|

هشدار درباره بازار برنج

دبیر انجمن تولیدکنندگان و تأمین‌کنندگان برنج ایران در پیامی ضمن تبریک انتخاب مسعود پزشکیان به‌عنوان رئیس‌جمهوری اسلامی ایران، از مشکلات و چالش‌های صنعت برنج گفت.

هشدار درباره بازار برنج

 شرق: دبیر انجمن تولیدکنندگان و تأمین‌کنندگان برنج ایران در پیامی ضمن تبریک انتخاب مسعود پزشکیان به‌عنوان رئیس‌جمهوری اسلامی ایران، از مشکلات و چالش‌های صنعت برنج گفت.

مسیح کشاورز توضیح داد که «امروز صنعت برنج کشور با معضلاتی جدی روبه‌روست که اگر به‌سرعت رفع نشوند و در دولت جدید هم در اولویت قرار نگیرند، باید منتظر بحران جدی در بازار برنج باشیم که منجر به خالی‌شدن سفره مردم، گرانی، رکود و حتی نابودی برنج ایرانی می‌شود».

او در ادامه تأکید کرد: «باتوجه به کسری نیاز کشور به واردات یک تا یک میلیون و ۲۰۰ هزارتن برنج در سال، از ابتدای سال تاکنون حدود ۲۵۰ هزار تن برنج وارد کشور شده است، در حالی که نیاز کشور در این مقطع زمانی ۶۰۰ هزار تن است و با توجه به آغاز دوره چهارماهه ممنوعیت فصلی واردات در خوش‌بینانه‌ترین حالت، ۱۰۰ هزار تن دیگر برنج وارد کشور می‌شود و این روند بازار کشور را با کسری جدی این محصول روبه‌رو کرده است که از یک سو موجب خالی‌شدن سفره دهک‌های کم‌برخوردار می‌شود که توان خرید برنج ایرانی را ندارند و از سوی دیگر موجب افزایش جهشی قیمت برنج ایرانی تا ۲۰۰ هزار تومان شده و نتیجه آن رکود بازار این محصول مانند آنچه در سال ۱۴۰۱ تجربه کرده‌ایم، خواهد بود».

او در ادامه گفت: «رکود بازار برنج ایرانی در سال ۱۴۰۱، کشاورزان و تولیدکنندگان را با مشکل انباشت و تهدید ازبین‌رفتن بخشی از محصول‌ برنجشان روبه‌رو کرده بود که با ورود بخش خصوصی از جمله شرکت‌های عضو انجمن و عرضه بی‌واسطه برنج ایرانی از طریق فروشگاه‌های زنجیره‌ای، قیمت این محصول تعدیل و بازار با رونق نسبی روبه‌رو شد».

کشاورز همچنین توضیح داد: «یکی دیگر از مشکلات جدی پیش‌روی تأمین کسری برنج کشور از محل واردات، عدم تخصیص ارز به محموله‌های برنج وارداتی است که موجب طولانی‌شدن زمان پرداخت مطالبات ارزی طرف‌های تجاری و آسیب‌دیدن اعتبار بین‌المللی شرکت‌های ایرانی است. از طرفی به دلیل بخش‌نامه کارشناسی‌نشده بانک مرکزی، تسویه ارزهای پرداختی به محموله‌های وارده غیرعملی در صورت عدم اصلاح تمام واردات کشور قفل می‌شود. درحالی‌که قریب به ۱۸۰ شرکت در حوزه واردات برنج فعالیت می‌کنند، وزارت جهاد کشاورزی براساس تصمیم غیرکارشناسی و غیرعلمی که انحصارزدایی در بازار را دستاویز قرار داده است، سهم واردکنندگان بزرگ را از ۲۳ به ۱۸ درصد کاهش داده است».

به گفته کشاورز براساس مبانی اقتصاد بازار حاکم بر بازار تمامی کشورها، سهم ۴۰ درصدی بازار یک محصول، انحصار تلقی نمی‌شود، اما متأسفانه در بازار برنج ایران به رغم فعالیت ۱۸۰ شرکت، سهم ۲۳ درصد انحصار در نظر گرفته شده است که در این خصوص نیز باید بازنگری شود.

 

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها