|

مهم‌ترین کاندیداهای این دوره از انتخابات

در انتخابات ۲۰۲۵ آلمان، چندین کاندیدای برجسته برای صدراعظمی رقابت می‌کنند.

مهم‌ترین کاندیداهای این دوره از انتخابات

در انتخابات ۲۰۲۵ آلمان، چندین کاندیدای برجسته برای صدراعظمی رقابت می‌کنند.

 

1. اولاف شولتس (Olaf Scholz) صدراعظم کنونی آلمان و رهبر حزب سوسیال دموکرات (SPD یا Sozialdemokratische Partei Deutschlands). شولتس تجربه زیادی در سیاست دارد و به عنوان وزیر دارایی و معاون صدراعظم در دولت آنگلا مرکل نیز خدمت کرده است. او بر عدالت اجتماعی و تقویت اقتصاد تأکید دارد.

 

 2. آلیس الیزابت وایدل (زاده ۶ فوریه ۱۹۷۹)، سیاست‌مدار آلمانی و رهبر حزب راست‌گرای آلترناتیو برای آلمان (AfD) در بوندستاگ است. او در گوترسلوه متولد شد و در فرسمولد بزرگ شد. تحصیلات خود را در رشته اقتصاد و مدیریت بازرگانی به پایان رساند و سپس در بانک چین مشغول به کار شد و به زبان ماندارین نیز مسلط است. وایدل به‌ عنوان یک سیاست‌مدار محافظه‌کار و منتقد سیاست‌های مهاجرتی آلمان شناخته می‌شود و بارها بر ضرورت بستن مرزهای آلمان به روی پناه‌جویان تأکید کرده است. او همچنین اولین زن هم‌جنس‌گرا در آلمان است که به‌ عنوان نامزد اصلی حزب خود فعالیت کرده است.

 

 3. فریدریش مرتس (Friedrich Merz)، سیاست‌مدار و وکیل آلمانی است که در ۱۱ نوامبر ۱۹۵۵ در بریلون، نوردراین-وستفالن، آلمان متولد شد. او از اعضای حزب اتحادیه دموکرات مسیحی آلمان (CDU) است و در طول دوران حرفه‌ای خود‌ نقش‌های مهمی در سیاست آلمان ایفا کرده است. در دسامبر ۲۰۲۴، پس از ناکامی اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، در کسب رأی اعتماد پارلمان، مرتس به‌ عنوان یکی از گزینه‌های اصلی برای تصدی مقام صدراعظمی مطرح شد. مرتس به‌ عنوان یک سیاست‌مدار محافظه‌کار شناخته می‌شود و دیدگاه‌های او در مسائل مختلف، از جمله مهاجرت و اقتصاد، مورد توجه قرار گرفته است. یکی از چالش‌های اصلی مرتس آن است که پیش از او شخص قدرتمندی مانند مرکل به مدت ۱۶ سال قدرت در این حزب و در آلمان را در اختیار داشت و همین امر سیاست‌ورزی را برای او سخت کرده است. حزب او دوباره در انتخابات پیشتاز است و برنده احتمالی است، هرچند او تعداد رأی لازم برای تشکیل دولت را نمی‌آورد و در نهایت مجبور است با سایر احزاب ائتلاف تشکیل دهد.

 

 4. سارا واگن‌کنشت (Sahra Wagenknecht)، سیاست‌مدار، اقتصاددان و نویسنده آلمانی است که در ۱۶ جولای ۱۹۶۹ در شهر ینا، آلمان شرقی، از پدری ایرانی و مادری آلمانی متولد شد. او از سال ۲۰۰۹ نماینده بوندستاگ (پارلمان فدرال آلمان) بوده و تا سال ۲۰۲۳ عضو حزب چپ آلمان (Die Linke) بود. در اکتبر ۲۰۲۳، واگن‌کنشت به همراه گروهی از هم‌فکرانش از حزب چپ جدا شد و در ژانویه ۲۰۲۴ حزب جدیدی به نام «ائتلاف سارا واگن‌کنشت» (Bündnis Sahra Wagenknecht) را تأسیس کرد.

 

 5. روبرت هابک (Robert Habeck)، سیاست‌مدار و نویسنده آلمانی است که در دوم سپتامبر ۱۹۶۹ در لوبک، آلمان غربی متولد شد. او از سال ۲۰۲۱ به‌ عنوان معاون صدراعظم و وزیر اقتصاد و اقدام اقلیمی آلمان در کابینه اولاف شولتس فعالیت می‌کند. هابک از سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۲، به‌ همراه آنالنا بربوک، رهبری حزب سبزها (Alliance 90/The Greens) را برعهده داشت.

