|

گزارش «شرق» از کودتای چند ملی‌پوش این‌بار علیه امیر

نکونام در «قلعه» تیم ملی

کودتا در تیم ملی فوتبال گویا تبدیل به یک رویه شده. به نظر می‌رسد تعدادی از بازیکنان قدیمی تیم ملی به تصمیم‌گیرندگان اصلی تبدیل شده‌اند و اگر چنین باشد، قطعا برای فوتبالمان در سطح «ملی» یک آفت بزرگ است.

نکونام در «قلعه» تیم ملی

کودتا در تیم ملی فوتبال گویا تبدیل به یک رویه شده. به نظر می‌رسد تعدادی از بازیکنان قدیمی تیم ملی به تصمیم‌گیرندگان اصلی تبدیل شده‌اند و اگر چنین باشد، قطعا برای فوتبالمان در سطح «ملی» یک آفت بزرگ است.

 

قول ماندن امیر برای انتخابات

 

اواخر بهمن‌ماه خبری آمد که امیر قلعه‌نویی پس از قطعی‌شدن صعود تیم ملی به جام جهانی از کار برکنار خواهد شد و جای خود را به یک مربی بزرگ خارجی می‌دهد. هرچند این موضوع از سوی مهدی تاج تکذیب شد و اعلام کرد از سرمربی ایرانی تیم ملی حمایت می‌کند. با این حال خیلی این موضوع را انتخاباتی می‌دانند و معقدند تاج برای اینکه رأی امیر قلعه‌نویی را در مجمع 11 اسفندماه (البته در صورت برگزاری انتخابات) از دست ندهد، مجبور به حمایت از قلعه‌نویی در این ایام است.

 

اطاعت امر تاج برای بازگشت کی‌روش

 

البته شاید تاج چندان هم درباره ماندن یا رفتن قلعه‌نویی تصمیم‌گیرنده نباشد، همان‌طور که در آوردن کارلوس کی‌روش پیش از جام جهانی 2022 قطر تصمیم‌گیرنده اصلی نبود و مدت‌ها پیش از رسیدن او به ریاست فدراسیون فوتبال تصمیم گرفته شده بود که اسکوچیچ برود و کی‌روش بیاید. اقدامی که از سوی میرشاد ماجدی که سرپرست فدراسیون بود انجام نشد و او از این دستور اطاعت نکرد و مهدی تاج تابع این تصمیم بود.

 

2 کارمند دولتی همراهان کودتا

 

همان زمان که آمدن کی‌روش کلید خورده بود، خبر آمد که علیرضا جهانبخش و مهدی طارمی به نهاد ریاست‌جمهوری رفته‌اند تا کار را نهایی کنند. هرچند یک هفته پیش از حضورشان در نهاد ریاست‌جمهوری، آنها در کنار چند بازیکن دیگر در اردوی قطر پشت درهای بسته با حمید سجادی، وزیر وقت ورزش و جوانان، جلسه‌ای ترتیب دادند. یکی دیگر از عوامل پیش‌برنده این پروسه که از کارمندان وزارت ورزش و جوانان بود و با آمدن کی‌روش هم او را همراهی کرد، در این جلسه حضور داشت و سپس هماهنگی‌هایی را با یکی از کارمندان نهاد ریاست‌جمهوری که اتفاقا او هم با کی‌روش به تیم ملی بازگشت، انجام داد تا دو بازیکن تیم ملی به نهاد ریاست‌جمهوری بروند.

 

  نهاد ریاست‌جمهوری یا محله برو و بیا؟

 

هرچند این موضوع چند بار از سوی اطرافیان محمد مخبر تکذیب شده، اما تیرماه 1401 خبر آمد که جلسه طارمی و جهانبخش با یکی از افراد بانفوذ بوده تا آمدن کی‌روش را نهایی کنند. با این حال پس از افشای حضور آنها در نهاد ریاست‌جمهوری توسط یکی از عکاسان خبرگزاری دولت، طارمی اعلام کرد‌ برای دیدن یکی از دوستانشان به نهاد ریاست‌جمهوری رفته‌اند، نه برای کودتا علیه اسکوچیچ. اما باور اینکه حضور در نهاد ریاست‌جمهوری آن‌هم در آن مقطع خاص و چند ماه مانده به جام جهانی، فقط برای دیدن یک دوست بوده کمی سخت است؛ چراکه راه‌یافتن به نهاد ریاست‌جمهوری، حتی برای بازیکنان تیم ملی، نیازمند هماهنگی‌های لازم است و صرف دید و بازدید نمی‌توان و نباید رفت‌ و آمدی به این نهاد شکل بگیرد.

