگ داخلی یمن را به دنبال داشته باشد؛ جنگی که سالهاست فروکش کرده، اما در گذشته با حمایت ائتلاف عربستان و امارات و بمبارانهای گسترده، به یک بحران انسانی دامن زد.
پیامدهای منطقهای
حوثیها حملات خود به کشتیهای عبوری از دریای سرخ را اندکی پس از عملیات نظامی اسرائیل در غزه آغاز کردند؛ عملیاتی که در پاسخ به حملات حماس در اکتبر ۲۰۲۳ انجام شد. در نتیجه این حملات، بیشتر کشتیهای تجاری همچنان مسیر طولانیتر اطراف جنوب آفریقا را انتخاب میکنند و از دریای سرخ و کانال سوئز دوری میجویند.
آمریکا از ۱۵ مارس عملیات خود علیه حوثیها را آغاز و اعلام کرد که هدفش دفاع از منافع ملی، بازدارندگی دشمنان و تضمین آزادی کشتیرانی در یکی از مهمترین مسیرهای تجاری دریایی جهان است. به گفته مقامات آمریکایی، بیش از ۳۵۰ حمله در این کمپین انجام شده، اما ارتش آمریکا هنوز گزارشی از نتایج این حملات منتشر نکرده است.
مقامات یمنی و ناظران جنگ در این کشور میگویند که نزدیک به یک ماه حملات هوایی نتایج متفاوتی داشته و حملات هوایی به تنهایی نمیتوانند حوثیها را شکست دهند. از زمان آغاز این حملات، حوثیها موشکها و پهپادهایی را در نزدیکی ناو هواپیمابر یواساس هری اس. ترومن در دریای سرخ شلیک کردهاند و حملات خود به اسرائیل را نیز از سر گرفتهاند.
به گفته مقامات آمریکایی، ورود یک ناو هواپیمابر دوم به همراه کشتیهای پشتیبانی به منطقه، احتمالا به افزایش حملات برای چند هفته دیگر منجر خواهد شد. با این حال، حمایت از یک عملیات زمینی برای آمریکا پیچیدگیهایی به همراه دارد. واشنگتن در جنگ داخلی طولانی یمن از ائتلافی به رهبری عربستان و امارات علیه حوثیها حمایت کرده بود. آن درگیری در سال ۲۰۲۲ به آتشبس انجامید، اما تنشهای پراکنده میان حوثیها و گروههای مورد حمایت این ائتلاف همچنان ادامه دارد.