|

برکناری مربی افسانه‌ای ایتالیایی راه‌حل مشکلات رئال است؟

کارلتو؛ قربانی سیاست‌های پرز

فصل ۲۰۲۴-25 برای رئال‌مادرید به نقطه‌ای بحرانی رسیده است. شکست ۲ بر یک هفته گذشته مقابل والنسیا در سانتیاگو برنابئو باعث شد این تیم در کورس قهرمانی لالیگا، چهار امتیاز از بارسلونا عقب بیفتد. اما ضربه اصلی چند روز بعد وارد شد؛ جایی‌ که شاگردان آنچلوتی در دیداری تحقیرآمیز، با سه گل در ورزشگاه امارات مغلوب آرسنال شدند تا امیدهای‌شان برای صعود به نیمه‌نهایی لیگ قهرمانان به‌شدت کاهش یابد. این نتایج نه‌تنها باعث نگرانی هواداران شده، بلکه نشانه‌هایی از نارضایتی را در چهره کارلو آنچلوتی نیز پدیدار کرده است. او پس از شکست مقابل آرسنال، با صراحت گفت: «نمی‌دانم چرا این‌قدر سخت است که در این بازیکنان انگیزه ایجاد کنیم. مشکل اصلی ما در این فصل همین بوده؛ تیم در شرایط خوب یا بد، فاقد انسجام لازم است».

کارلتو؛ قربانی سیاست‌های پرز

شرق: فصل ۲۰۲۴-25 برای رئال‌مادرید به نقطه‌ای بحرانی رسیده است. شکست ۲ بر یک هفته گذشته مقابل والنسیا در سانتیاگو برنابئو باعث شد این تیم در کورس قهرمانی لالیگا، چهار امتیاز از بارسلونا عقب بیفتد. اما ضربه اصلی چند روز بعد وارد شد؛ جایی‌ که شاگردان آنچلوتی در دیداری تحقیرآمیز، با سه گل در ورزشگاه امارات مغلوب آرسنال شدند تا امیدهای‌شان برای صعود به نیمه‌نهایی لیگ قهرمانان به‌شدت کاهش یابد. این نتایج نه‌تنها باعث نگرانی هواداران شده، بلکه نشانه‌هایی از نارضایتی را در چهره کارلو آنچلوتی نیز پدیدار کرده است. او پس از شکست مقابل آرسنال، با صراحت گفت: «نمی‌دانم چرا این‌قدر سخت است که در این بازیکنان انگیزه ایجاد کنیم. مشکل اصلی ما در این فصل همین بوده؛ تیم در شرایط خوب یا بد، فاقد انسجام لازم است».

 

همین اظهارنظر کارلتو، مربی باتجربه ایتالیایی، نشان از این دارد که خود او هم تا حد زیادی از ایجاد انگیزه در ستاره‌های رئال احساس ناکامی می‌کند. در هفته اخیر نیز رئال‌مادرید در دیداری نه‌چندان درخشان، موفق شد با گل کاماوینگا در نیمه اول، مقابل آلاوس به پیروزی برسد و فاصله‌اش با بارسلونا را در عدد چهار حفظ کند. این برد، هرچند از نظر نتیجه تیم را در کورس قهرمانی نگه داشت، اما در عمل تغییری در وضعیت نگران‌کننده این فصل ایجاد نکرد. مشکلات ساختاری تیم، کمبود شدید در عمق ترکیب و اتکای بیش از حد به درخشش فردی بازیکنان همچنان پابرجاست. پیروزی برابر آلاوس بیشتر از آنکه نشانه‌ای از بهبود باشد، یادآور این واقعیت بود که رئال با مجموعه‌ای از چالش‌های حل‌نشده وارد حساس‌ترین مقطع فصل شده؛

 

چالش‌هایی که اگر بی‌پاسخ بمانند، می‌توانند این فصل را با ناکامی‌های بیشتری همراه کنند. در واقع رئال در بازی‌های بزرگ فصل، بارها ضعف ساختاری و ناهماهنگی نشان داده و مقابل حریفان جدی، شکننده ظاهر شده است. با این‌ حال در باشگاهی مانند رئال‌مادرید، مسئولیت نهایی همیشه بر دوش سرمربی قرار می‌گیرد. به نظر می‌رسد اگر آنچلوتی نتواند تا پایان فصل جام‌ بزرگی برای باشگاه به ارمغان بیاورد؛ درحالی‌که فینال کوپا دل‌ری برابر بارسلونا در پیش است، احتمالا دوران حضورش در مادرید به پایان خواهد رسید. با این‌همه، واقعیت آن است که ناکامی‌های اخیر فقط به عملکرد مربی محدود نمی‌شود، بلکه رئال در پنجره‌های نقل‌وانتقالاتی اخیر، به‌ طور چشمگیر‌ از سرمایه‌گذاری مؤثر بر ترکیب خود بازمانده و این سکون مدیریتی، حالا در نتایج تیم خود را نشان می‌دهد.

