|

گفت و گو با محمد حسن محبی درباره مشکلات مدیریت کشتی

حرمت کشتی باید حفظ شود

«داش هما»ی کشتی کرمانشاه، کسی که عنوان «مشاور عالی رئیس فدراسیون» را یدک داشت، از وضعیت اخلاقی کشتی به‌شدت گله‌مند است.

حرمت کشتی باید حفظ شود

محسن قاسمی: «داش هما»ی کشتی کرمانشاه، کسی که عنوان «مشاور عالی رئیس فدراسیون» را یدک داشت، از وضعیت اخلاقی کشتی به‌شدت گله‌مند است. در فاصله کوتاه از اتفاقی که‌ حین برگزاری مسابقات قهرمان کشوری کشتی آزاد جوانان رخ داد و طی آن‌، قهرمان جوانان جهان برخوردی فیزیکی با سرمربی تیم ملی جوانان داشت که گفته می‌شد منشأ آن از رقابت‌های قهرمان کشوری بزرگسالان بوده که چندی قبل در گرگان برگزار شده بود، رقابت‌های قهرمان کشوری کشتی آزاد نوجوانان هم با صحنه‌های بسیار زشتی همراه شد که این بار درگیری اصلی بین دو هیئت کشتی میزبان (خراسان رضوی) و میهمان (مازندران) بود که مازندرانی‌ها اعلام کردند رئیس این هیئت (امید شایگان) بر اثر چاقوکشی عده‌ای که به گفته آنها از سوی رئیس هیئت خراسان رضوی اجیر شده بودند، از ناحیه سر آسیب دیده و با انتقال به بیمارستان، سرش چند بخیه خورده است. محمدحسن محبی، عنوان‌دار پیشین کشتی جهان که همراه با برادرش، محمدحسین، از پرافتخارترین قهرمانان تاریخ کشتی کرمانشاه محسوب می‌شوند، درحالی‌که پیش از این حکم مشاور عالی رئیس فدراسیون را از علیرضا دبیر دریافت کرده، به‌شدت نسبت به عملکرد رئیس فدراسیون نقد دارد و بیش از مسائل فنی، بر این باور است که کشتی به لحاظ اخلاقی شدیدا افول کرده و اهالی کشتی از این موضوع گله‌مند هستند.

 

در ادامه، صحبت‌های محمدحسن محبی را که در کشتی کرمانشاه به «هما» شهره است،‌ می‌خوانید.

   

‌‌محمدحسن محبی با اشاره به اتفاقاتی که اخیرا در مسابقات قهرمان کشوری کشتی آزاد نوجوانان رخ داده است، گفت: رئیس هیئت کشتی مازندران در مشهد چاقو خورده، من نمی‌خواستم از کشتی حرف بزنم، اما این موضوع پیش آمد و من موضوعات کشتی را دنبال می‌کنم. من عضو جدانشدنی کشتی هستم؛ من هم از کشتی بروم، کشتی من را رها نخواهد کرد. یک روزی رسول خادم رفت‌؛ از همان وقت این مشکلات شروع شد.

 

‌عسکری محمدیان مثل من شب‌ها نمی‌خوابد، این آقا دوست حسن یزدانی را زده است

 

او ادامه داد: روی صحبتم با مازندرانی‌هاست. آقای شایگان شما خودت نباید در رشته‌ و کاری که تخصص نداری‌ مسئولیت بگیری؛ آن‌هم در استانی که عسکری‌محمدیان را دارد. عسکری هم شاید مثل خود من، شب‌ها از درد نتواند بخوابد؛ چون عمر و جوانی‌اش را در کشتی گذاشته و تمام بدنش درد می‌کند. آقای شایگان، چرا باید به کشتی ورود کنی؟ این آقا دوست حسن یزدانی را می‌زند، پدر حسن با او مسئله‌دار می‌شود. یک روزی به من گفت فلانی، ببین انگشتانم ورم کرده چون رفیق حسن (یزدانی) را زدم. به او گفتم خب چرا زدی! چرا حسن یزدانی که قهرمان بزرگی ا‎ست‌ یا عسکری‌محمدیان با آن سابقه در کشتی، اعتراضی نمی‌کنند. از همین‌جاست که این بداخلاقی‌ها شکل می‌گیرد.

