|

وضعیت عجیب ماکارونی در بازار

​چند وقتی است که قفسه ماکارونی در فروشگاه ها پر نیست و نام خیلی از برندهای معتبر در قفسه های همیشگی ماکارونی نیست.

وضعیت عجیب ماکارونی در بازار

به گزارش شبکه شرق، سخنگوی انجمن صنفی کارفرمایان کارخانجات ماکارونی گفت: تقاضای افزایش قیمت ماکارونی به سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرف کنندگان داده شده است اما هنوز این سازمان موافقت خود را اعلام نکرده است و ما منتظریم تا بررسی های لازم و اقدامات کارشناسی را انجام دهند و بر اساس آن نظر نهایی خود را اعلام کنند.

چند وقتی است که قفسه ماکارونی در فروشگاه ها پر نیست و نام خیلی از برندهای معتبر در قفسه های همیشگی ماکارونی نیست. خیلی از فروشگاه ها و سوپرمارکت ها که تمام موجودی ماکارونی قفسه هایشان را فروخته اند منتظرند تا ویزیتورها برای ثبت سفارش هایشان بیایند اما این زمان انتظار خیلی طولانی شده است. یکی از فروشنده ها در گفت و گو با همشهری آنلاین گفت: بدون شک تولیدکننده ها منتظر اعلام قیمت های جدید هستند و به همین خاطر است فعلا توزیعی انجام نمی شود و بیشتر کارخانه ها محصولات خود را برای ما نفرستاده اند. اگر نگاهی به قفسه ماکارونی کنید دو برند بیشتر برای ما آنهم به میزان محدود باقی نمانده است.

فروشنده دیگری نیز گفت: فعلا موجودی نداریم تا ماکارونی های جدید از راه برسند. البته مصرف ماکارونی به نسبت قبل کاهش یافته است و اگر ماکارونی گران شود خرید از این میزان هم کمتر خواهد شد. البته یکی از فروشگاه‌داران معتقد است شایعه گرانی ماکارونی موجب شده تا برخی از مردم قفسه های ماکارونی را خالی و ذخیره ۵ تا ۶ ماه خود را تهیه کنند.

به گفته فروشندگان، قطعا اگر تولیدکنندگان محصولات خود را به بازار ندهند و اصرار بر گرانی آن داشته باشند تقاضا در بازار بیشتر خواهد شد و بازار این محصول را از تعادل خارج می‌کند؛ همان اتفاقی که سال گذشته رقم خورد اما واقعا باید دید ماکارونی گران خواهد شد یا خیر؟

رسول مژده شفق، سخنگوی انجمن صنفی کارفرمایان کارخانجات ماکارونی در خصوص گرانی احتمالی ماکارونی گفت: تقاضای افزایش قیمت ماکارونی به سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرف کنندگان داده شده است اما هنوز این سازمان موافقت خود را اعلام نکرده است و ما منتظریم تا بررسی های لازم و اقدامات کارشناسی را انجام دهند و بر اساس آن نظر نهایی خود را اعلام کنند اما فعلا نمی خواهم بگویم که پیشنهاد ما در زمینه افزایش قیمت چه بود و ماکارونی چند درصد قرار است که گران شود. چون هنوز تصمیمی گرفته نشده است لذا نمی توان در مورد اعداد و ارقام آن صحبت کرد.

وی ادامه داد: دولت هنوز قیمت گندم را اعلام نکرده است و باید منتظر باشیم قیمت گندم نهایی شود. البته این افزایش قیمت بعد از یک سال و نیم اتفاق خواهد داد. البته افزایش قیمت فقط به خاطر افزایش قیمت گندم نخواهد بود، دولت از ابتدای سال افزایش دستمزدها را اعمال کرده است و در کنار آن هزینه های سربار مانند آب و برق و در کل انرژی و هزینه های بسته بندی افزایش پیدا کرده است. ما منتظریم تا ببینیم قیمت گندم چه سرنوشتی پیدا خواهد کرد. دولت یا قیمت گندم را ثابت نگه می دارد یا افزایش می دهد که در هر دو صورت، تغییراتی در قیمت ماکارونی اتفاق خواهد افتاد. از آنجا قیمت گندم و آرد دست دولت است لذا تغییر قیمت آن سهم قابل توجهی روی قیمت ماکارونی دارد. دولت فعلا آرد صنف و صنعت را هنوز به نرخ سال گذشته یعنی ۱۲ و ۵۰۰ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم می دهد.