 

مشکل اصلی کهکشانی‌ها

 

گفته می‌شود مدیران رئال‌مادرید از حالا زین‌الدین و ژابی آلونسو، سرمربی موفق بایرلورکوزن را به ‌عنوان گزینه اصلی جانشینی کارلو آنچلوتی در نظر گرفته‌اند. مربی پرافتخار ایتالیایی دیگر هیچ حاشیه امنی ندارد، اما حتی اگر تغییر در کادر فنی هم انجام شود، مشکل بزرگ‌تر رئال همچنان پابرجا خواهد ماند. واقعیت این است که آنچلوتی در فصل جاری قربانی سیاست نقل‌وانتقالاتی عجیب باشگاه شده؛ کم‌تحرکی در بازار تابستانی و نادیده‌گرفتن ضعف‌های اساسی در برخی پست‌ها، حالا بهایی سنگین برای تیم به همراه داشته است. فارغ از اینکه چه کسی روی نیمکت می‌نشیند، تا زمانی که تعادل و عمق در ترکیب رئال برقرار نشود، این تیم همچنان وابسته به درخشش‌های فردی خواهد ماند؛ تیمی بدون نقشه دوم.

 

خط دفاعی؛ پاشنه‌آشیل تیم کارلتو

 

در پنجره تابستانی گذشته، تنها خرید مهم رئال‌مادرید، جذب ستاره فرانسوی و قهرمان جهان، کیلیان امباپه، بود؛ انتقالی بزرگ و خبرساز که بعد از دبل قهرمانی در لیگ و لیگ قهرمانان اروپا در فصل ۲۰۲۳-24، نشانه‌ای دیگر از جاه‌طلبی مدیران باشگاه به حساب می‌آمد. امباپه در قیاس با خوسلو که در پایان فصل گذشته راهی الغرافه قطر شد، بدون‌تردید یک جهش کیفی بود. اما در حالی‌ که همه نگاه‌ها به خط حمله بود، کاستی‌های دیگر به حال خود رها شدند.

 

تونی کروس، اسطوره خط میانی، خداحافظی کرد و ناچو، کاپیتان چند پُسته تیم راهی لیگ عربستان و تیم القادسیه شد؛ دو خروجی مهم که خط دفاع رئال را با خلأ جدی مواجه کردند. آغاز فصل برای آنچلوتی با فقط دو مدافع میانی آماده -آنتونیو رودیگر و ادر میلیتائو- همراه بود. داوید آلابا که درگیر درمان پارگی رباط صلیبی شده و دنی کارواخال تنها مدافع راست تخصصی در ابتدای فصل بود. در سمت چپ هم فرلاند مندی و فران گارسیا باید پست را بین خود تقسیم می‌کردند. در چنین شرایطی، نبود عمق کافی در خط دفاع به مشکلی اجتناب‌ناپذیر بدل شد؛ مشکلی که خیلی زود دامان تیم را گرفت.

 

رئال‌مادرید به معجزه نیاز دارد. هنگامی‌که دانی سبایوس، هافبک قابل اعتماد رئال، به دلیل آسیب همسترینگ بازی‌های مهمی را از دست داد و فرلاند مندی هم به‌ دلیل مشکلی مشابه برای یک ماه اخیر در ترکیب رئال غیبت داشت؛ وضع برای کارلو آنچلوتی بدتر هم شد. کارلتو فقط به 10 بازیکن اصلی اعتماد کرده که هر هفته در ترکیب قرار بگیرند: رودیگر، لوکاس واسکز، فدریکو والورده، شوآمینی، لوکا مودریچ، جود بلینگام، ادواردو کاماوینگا، رودریگو، وینیسیوس جونیور و امباپه. با توجه به نیروی انسانی محدود تیم، بعید به نظر می‌رسد که رئال بتواند در دور برگشت لیگ قهرمانان مقابل آرسنال نتیجه‌ای معجزه‌آسا بگیرد یا بارسلونا را در رقابت‌های لالیگا پشت سر بگذارد. وضعیت به‌وضوح بر آنچلوتی تأثیر گذاشته است؛ مربی‌ای که ماه‌هاست در حال آزمایش ترکیب‌ها و سیستم‌های مختلف است تا به‌ نوعی کمبودهای تیم را جبران کند. هیچ نجاتی در نیمکت رئال هم به چشم نمی‌خورد. آنچلوتی هنوز مطمئن نیست که ستاره‌های جوان مانند اندریک و آردا گولر قادر باشند با فشار فوتبال در سطح بالا همگام شوند.