 

‌به ما دروغ گفتید که برای جمع‌کردن اهالی کشتی آمده‌اید؛ نه اینکه همه را حذف کنید

 

محبی با اشاره به اینکه خیلی‌ها از عملکرد رئیس فدراسیون کشتی ناراحت هستند، گفت: من با اهالی کشتی کار دارم که چرا با اینکه ناراحت هستند، صدایشان درنمی‌آید. امروز یک آدمی سکان‌دار کشتی است‌ که اصلا دوست ندارم اسمش را در این مصاحبه هم بیاورم. به او گفتم دروغ گفتی، گفت دروغ نگفتم! گفتم تو این اخلاقیات را آن زمان نشان‌مان ندادی که گفتیم خوب است رئیس فدراسیون شوی. تو و آن سرمربیِ دوباره برگشته‌ات، به ما گفتید آمده‌اید که همه اهالی کشتی را جمع کنید، نه اینکه همه را حذف کنید‌. می‌گویی پول به کشتی آورده‌ای، من اگر بودم پول را به هر کشتی‌گیری نمی‌دادم، دادن پول لازمه‌اش معرفت و اخلاق است، اینکه حرمت کشتی حفظ شود. ‌

 

‌خانواده محبی 200 سال در کشتی قدمت دارد‌

 

سرمربی تیم ملی کشتی آزاد در مسابقات جهانی 2002 تهران، محمدعلی صنعتکاران را نماد اخلاق می‌داند و ادامه می‌دهد:‌ ما از کشتی حرف می‌‎زنیم. من دلم می‌خواهد مجسمه محمدعلی صنعتکاران را در همه سالن‌ها بگذارند؛ او که نماد اخلاق بود و بیش از هر‌چیزی در کشتی، اخلاق را سرلوحه قرار می‌داد. امیررضا خادم می‌گفت دلم می‌خواهد یک روزی هم که شده مثل صنعتکاران زندگی کنم. ما دل‌مان می‌خواهد کشتی این‌طور آدم‌هایی داشته باشد. اگر برای خودم این حق را قائلم که در‌خصوص این چیزها حرف بزنم، به این خاطر است که نه‌تنها من و برادرم، بلکه از هر دو سمت پدری و مادری، عموهای مادری و...، از همه طرف ما پهلوان و کشتی‌گیر داشتیم. خانواده محبی حضورشان در کشتی، با این سابقه به 200 سال می‌رسد که می‌گویم اگر اخلاق نباشد کشتی نداریم. بی‌نهایت بددهنی را از این آقا شاهدیم. همه شنیدند پشت میکروفن باز به پولادگر چه گفت.‌

 

‌من هنوز روی تشک سجده می‌کنم، اینها بچه‌ها را می‌رقصانند!

 

محمدحسن محبی درباره اتفاق تلخی که‌ حین برگزاری مسابقات قهرمان کشوری جوانان در کرمانشاه رخ داد، گفت:‌ دوست مشترکی از حال و وضع پدر و مادر سبحان یاری (قهرمان کرمانشاهی جوانان جهان) به من خبر دادند که چقدر آنها نگران بچه‌شان هستند. فدراسیون سبحان را به کمیته انضباطی خواسته، اول داش‌حسین (محمدحسین محبی، رئیس سابق هیئت کشتی کرمانشاه و قهرمان پیشین جهان) مخالف بود من در مورد کشتی دیگر حرفی بزنم، ولی نگرانی مادر و پدر سبحان مرا واداشت که مصاحبه کنم. من 15، 16 سال تیم ملی بودم، ندیدم یکی کوچک‌ترین بداخلاقی‌ای داشته باشد، چه برسد که روی تشک برقصد. من هنوز روی تشک سجده می‌کنم و معتقدم اول خدا و بعد هم کشتی به ما عزت و احترام داد. تو وقتی بچه‌های مردم را به اردو می‌بری، چه چیزی آنجا یادشان می‌دهی؟ اینکه شما آنجا فرصت ایجاد کردی که این بچه‌ها برقصند، آن‌هم جلوی سرمربی و بعد این را در مسابقه رسمی هم انجام دهند. این حرمت کشتی بود؟ ‌اگر این بچه‌ها نسبت به چیزی ناراحت بوده و حرفی داشته باشند، بخواهند با تو حرف بزنند، تو بد و بیراه می‌گویی. کجا را دارند که حرف‌شان را بزنند؟

 

‌سبحان یاری یک قربانی‌ است؛ این اتفاق را افراد دیگری ایجاد کردند

 

‌پیش‌کسوت کشتی افزود:‌ سبحان یاری یک قربانی است، گناهی ندارد. ما همه از اینکه به غلامرضا محمدی بی‌احترامی شد، ناراحت شدیم. محمدی به نوعی همشهری ماست و این حرکت برای همه ناراحت‌کننده بود، ولی زمینه این اتفاق را کسان دیگری ایجاد کردند که به غلامرضا محمدی بی‌احترامی شد.

 

‌بچه‌ها خودشان یاد بگیرند کشتی حرمت دارد،‌ بلند‌کردن سنگین‌وزن‌ها در تلویزیون خوب نیست

 

محبی با انتقاد از سرمربی تیم ملی کشتی آزاد بزرگسالان و اتفاقات اخیر عنوان کرد:‌ آقای رئیس فدراسیون! چرا این آقا را به‌ عنوان سرمربی انتخاب کردی؟ من آن برنامه تلویزیونی را ندیدم، اما شنیدم که کشتی‌گیر 65 کیلوی ما، دو‌تا کشتی‌گیر سنگین‌وزن‌مان را بلند می‌کند. کشتی حرمت دارد، امین میرزازاده و امیرحسین زارع شخصیت دارند. آقای سرمربی، چرا ایستادی و مقابل تو، در برنامه زنده، کشتی‌گیر سبک‌وزنت، کشتی‌گیر سنگین‌وزنت را بلند کند؟ بچه‌ها خودشان یاد بگیرند این کارها خوب نیست، تکرارش نکنید. این سرمربی‌ در برنامه تلویزیونی به رحمان عموزاد می‌گوید سنگین‌وزن‌ها را بلند کند؛ این همان فرهنگی است که خودش دوره کشتی‌گیری‌اش داشت. تو می‌خواهی تمام کشتی به همان شکلی شود که خودت بودی.