 

تاریخچه دولت‌های ائتلافی

 

دولت‌های ائتلافی در آلمان به دلیل ساختار چندحزبی این کشور اجتناب‌ناپذیر هستند. از زمان پایان جنگ جهانی دوم، آلمان به طور مداوم توسط دولت‌های ائتلافی اداره شده است. این ائتلاف‌ها معمولا شامل دو یا چند حزب هستند که برای تشکیل دولت با یکدیگر همکاری می‌کنند.

 

حزب دموکرات مسیحی (CDU) و حزب سوسیال‌دموکرات (SPD) بیشترین تعداد ائتلاف‌ها را در تاریخ سیاسی آلمان داشته‌اند. این دو حزب به دلیل قدرت و نفوذ بالای خود، معمولا در تشکیل دولت‌های ائتلافی نقش اصلی را ایفا می‌کنند. همچنین حزب سبزها (Grüne) و حزب دموکرات آزاد (FDP) نیز در سال‌های اخیر به عنوان شرکای ائتلافی مهمی ظاهر شده‌اند.

 

دولت‌های ائتلافی مهم در آلمان

 

برخی از ائتلاف‌های میان احزاب بارها و بارها در طول دهه‌های گذشته مورد آزمون قرار گرفته‌اند و به همین دلیل این نوع از ائتلاف‌ها نام‌هایی تخصصی نیز یافته‌اند. برخی از این ائتلاف‌ها پیش‌تر نیز در آلمان آزمون‌ شده‌اند، اما برخی دیگر نام‌هایی شناخته‌شده برای سناریوهای شکل‌گیری ائتلاف‌ها هستند. مهم‌ترین ائتلاف‌ها در فرهنگ سیاسی آلمان عبارت‌اند از:

 

1. ائتلاف بزرگ (Große Koalition): این ائتلاف بین حزب دموکرات مسیحی (CDU) و حزب سوسیال‌دموکرات (SPD) تشکیل شده است. این نوع ائتلاف در دوران آنگلا مرکل (Angela Merkel) چندین ‌بار شکل گرفت و به‌ عنوان یکی از مهم‌ترین ائتلاف‌های سیاسی آلمان شناخته می‌شود. در حقیقت این ائتلاف را می‌توان ائتلاف میان دو حزب اصلی آلمان (تا پیش از قدرت‌گرفتن راست افراطیAFD) دانست و از همین ‌رو نیز اهمیت بالایی دارد.

 

2. ائتلاف چراغ راهنمایی (Ampelkoalition): این ائتلاف شامل حزب سوسیال‌دموکرات (SPD)، حزب سبزها (Grüne) و حزب دموکرات آزاد (FDP) است. علت نام‌گذاری این ائتلاف به عنوان چراغ راهنما مربوط به رنگ‌های اصلی این سه حزب است. رنگ حزب سوسیال‌دموکرات (SPD) قرمز، رنگ حزب دموکرات آزاد (FDP) زرد و رنگ سبزها نیز که مشخص است. به این ترتیبT ترکیب این سه رنگ این ائتلاف را می‌سازد. این ائتلاف در دولت اولاف شولتس (Olaf Scholz) شکل گرفت و به دلیل اختلافات داخلی فروپاشید.

 

3. ائتلاف جامائیکا (Jamaika-Koalition): این ائتلاف شامل حزب دموکرات مسیحی (CDU)، حزب سبزها (Grüne) و حزب دموکرات آزاد (FDP) است. این ائتلاف به دلیل رنگ‌های احزاب شرکت‌کننده به نام جامائیکا شناخته می‌شود، هرچند این ائتلاف تاکنون به‌ طور کامل شکل نگرفته است.

 

دوران آنگلا مرکل و دولت‌های ائتلافی

 

آنگلا مرکل (Angela Merkel) از سال ۲۰۰۵ تا ۲۰۲۱ صدراعظم آلمان بود و در این مدت چندین دولت ائتلافی تشکیل داد. اولین دولت او در سال ۲۰۰۵ با ائتلاف بزرگ (Große Koalition) بین حزب دموکرات مسیحی (CDU) و حزب سوسیال‌دموکرات (SPD) شکل گرفت. در دوران مرکل، این ائتلاف چندین ‌بار تکرار شد و به عنوان یکی از پایدارترین ائتلاف‌های سیاسی آلمان شناخته می‌شود.