|

پاسخ یک نماینده مجلس به این سؤال که دولت به دنبال رفع فیلترینگ خواهد بود؟

تلگرام در مرحله بعدی رفع فیلتر

حجت‌الاسلام محمد میرزایی، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، با اشاره به گمانه‌زنی‌های مطرح‌شده درباره رفع فیلتر تلگرام، از عدم اتخاذ تصمیم نهایی برای رفع فیلتر تلگرام خبر داد، اما احتمال تحقق این موضوع را تا پایان سال منتفی ندانست.

تلگرام در مرحله بعدی رفع فیلتر

زهرا قاسمی: حجت‌الاسلام محمد میرزایی، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، با اشاره به گمانه‌زنی‌های مطرح‌شده درباره رفع فیلتر تلگرام، از عدم اتخاذ تصمیم نهایی برای رفع فیلتر تلگرام خبر داد، اما احتمال تحقق این موضوع را تا پایان سال منتفی ندانست.

یکی از مهم‌ترین شعارهای مسعود پزشکیان در کارزار انتخابات، رفع فیلترینگ بود. وعده‌ای که توانست بخشی از آرای قشر خاکستری را برایش به همراه آورد. بنابراین با شروع به کار دولت این مهم مورد توجه قرار گرفت، اما تا امروز توفیق چندانی در این زمینه نداشته و جز در یک مرحله که شاهد رفع فیلترینگ در واتس‌اپ و گوگل‌پلی بودیم، تاکنون تصمیم جدیدی اتخاذ نشده است. این در حالی است که فضای مجازی به زیست‌بوم اصلی تعاملات اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی در جهان تبدیل شده و تداوم فیلترینگ گسترده در ایران نه‌تنها مانعی بر سر راه توسعه‌ ملی است، بلکه به افزایش نارضایتی عمومی، تضعیف سرمایه اجتماعی و گسترش استفاده از ابزارهای دور‌زدن قانون منجر شده است.

فیلترینگ گسترده، مانند تجویز دُز بالای یک آنتی‌بیوتیک برای بیماری خفیف، می‌تواند منجر به مقاوم‌شدن بدن اجتماعی در برابر کنترل‌های حکمرانی شود. از منظر امنیتی نیز‌ ادامه سیاست‌های انسدادی موجب پدید‌آمدن حفره‌های کنترل‌ناپذیر در بسترهای ارتباطی شده که بازیگران مخرب می‌توانند در آن فعال‌تر از قبل عمل کنند. به‌جای تداوم سیاست‌های انسدادی، باید به‌ سوی «تنظیم‌گری هوشمند» حرکت کرد؛ تنظیم‌گری‌ که به‌جای حذف بستر، محتوا را هدف قرار دهد و ضمن شفافیت، مشارکت نخبگان و بدنه اجتماعی را نیز در سیاست‌گذاری مد‌نظر قرار دهد. این مسیر نه‌تنها به افزایش اعتماد عمومی می‌انجامد، بلکه ظرفیت‌های مدیریتی را در مواجهه و بهره‌مندی با تکنولوژی‌های روز را افزایش می‌دهد.

درهمین راستا حجت‌الاسلام محمد میرزایی، نماینده مردم تکاب و شاهین‌دژ در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون فرهنگی، درباره اخبار منتشر‌شده در مورد رفع فیلتر تلگرام به «شرق» گفت: «در روزهای اخیر برخی اخبار در فضای رسانه‌ای و مجازی مطرح شده مبنی بر اینکه رفع فیلتر تلگرام در دستور کار جدی نهادهای تصمیم‌گیر قرار گرفته که ممکن است در مراحل آینده اجرا شود. اما تا این لحظه، در کمیسیون فرهنگی که مستقیما با این موضوع در ارتباط است، خروجی مشخص و رسمی در‌این‌‌باره نداشته‌ایم».

او با بیان اینکه برخی همکاران در مجلس نسبت به بازشدن فضای ارتباطی کشور و رفع فیلتر برخی پلتفرم‌ها از‌جمله تلگرام علاقه‌مندند، ادامه داد: «این موضوع هرازگاهی به شکل پراکنده در جلسات و مباحث کمیسیون مطرح می‌شود، اما هنوز به سطح تصمیم‌گیری رسمی نرسیده و جمع‌بندی نهایی درباره آن وجود ندارد».

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با اشاره به اهمیت پیام‌رسان‌ها در زندگی روزمره مردم و به‌ویژه در کسب‌وکارهای خرد و متوسط، تأکید کرد: «بسیاری از کسب‌وکارهای مردم، پیش از این در بستر تلگرام فعال بودند و فیلترینگ این پلتفرم موجب آسیب‌دیدن بخشی از این فعالیت‌ها شد. از همین رو، برخی نمایندگان و کارشناسان معتقدند‌ باید درباره بازگشایی این بسترها، با نگاه کارشناسی‌تر و واقع‌بینانه‌تری عمل شود».

او در عین حال با ابراز امیدواری نسبت به آینده این موضوع افزود: «پیش‌بینی من این است که احتمال اینکه تا پایان سال جاری شاهد اتفاقاتی در زمینه باز‌شدن فضا برای تلگرام‌ یا دیگر پلتفرم‌های مشابه باشیم، وجود دارد. حتی ممکن است این روند زودتر از پایان سال ۱۴۰۴ هم محقق شود، اما هنوز قطعیتی در این زمینه وجود ندارد».