 

‌آقای سرمربی پشت سرم شکلک درآورد؛ فریدون قنبری او را زد

 

مشاور عالی رئیس فدراسیون کشتی گفت:‌ یک روزی من سرمربی تیم ملی جوانان بودم، حتما این آقا (سرمربی تیم ملی) خودش خاطرش هست، وقتی از کنار من رد شد، سلام کرد و بعد پشتم شکلک درآورد، من حواسم نبود، یکی از بچه‌ها او را کوبید به دیوار. خدا رحمت کند فریدون قنبری را، روحش شاد، گفتم چرا او را زدی، گفت: «داش‌هما، سلام کرد و بعد پشتت خندید و شکلک درآورد». خب این چه کاری است؟ ‌آینده سبحان یاری و هزاران جوان دیگر مثل او چه می‌شود که در این فضا باید کشتی بگیرند؟ همین فریدون قنبری که امروز دستش از دنیا کوتاه شده، می‌توانست قهرمان جهان شود، اما بدون مدال از این دنیا رفت. نگذارید سبحان یاری هم بدون مدال برود.

 

محمدحسن محبی در ادامه این مصاحبه گفت:‌ من همیشه گفتم، همه می‌دانند کشتی ما در طول تاریخ،‌ معمولا دوم، سوم دنیا بوده، گاهی پیش آمده و اول شده و گاهی هم روی سکو نرفته، یعنی اینکه الان هم روی سکو است،‌ ربطی به رئیس فدراسیون ندارد. کشتی فرنگی هم جایگاهش را مدیون محمد بناست. تو هم نباشی،‌ کشتی کار خودش را می‌کند. ‌

 

‌‌چرا دوره رسول خادم نمی‌گفتند کشتی کرمانشاه ضعیف است‌

 

او درباره اینکه اجازه نقد به کارشناسان و خبرنگاران کشتی داده نمی‌شود، اضافه کرد:‌ چرا نمی‌گذاری خبرنگاران کارشان را بکنند و دائما سنگ جلوی پای‌ آنها می‌اندازی؟ آن مجری تلویزیون که قلیان از دستش نمی‌افتد، روی آنتن گفت آقای محبی احترام داری اما خودت از کشتی کرمانشاه برو؛‌ چرا این داستان زمان رسول خادم نبود؟ چرا دوره رسول خادم نمی‌گفتند کشتی کرمانشاه ضعیف است؟ رئیس فدراسیون جلسه گذاشت و چند نفر را جمع کرد و به آنها گفت رئیس هیئت کشتی کرمانشاه ضعیف است؛ اما همین آقا وقتی به فدراسیون رفتم، کفشم را جلوی پایم جفت کرد و بعد گفته به او (محمدحسین محبی) بگویید استعفا بدهد. مگر کشتی و ایران مال تو‌ست؟ ‌من از بزرگان فوتبال می‌خواهم ‌کشتی را با نگاه و تفکر علی دبیر نبینند و قیاس نکنند. بچه‌های کشتی برای همه رشته‌ها احترام قائل هستند. همه قهرمانان رشته‌های دیگر را دوست دارند. از قدیم می‌گفتند کشتی‌گیران کنار مردم هستند و افتاده؛ ‌این آقا چه کار دارد به زندگی فلان قهرمان؟

 

آن کارشناس خارج‌نشین چرا در این چند سال از کشتی نمی‌نویسد؟ کجا رفت، از وقتی که دوستانش آمده‌اند کلامی از کشتی و بی‌اخلاقی‌هایش نمی‌گوید. چطور دوره رسول خادم این‌همه می‌نوشت. آقای صداوسیما چرا نظارتی بر کار مجریان نمی‌کنید؟ هر‌کسی داستان خودش را می‌گوید، ولی ما با این حرف‌ها تخریب نمی‌شویم. کشتی ایران به حسین محبی احترام می‌گذارد. ما را از کشتی جدا نمی‌دانند. من دلم می‌خواهد رئیس‌جمهوری به موضوع کشتی ورود کند.

 

‌‌کشتی را بدهید به امیر خادم تا اوضاع را درست کند

 

قهرمان پرافتخار کشتی کرمانشاه در پایان حرف‌هایش هم تأکید کرد:‌ نمی‌دانم چرا آرامش ندارد. کشتی را بدهید به امیر خادم؛ او می‌تواند این اوضاع را درست کند. ‌