 

وینیسیوس و امباپه؛ «برای هیچ‌ چیز نمی‌جنگند»

 

مشکل اصلی رئال‌مادرید این است که بیش از حد گل می‌خورد، اما این فقط به‌ دلیل بدشانسی در مصدومیت‌ها یا کمبود برنامه‌ریزی در بازار نقل‌وانتقالی نیست. امباپه و وینیسیوس به‌ویژه در دیدار مقابل آرسنال مقصر گل‌های خورده بودند. آنها در فشار روی توپ با بی‌میلی مشارکت می‌کنند. آنچلوتی پس از شکست در فینال سوپرجام مقابل بارسلونا با وینیسیوس، امباپه و رودریگو برای همین نکته به مشکل برخورد کرده بود؛ امباپه در آن بازی فقط پنج کیلومتر دویده بود که آنچلوتی به شوخی گفت که این میزان از مسافت، حتی کمتر از مسافت طی‌شده از سوی تیبو کورتوا، دروازه‌بان رئال، بوده است. رئال در بازی رفت با توپچی‌های لندن هم در ۹۰ دقیقه ۱۲.۷ کیلومتر کمتر از آرسنال دوید. کل تیم عملکرد ضعیفی در بخش دفاعی داشته، اما وظیفه امباپه، وینیسیوس و رودریگو است که در کارهای دفاع تیمی مشارکت کنند و البته آنها به‌وضوح در این زمینه تلاش کافی نمی‌کنند.

 

آیا آنچلوتی در پایان کار خود با شکست مواجه خواهد شد؟

 

در‌ حال‌ حاضر به نظر می‌رسد که دوران مربیگری آنچلوتی به گونه‌ای بی‌سر‌و‌صدا پایان خواهد یافت. مربی ۶۵‌ساله به نیمکت تیم ملی برزیل نزدیک شده؛ هرچند قبلا اعتراف کرده که انتقال به فوتبال بین‌المللی او را «هیجان‌زده» نمی‌کند. اگر او به گفته‌های خود وفادار بماند، آنچلوتی زمانی که قراردادش با رئال در سال ۲۰۲۶ به پایان برسد، بازنشسته خواهد شد یا اگر پیش از آن اخراج شود، از دنیای مربیگری خداحافظی خواهد کرد. به هر حال رئال‌مادرید نیاز به یک مربی تاکتیکی خبره دارد تا دوباره به جام‌ها نزدیک شود؛ به‌ویژه اگر فلورنتینو پرز، به سیاست‌های صرفه‌جویی خود ادامه دهد. به‌ طور قطع، این یکی از دلایلی است که آنها به دنبال آلونسو، سرمربی موفق بایرلورکوزن، هستند که بهترین تیم تاریخ این باشگاه را با بودجه‌ای محدود ساخته است. آنچلوتی یک مدیر اجرائی ماهر است که توانسته بهترین عملکرد را از بازیکنان برجسته بگیرد، اما او یک استراتژیست فوتبال مانند آلونسو یا پپ گواردیولا نیست. کارلتو نتوانسته ترکیب اولیه‌ کارآمدی برای این فصل رئال‌مادرید بسازد و حفظ او برای یک سال دیگر بدون داشتن یک مدل باثبات برای آینده منطقی نخواهد بود.

 

نیاز به تحول اساسی در برنابئو

 

البته این به آن معنا نیست که آلونسو یا هر‌کسی که به ‌عنوان جانشین آنچلوتی منصوب شود، بتواند به‌ طور معجزه‌آسا رئال‌مادرید را دوباره به بهترین تیم جهان تبدیل کند. پروژه نوسازی استادیوم برنابئو به ارزش حدود یک میلیارد دلار اولویت بیشتری از سرمایه‌گذاری در تیم دارد، بنابراین ممکن است تابستانی دیگر با فعالیت نسبتا کم در نقل‌وانتقالات از سوی پرز در پیش باشد. برای رئال‌مادرید، حفظ سلطه بر لیگ قهرمانان اروپا و رقابت با بارسلونای تحت هدایت هانسی فلیک، به نظر دشوار و حتی غیرممکن می‌رسد. این موضوع به‌ویژه با توجه به اینکه رئال در فصل ۲۰۲۴-۲۵ تاکنون ۱۱ شکست را تجربه کرده و این تعداد ۹ بازی بیشتر از کل باخت‌های فصل گذشته است، ملموس‌تر به چشم می‌آید.