|

سایه تحریم‌های بین‌المللی بر سر جشنواره موسیقی

نشست خبری چهلمین جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر با حضور دبیر و دیگر مسئولان برگزار شد. در ابتدا، احمد صدری، سرپرست دفتر موسیقی، با گرامیداشت روز آواها و نواها که ششم بهمن است، گفت: «عدد 40، عدد ویژه‌ای است و دلالت به کثرت و کمال دارد و به هر حال طی این 40 سال با وجود فراز‌و‌نشیب‌های بسیار، جشنواره به قوامی رسیده که امیدواریم بتوانیم آن را جلو ببریم و البته که تحقق این مهم مستلزم آسیب‌شناسی است. اگر همت دبیران گذشته نبود، ما الان نمی‌توانستیم چهلمین دوره را برگزار کنیم».

سایه تحریم‌های بین‌المللی بر سر جشنواره موسیقی

نشست خبری چهلمین جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر با حضور دبیر و دیگر مسئولان برگزار شد. در ابتدا، احمد صدری، سرپرست دفتر موسیقی، با گرامیداشت روز آواها و نواها که ششم بهمن است، گفت: «عدد 40، عدد ویژه‌ای است و دلالت به کثرت و کمال دارد و به هر حال طی این 40 سال با وجود فراز‌و‌نشیب‌های بسیار، جشنواره به قوامی رسیده که امیدواریم بتوانیم آن را جلو ببریم و البته که تحقق این مهم مستلزم آسیب‌شناسی است. اگر همت دبیران گذشته نبود، ما الان نمی‌توانستیم چهلمین دوره را برگزار کنیم». او در بخش دیگری از سخنانش درباره ویژگی‌های جشنواره امسال خبر داد و گفت: «بخش کودکان و بانوان را از دوره پیش در جشنواره احیا کردیم و برای بخش پژوهش و پایان‌نامه‌ها هم یک سالن ایجاد کردیم. امسال یک شب و سه سالن به جشنواره اضافه شده است». این پژوهشگر موسیقی در بخش دیگری گفت: «استادان و پیش‌کسوتان مدتی است از جشنواره باز مانده‌اند و جشنواره روی جوان‌گرایی تمرکز دارد؛ به همین جهت یک شب را هم برای تجلیل از استادان اختصاص دادیم. امسال فرهنگسرای نیاوران را در دو سانس به موسیقی بانوان اختصاص دادیم و تلاش داریم نیازسنجی کنیم تا بانوان بیش‌از‌پیش در مراکز خاصی کنسرت داشته باشند».

او از برگزارنکردن جشنواره سرود فجر در سال آینده خبر داد، اما از تشکیل یک شورا در این زمینه گفت. محمدعلی مرآتی (مدیرعامل انجمن موسیقی ایران) هم در سخنانی گفت: «امسال بسط زیادی را در اقبال اجرایی هنرمندان داشتیم و اکثر سالن‌های ما دو سانسی هستند و از هفت سالن به ۱۰ سالن رسیده‌ایم. این دوره از جشنواره را با رشد ۴۰‌درصدی حضور هنرمندان برگزار می‌کنیم؛ به‌گونه‌ای که هزارو ۴۶۴ نفر اجراکننده و شش گروه بین‌المللی در جشنواره حضور دارند و شاهد حضور مخاطبان این گروه‌های خارجی از کشورهای مبدأ به ایران خواهیم بود. تعداد کم گروه‌های بین‌المللی به‌ خاطر تحریم‌ها و بی‌انصافی خود کشورها بود، با‌این‌حال از کشورهای ترکیه، هلند، اسپانیا، تونس، ارمنستان و هند گروه‌های شاخصی داریم». او درباره تحریم گفت: «متأسفانه مقوله فرهنگ‌مان نیز دچار تحریم‌های ظالمانه است. بر همین اساس برخی کشورهایی که ما را تحریم کرده‌اند با وجود تحریم‌ها و مشکلات تلاشمان این بود به سراغ هنرمندان شاخص برویم و از الان بلیت‌های‌شان هم خریداری شده است». مرآتی درباره بودجه جشنواره گفت: «امسال چون سال شفاف‌سازی است، بودجه جشنواره را اعلام می‌کنیم. بودجه امسال جشنواره به ۱۸ میلیارد رسیده است؛ گرچه سال گذشته نصف این رقم بود. جشنواره تا این لحظه اسپانسر ندارد».

سپس رضا مهدوی (دبیر جشنواره) در سخنانی گفت: «همه تلاش داریم تا موسیقی را بالنده‌تر نشان دهیم و جایگاه بین‌المللی برای آن قائل شویم. امیدوارم در سال‌های بعد داوران بین‌المللی هم به قضاوت بنشینند تا عنوان بین‌المللی بیشتر احیا شود». مهدوی با اشاره به افزایش رشد ۲۰‌درصدی جشنواره و احیای بخش کودک و نوجوان و بانوان، بیان کرد: «بضاعت ما دو سالن برای این دو بخش بود. در بخش پایان‌نامه‌ها بنا داریم این بخش را تقویت کنیم و به موسیقی مردم‌وار بیشتر توجه کنیم. همچنین، نگاه ما به شعر و ترانه متفاوت است و امسال نیز این گستردگی را در سالن‌های مختلف ادامه می‌دهیم. شب استادان را کمافی‌سابق داریم. برخی استادانی که قدمشان بر چشمان ماست، اما فرصت را به جوانان داده‌اند، در گونه تک‌نوازی در کنار دیگر گونه‌های موسیقی در خدمتشان هستیم. همچنین شب موسیقی نواحی توسعه پیدا کرده است. در بخش نواحی و مردم‌وار بیشترین استقبال را شاهد بودیم». مهدوی گفت: رپ در واقع همان بحر‌الطویل گذشته خودمان است. ما فرم و شکل را رعایت می‌کنیم و شیوه خوانش می‌شود رپ. اما چرا باید حرف‌های نامربوط بزنیم و مانند غربی‌ها از الفاظ رکیک استفاده کنیم؟ بله رپ موسیقی اعتراضی است و ما می‌توانیم مانند گذشتگانمان از الفاظ زیبا و شیرین استفاده کنیم. همان‌طورکه حافظ، پروین اعتصامی و ملک‌الشعرا چنین آثاری را سروده‌اند. آنها در عین بیان زیبا، اعتراض خود را بیان کرده‌اند و ما نیز می‌توانیم همین‌طور عمل کنیم. من نگفتم عینا همان رپ غربی را بیاوریم. مثلا اینکه می‌توانیم از زبان و موسیقی نواحی در رپ ایرانی استفاده کنیم و اتفاقا هم خیلی زیبا خواهد شد. در نهایت اینکه نظرم همچنان پابرجاست اما خب امسال مورد استقبال واقع نشد».

سخنان عجیب

در بخشی از گزارش ایسنا درباره این جشنواره آمده است که دبیر جشنواره با اشاره به افزایش اجرای بانوان تصریح کرد: «امسال در فرهنگسرای نیاوران دو سانس بانوان اجرا خواهیم داشت. ما می‌خواهیم به این باور برسیم که بانوانمان می‌توانند در کنار آقای بلندقدتر باشند. این استقبال در جشنواره چهلم به این معناست که این عزیزان به چه میزان استقبال می‌کنند». این سخنان در گزارش خبرگزاری مهر و ایلنا و... نیامده است. معلوم نیست این اصطلاح «کنار آقای بلندقدتر» به چه معناست و منظور این مسئول چه بوده است؟ آیا هدف او تحقیر بانوان هنرمند است که تا در کنار مردی نباشند ارزشمند نیستند یا چه؟