|

نشانه‌ای نگران کننده از احتمال از سر گیری جنگ در غزه

ادامه مذاکرات در گرو دیدار ترامپ و نتانیاهو

در حالی که انتظار می رفت مذاکرات مرحله دوم آتش بس در غزه از فردا در قطر از سر گرفته شود، نخست وزیر اسرائیل با اعزام مذاکره کنندگان اسرائیلی به دوحه مخالفت کرده و این تصمیم بنیامین نتانیاهو باعث نگرانی نسبت به از سر گرفته شدن جنگ در نوار غزه شده است.

ادامه مذاکرات در گرو دیدار ترامپ و نتانیاهو

به گزارش شبکه شرق؛ دفتر بنیامین نتانیاهو شنبه شب اعلام کرد که نخست‌وزیر اسرائیل با استیو ویتکاف، فرستاده ویژه دونالد ترامپ به منطقه غرب آسیا، دیداری داشته است. بر اساس بیانیه‌ای که از سوی دفتر نتانیاهو منتشر شد، این دیدار منجر به توافق دو طرف بر آغاز مرحله دوم مذاکرات مربوط به آتش‌بس شد. با این حال، برخلاف مرحله پیشین که در دوحه برگزار شد، این بار تصمیم نتانیاهو بر آن شده است که ابتدا مذاکرات در واشنگتن میان ترامپ و نتانیاهو انجام گیرد و سپس در مورد ادامه آتش بس تصمیم گیری شود. نخست وزیر اسرائیل امروز عازم واشنگتن می شود و قرار است روز سه شنبه در کاخ سفید با ترامپ دیدار کند. 

مرحله دوم مذاکرات بر تمدید آتش‌بس، خروج کامل نیروهای ارتش اسرائیل از غزه و آزادی تمامی گروگانهای اسرائیلی تمرکز دارد، که در نهایت به معنای پایان رسمی جنگ غزه خواهد بود. در مرحله سوم، موضوع بازسازی و مدیریت غزه پس از پایان درگیری‌ها مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

بنیامین نتانیاهو در لحظات پایانی نشستی را که قرار بود دیشب با دیوید بارنئا، رئیس موساد، رونن بار، رئیس شین‌بت، نیتزان آلون، مسئول گروگان‌ها، و دیگر مذاکره‌کنندگان ارشد برگزار شود، لغو کرد.

مقامات اسرائیلی تنها در دقایق آخر و از طریق رومن گوفمن، مشاور نظامی نتانیاهو، از این تصمیم مطلع شدند. گوفمن به آن‌ها اطلاع داد که نخست‌وزیر تصمیم گرفته است اعزام تیم مذاکره‌کننده به قطر را تا بعد از ملاقاتش با ترامپ به تعویق بیندازد. با این وجود، به تعویق انداختن این مذاکرات ممکن است نقض مفاد توافق را در پی داشته باشد.

این تصمیم ظاهراً نشانه بسیار نگران‌کننده تلقی می‌شود که می‌تواند روند اجرای مرحله دوم توافق را با چالش‌های جدی روبرو سازد و حتی ممکن است پیامدهای منفی بر تکمیل صحیح مرحله نخست که مدت آن ۴۲ روز تعیین شده، داشته باشد.

مرحله دوم این توافق از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، چرا که شامل آزادی تمامی گروگان‌هایی است که تاکنون زنده مانده‌اند. این دسته از افراد شامل مردان زیر ۵۰ سال و همچنین سربازان اسرائیلی می‌شود. در مقابل، اسرائیل تعهد خواهد داشت تا تعداد نامشخصی از زندانیان امنیتی فلسطینی را آزاد کند و علاوه بر آن، نیروهای خود را به طور کامل از نوار غزه خارج نماید.

در این میان، گزارش‌های اخیر نشریات و منابع مختلف حاکی از آن است که نخست‌وزیر اسرائیل به صورت جدی در حال ارزیابی و بررسی امکان از سرگیری مجدد جنگ است و از ارتش طرح هایی عملیاتی در این زمینه خواسته است. گفته می‌شود که این گزینه ممکن است بلافاصله پس از پایان مرحله اول توافق دردستور کار قرار گیرد، امری که به طور بالقوه می‌تواند روند اجرای توافق را متزلزل کند و منطقه را با بحران‌های جدید مواجه سازد.

تا کنون۱۳ گروگان اسرائیلی در چارچوب توافق آتش‌بس و تبادل گروگان‌ها در غزه آزاد شده‌اند. بر اساس این توافق، قرار بود طی ۴۲ روز ابتدایی، ۳۳ گروگان آزاد شوند و در این مدت عملیات نظامی در نوار غزه متوقف گردد. علاوه بر این، پنج گروگان تایلندی نیز خارج از این توافق آزاد شده‌اند.

آخرین گروه آزادشده که روز شنبه به اسرائیل بازگشتند، شامل یاردن بیباس، کیت سیگل و عوفر کالدرون بودند. این سه نفر پس از ۴۸۴ روز قرار داشتن در اسارت حماس به خانه بازگشتند.