روی زشت کشتی در ایران؛ بفرمایید چاقو!
کشتی از دیرباز به عنوان ورزش اول ایران خودش را مطرح کرده است. البته این ورزش اول مربوط به سالیان دور است و الان چندصباحی میشود که این عنوان فقط در رسانهها یا در گفتار اهالی کشتی دیده و شنیده میشود. با وجود این، هنوز هم بسیاری از ایرانیها دل در گرو کشتی دارند و رقابتهایش را دنبال میکنند. به عبارتی، شاید تمایل خانوادهها به حضور فرزندان در این رشته کم و کمتر شده باشد ولی از میزان علاقه به این رشته ورزشی درصد کمتری کاسته شده است.
کشتی از دیرباز به عنوان ورزش اول ایران خودش را مطرح کرده است. البته این ورزش اول مربوط به سالیان دور است و الان چندصباحی میشود که این عنوان فقط در رسانهها یا در گفتار اهالی کشتی دیده و شنیده میشود. با وجود این، هنوز هم بسیاری از ایرانیها دل در گرو کشتی دارند و رقابتهایش را دنبال میکنند. به عبارتی، شاید تمایل خانوادهها به حضور فرزندان در این رشته کم و کمتر شده باشد ولی از میزان علاقه به این رشته ورزشی درصد کمتری کاسته شده است.
این به آن معناست که با اصلاح ساختار و ایجاد انگیزه و شوق در نسل جدید، میتوان امید داشت که جایگاه این رشته مدالآور که همواری یاریدهنده اصلی کاروانهای ایران در تورنمنتهای مختلف بوده، عالیتر شود. اتفاقا به همین دلیل است که در این دهه توجه بیشتر به کشتی در ردههای پایه، خاصه ردههای نوجوانان و جوانان اهمیت دوچندانی پیدا میکند. بدیهی است که هرجا هم صحبت از ردههای پایه و اهمیت آن مطرح میشود، بحث آموزش و پرورش در اولویت قرار میگیرد. حالا که روزگاری است به اهمیت کشتی در ردههای پایه و کشف استعداد در این بخش توجه بیشتری میشود، انتظار میرود که بهجای بروز اتفاقات ناخوشایند، خبرهای خوشی مخابره شود تا میل و انگیزه خانوادهها برای حضور در این رشته ورزشی دوچندان شود.
این موضوع ولی عکس اتفاقاتی است که این روزها در این رشته ورزشی و در رده پایه مخابره میشود. ماجرا مربوط به اتفاقات زشتی است که در جریان برگزاری رقابتهای کشتی فرنگی جوانان استان فارس در شهر کوار رخ داده است. قبل از ورود به بحث اصلی باید روی مسابقات جوانان تأکید داشت تا زشتی ماجرا پررنگتر شود. درست در ردهای که نیاز به توجه بیشتر است، مربیان دو تیم که انتظار میرود ترویجدهنده اخلاق و فتوت هم باشند، با هم درگیری لفظی پیدا میکنند. شبیه این بگومگوها از صبح در سالنی که ظاهرا استاندارد لازم را برای میزبانی نداشته رخ میدهد و تا عصر ادامه پیدا میکند. بعدازظهر ولی همهچیز به هم میریزد.
در راستای اعتراضات گسترده دو مربی به داوری و بگومگو کنار زمین، رفتهرفته جو سکوها که گفته میشود قریب به 250 نفری در آن حضور داشتهاند، متشنج میشود و خیلی زود پای خانواده کشتیگیران هم به میان کشیده میشود. آنها به هوای اینکه حق فرزندشان در پی اعتراض بیشمار سرمربی تیم خورده شده به شرایط معترض میشود. این اعتراضها در چشمبههمزدنی از حالت معمول خارج میشود و به زدوخورد و خلق صحنههای زشت منجر میشود. در این بین نهتنها چشم یکی از کشتیگیران جوان آسیب میبیند، بلکه کار به چاقوکشی هم کشیده میشود و یک نفر دقیقا به دلیل اصابت چاقو راهی بیمارستان شده و مسابقات تعطیل میشود. البته این تعطیلی هم پس از ردوبدلشدن الفاظ ناشایست و رفتارهای ناشایست دیگر رقم میخورد تا مشخص شود که سطح کشتی فرنگی جوانان نیاز به فرهنگسازی دوچندانی دارد.
واضح است که نباید در این شرایط همه را به یک چوب راند و فضا را سیاهِ سیاه دید ولی واقعیت امر این است که به قدری مجازات خاطیان در چنین اتفاقاتی «کشکی» است که بعید است بازدارنده باشد. حداقل تا به الان چنین بوده و از الان به بعد انتظار میرود که شرایط بهتر شود. مجددا باید تأکید کرد که بسته به حجم مسابقات و رقابتهای برگزارشده نباید همین یک مورد را بر همه چیز تعمیم داد، ولی انتظار میرود یک بار برای همیشه بهگونهای آرای متخلفان صادر شود تا دیگر از این صحنههای زشت که به غیر از بدآموزی و فرار خانوادهها از این رشته، چیز دیگری ندارد، اجتناب شود.
البته نیاز برخورد جدی با مسئولانی که در این زمینه اهمال کردهاند نیز احساس میشود؛ افرادی که احتمالا در سپردن میزبانی به شهر یا سالن مذکور کوتاهی کرده و در تأمین امنیت این رقابتها جدیت زیادی به خرج ندادهاند. هرچند مسئولان استان فارس ظاهرا برای فرار از چنین مجازاتی خودشان پیشقدم شده و وعده برخورد از نوع شدید با متخلفان را دادهاند.
رحیم خداجو، مدیرکل ورزش و جوانان فارس، در این مورد گفته است: «ابتدا از همه مردم عزیز فارس و ایران اسلامی بابت بروز این اتفاقات که بسیار زشت و زننده بود، عذرخواهی میکنم. به محض اطلاع از موضوع، سریع مسئولان مربوطه را خواستیم و تشکیل جلسه فوری داده و پس از بررسی گزارش نمایندگان و دیدن فیلم و تهیه گزارش از برخی عزیزان حاضر در سالن، با افراد و مقامهای مسئول برخورد جدی خواهیم کرد و با هیچ احدی در این ارتباط مماشات نخواهیم کرد».
ساسان خوبیاری، سرپرست هیئت کشتی فارس نیز گفته است: «مسابقات در شهرستان کوار صبح آغاز شد و تا بعدازظهر مشکلی نبود، اما از عصر تعدادی مربی و کشتیگیر که اتفاقات شناختهشده در کشتی هستند، مدام به تصمیمات داوری متعرض بودند که خودم شخصا از طریق بلندگوی سالن و حتی حضوری آنان را دعوت به آرامش کردم تا اینکه یکباره شاهد این اتفاق زشت شدیم و کنترل از دست همه خارج شد و نیروی انتظامی در نهایت کنترل اوضاع را با متفرقکردن تماشاگران در دست گرفت. بابت این اتفاق ناگوار از همه معذرت میخواهم و بلافاصله تشکیل جلسه دادیم و مطمئن باشید با افراد خاطی که شناسایی شدند، برخورد مناسب خواهیم کرد تا درس عبرت برای سایرین باشد و بدانند کشتی و ورزش جای این ناهنجاریها نیست و میدان ورزش را با چالهمیدان اشتباه نگیرند. امیدوارم مسئولان امر هم با برخورد قضائی، خاطیان را متوجه نتایج عملکرد زشتشان کنند».