  

زمینه‌سازی برای کودتای احتمالی؟

 

این روزها عملکرد تیم ملی بسیار مورد انتقاد است. هرچند بازیکنان در ظاهر از عملکرد فنی امیر قلعه‌نویی و دستیارانش اعلام رضایت می‌کنند، با این حال آنها هم در اتاق‌های خود در صف اول منتقدان قرار می‌گیرند و از شرایط فعلی رضایت ندارند. پیروزی‌های متزلزل مقابل قرقیزستان و کره شمالی هم به بازیکنان اطمینان داد که نمی‌توان با این شرایط ادامه داد و حالا در اندیشه تغییرات در رأس کادر فنی هستند. جالب اینکه اخیرا هم‌زمان با خبر تغییر کادر فنی تیم ملی پس از قطعی‌شدن صعود به جام جهانی، علیرضا جهانبخش گفت‌وگویی داشت و در آن گفت‌وگو برکناری اسکوچیچ و آمدن کی‌روش را بی‌ارتباط با بازیکنان دانست و این تصمیم را متوجه مهدی تاج کرد. شاید یک زمینه‌سازی برای اینکه کودتای احتمالی پیش‌رو هم شبیه به یک تغییر منطقی باشد نه یک کودتای داخلی.

 

نکونام شبیه به کی‌روش

 

حالا کودتای جدید چیست و چه ابعادی دارد؟ تصمیم‌گیری‌های برخی بازیکنان قدیمی تیم ملی در مسائل فنی هم نمود دارد که از جمله آن می‌توان به خط‌خوردن احسان حاج‌صفی پس از دعوا بر سر بازوبند کاپیتانی با مهدی طارمی اشاره کرد؛ موضوعی که خداداد عزیزی هم پس از خروج از تیم ملی به آن اشاره‌هایی داشت و این نشان‌دهنده قدرت برخی بازیکنان بیش‌از‌حد خودشان است. حالا با این قدرتی که در اختیار دارند می‌خواهند سرمربی تیم ملی در جام جهانی هم کسی غیر از امیر قلعه‌نویی باشد؛ چراکه تمایل آنها بازی مقابل تیم‌های بزرگ به سبکی است که کارلوس کی‌روش داشت. از آنجایی هم که بازگشت کی‌روش پس از نتایج افتضاحش در جام جهانی 2022 سخت و شاید غیرممکن است، نسخه شبیه به او در ایران را جواد نکونام می‌دانند. کاپیتان سابق تیم ملی که با تعدادی از بازیکنان حال حاضر نیز هم‌بازی بود و دوستی خوبی با آنها دارد و شاید حالا همان دوستان زمینه‌ساز رسیدن جواد به نیمکت تیم ملی شوند.

 

 قلعه‌نویی راحت قلعه تیم ملی را نمی‌دهد

 

البته‌ این مورد به‌سادگی رخ نمی‌دهد که کنارگذاشتنش کار ساده‌ای نخواهد بود و از همین ‌رو رسیدن نکونام به قلعه تیم ملی کار سختی خواهد بود. گفته می‌شود منتشرشدن فایل صوتی گفت‌وگوی تلفنی نکونام با شخصی که در سال 1402 تلاش می‌کند زمینه‌ساز حضور او در استقلال شود، از سوی برخی‌ها بوده که خواسته‌اند نکونام را چهره‌ای مطیع نشان دهند تا او برای رسیدن به تیم ملی پایگاه اجتماعی نداشته باشد.

 

استقلال برای قلعه‌نویی رزرو می‌ماند؟

 

اینکه کودتای جدید در تیم ملی رخ خواهد داد و نکونام یا مربی دیگری به تیم ملی می‌رسد یا نه، پرسشی نیست که بتوان اکنون به آن پاسخ داد. اما آنچه مشخص است، شیوه بازی تیم ملی آن چیزی نیست که بتوان با این سبک در جام جهانی امیدی به موفقیت داشت و این نگرانی به بازیکنان تیم ملی هم سرایت کرده است. برای همین نمی‌توان پروژه ماندن امیر قلعه‌نویی را هم قطعی دانست و شاید همین موضوع باعث شود سرمربی حال حاضر تیم ملی در صورت برکناری نیم‌نگاهی هم به آینده‌اش در استقلال داشته باشد. تیمی که این روزها نیز بدون سرمربی است و هیئت‌مدیره آن در جذب سرمربی بزرگ خارجی ناکام مانده‌اند و از طرف دیگر رابطه نزدیکی با قلعه‌نویی دارند. بنابراین شاید تغییرات احتمالی نیمکت تیم ملی سرنوشت نیمکت استقلال را هم تغییر دهد و بهترین حالت برای استقلالی‌ها ادامه‌دادن این فصل با سرمربی موقت است تا نیمکت آبی‌ها همچنان خالی بماند.