جوابیه سازمان سازمــان توسعـه و نوســـازی معادن و صنایع معدنی ایران به یک گزارش شرق
سازمــان توسعـه و نوســـازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) جوابیهای در پاسخ به گزارش منتشر شده در تاریخ 20بهمن صفحه 4 روزنامه شرق ارسال کرده .لازم به توضیح است که در گزارش منتشر شده در روزنامه شرق به اسم ایمیدرو اشاره ای نشده و بسیاری از موارد ذکر شده در جوابیه ایمیدرو در گزارش شرق قید نشده است. مشروح جوابیه را در ادامه میخوانید:
مدیر مسئول محترم شرق
با سلام و احترام
پیرو گزارش منتشر شده در آن رسانه وزین، با عنوان "ناکارآمدی ایمیدرو؛ بلای جان معادن ایران" در روز 20 بهمن ماه خواهشمند است وفق قانون مطبوعات، پاسخ این روابط عمومی را در همان صفحه منتشر فرمائید. روابط عمومی ایمیدرو تاکید می کند که این سازمان حق هرگونه پیگیری حقوقی در مراجع قانونی را برای خود محفوظ می دارد.
لازم است یادآوری شود واگذاری معادن اصولا و از زمان تاسیس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)، جزو وظایف و اختیارات این سازمان نبوده (و در حیطه اختیارات وزارت صمت) است. در همین حال در آن مطلب ادعا شده که این موضوع، نقل قول جناب آقای بهرام شکوری بوده در حالی که روابط عمومی انجمن مس طی پیامی رسمی، ضمن تکذیب اخبار منتشر شده در این باره، بر روند مثبت و اقدامات سازنده ایمیدرو و همچنین ارتباط مستمر این سازمان با تشکل ها و انجمن های تخصصی تاکید شده است. در آن تکذیبیه به نقل از دکتر شکوری آمده است: برنامه های ایمیدرو در راستای اکتشاف، معادن واگذار شده، طرح احیا و فعال سازی معادن کوچک مقیاس و صندوق بیمه سرمایه گذاری فعالیت های معدنی قابل تقدیر است و فعال سازی معادن از اقدامات مثبت ایمیدرو بوده است.
این در حالی است که در مطلب آن رسانه، تلاش شده با زمینه سازی و بهره گیری از عبارات کاملا غیرواقعی و تنها با هدف ایجاد تشکیک در ذهن مخاطبان، به جایگاه ایمیدرو و نقش آن در حوزه معدن و صنایع معدنی خدشه وارد شود در حالی که طی سالیان اخیر میزان ارزآوری، جلوگیری از خام فروشی، توسعه زیرساخت ها در مناطق معدنی و صنایع معدنی، توجه به سرمایه گذاری در مناطق کم برخوردار، رشد اشتغال، افزایش فعالیت های اکتشافی، بومی سازی و ... حاصل سیاست های کلان دولت و وزارت صمت، راهبری ایمیدرو و حضور موثر بخش خصوصی در این حوزه بوده است.
شاید به جرات بتوان اذعان کرد قوت گرفتن جایگاه بخش معدن و صنایع معدنی کشورمان، سبب حمله ور شدن غرب به ویژه دولت امریکا به حوزه فلزات و تحریم این بخش شده است تا شاید درآمدهای ارزی این حوزه به حداقل برسد با اینحال سیاست های کلان نظام و مشارکت بخش خصوصی، نه تنها مانع از چنان هدفی نشده که طی سال های اخیر شاهد رشد درآمدهای ارزی کشور در صدور تولیدات معدن و صنایع معدنی به ویژه فلزات بوده ایم. ایمیدرو البته دستاوردهای مختلفی طی سال های اخیر در بخش های مذکور، به دست آورده است که گزارش آن همواره در اختیار رسانه ها قرار گرفته است. از این رو روابط عمومی ایمیدرو، آن رسانه محترم را به دریافت گزارش های مستمر و مستند دعوت می کند تا ضمن کسب اطلاعات دقیق تر، با دستاوردهای این حوزه، آشنایی بیشتری حاصل شود. همچنین این مدیریت آمادگی خود را جهت برگزاری نشست های دو سویه برای تببین اقدامات انجام شده و برنامه های آتی را با آن رسانه وزین اعلام می دارد.
کدام نهاد واگذاری انجام می دهد
در این گزارش، به موضوع واگذاری 6 هزار معدن اشاره کرده و روند واگذاری آن را نگران زا می داند. واقعیت این است که واگذاری معادن از طریق وزارت صنعت، معدن و تجارت با هماهنگی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان ها صورت می گیرد و در گذشته و حال هیچگاه در اختیار این سازمان نبوده است.
خام فروشی کمتر از یک درصد
همچنین، در بخش دیگری از این گزارش، به موضوع خام فروشی اشاره شده است. گویا نویسنده از آمارهای تولید و صادرات با ارزش افزوده اطلاع چندانی ندارد و با کلی گویی، ایمیدرو را به خام فروشی مواد معدنی متهم کرده است. این در حالی است که وزارت صنعت، معدن و تجارت و سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، موضوع خام فروشی را به عنوان یکی از خطوط قرمز خود در سیاست ها و راهبردهای توسعه ای و صادراتی دانسته و در نتیجه، تلاش خود را بر این مبنا گذاشته اند. احداث طرح های فرآوری و توسعه ای در مجتمع های معدنی و اعمال سیاست های منع صادرات مواد خام معدنی طی سال های اخیر، موجب شد تا در گزارش اخیر وزیر صنعت، معدن و تجارت به محضر مقام معظم رهبری در "نمایشگاه توانمندی های تولید داخل"، به صراحت به این موضوع اشاره به طوری که اکنون میزان خام فروشی به کمتر از یک درصد می رسد که عمده این نوع صادرات هم در حوزه سنگهای ساختمانی (خارج از حیطه فعالیت ایمیدرو) است.
طبق آمار دفتر صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت، در سال ۹۲ حدود ۲۴ میلیون تن سنگ آهن صادر میشد که با برنامه ریزی های انجام شده، این رقم به 7/1 میلیون تن رسیده است و مجموعه اقدامات وزارتخانه به گونهای بوده که با ورود ماشین آلات و قطعات و تجهیزات به کشور، از خام فروشی جلوگیری شود.
مساله دیگر مطرح شده در گزارش مذکور، ورود ماشین آلات معدنی است که جزو وظایف ایمیدرو نیست اما با این حال، پیش بینی شده با هدف تسهیل و زمینه سازی در نوسازی ماشین آلات معدنی از طریق شرکت صندوق بیمه سرمایهگذاری فعالیتهای معدنی، وام های کم بهره برای واردات این ماشین آلات در بخش اکتشاف به پیمانکاران حفاری اعطا شود.