سخنگوی انجمن صنفی کارفرمایان کارخانجات ماکارونی اظهار کرد:‌ سازمان حمایت باید با افزایش قیمت ماکارونی موافقت کند چرا که قیمت تمام شده تولید ماکارونی نسبت به قبل افزایش یافته است و تولید با قیمت فعلی به صرفه نیست. ما از اردیبهشت سال گذشته تاکنون افزایش قیمتی نداشتیم.

مژده شفق در خصوص اینکه می گویند ماکارونی در بازار کم است و ویزیتورها ثبت سفارش از فروشگاه ها انجام نمی دهند، گفت: هیچ دلیلی ندارد که ویزیتورها سفارشات فروشگاه ها را ثبت نکنند چرا که تولید در حال انجام است و هیچ کمبودی نداریم که بازار مصرف تحت الشعاع قرار بگیرد.

این فعال اقتصادی معتقد است گرانی کاهش مصرف ماکارونی به دنبال خواهد داشت. وی گفت: ماکارونی یک غذای جایگزین است و بعد از گران شدن برنج، تمایل‌ها برای مصرف ماکارونی افزایش پیدا کرد و از آنجایی‌که رشد قیمت سایر اقلام را هم شاهد هستیم که نسبت به ماکارونی هم بیشتر است از این‌رو به احتمال زیاد در ماه‌های آینده میزان مصرف متعادل می‌شود. الان قطعا افزایش قیمت این محصول نیز مصرف آن را تحت الشعاع قرار خواهد داد. سال گذشته ماکارونی بسته ۷۰۰ گرمی از ۸ هزار و ۶۰۰ تومان به ۲۴ هزار تومان رسید، دولت سال گذشته قیمت گندم را از ۲ هزار و ۷۰۰ تومان به ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان رساند و همین موجب شد تا ماکارونی ۲۰۰ درصد افزایش قیمت پیدا کند. البته دولت سال گذشته خیلی اجازه افزایش قیمت نداد و همین موجب شد تا مصرف هم چندان تحت الشعاع قرار نگیرد. البته به این نکته هم اشاره کنم با اینکه هنوز ماکارونی غذای ارزانی محسوب می شود اما سرانه مصرف ماکارونی در کشور ما پایین است و سالانه ۷ کیلوگرم است که پایین ترین سرانه در دنیا محسوب می شود و باید به ۱۰ کیلوگرم در سال برسد.

با افزایش قیمت ماکارونی موافقت نشد

رضا کنگری، رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران هم در خصوص اینکه آیا ماکارونی گران خواهد شد یا خیر، گفت: سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان با افزایش قیمت ماکارونی موافقت نکرده است. تولیدکنندگان با توجه به افزایش حقوق کارگران در نامه ای به سازمان حمایت خواستار افزایش قیمت ماکارونی از ۲۴ هزار تومان به ۳۲ تا ۴۲ هزار تومان شده بودند که سازمان حمایت این درخواست را رد کرده است. چرا که ماکارونی با همین قیمت ۲۴ هزار تومانی نیز تقاضای پایینی دارد. بازار کشش همین قیمت را هم ندارد و مردم توان خرید ندارند.

وی در این خصوص که آیا کمبود ماکارونی در بازار وجود دارد یا خیر، هم اظهار کرد: کمبودی در بازار مصرف وجود ندارد و ماکارونی به اندازه کافی در فروشگاه‌ها هست.

رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران همچنین از کاهش قیمت ۲۰ درصدی روغن هم خبر داد و گفت: روغن ۱۶ کیلویی در فروردین ماه به قیمت عمده در بنکداری ۹۴۰ هزار تومان بود اما الان قیمت با ۸۵۰ هزار تومان نیز خریدار ندارد. روغن ۵ کیلویی لادن به قیمت عمده در بنکداری ۳۵۰ هزار تومان بود که الان ۲۹۵ هزار تومان در بازار فروخته می شود که سوپرمارکتی ها حدودا با ۱۶ درصد سود آن را می فروشند. بازار خیلی راکت است و قیمت کالاهای اساسی مانند روغن و برنج و حبوبات رو به کاهش است.

وی در خصوص برنج گفت: الان چون در فصل برداشت برنج ایرانی هستیم حدودا ۴۰ درصد در این بخش کاهش قیمت داشته ایم. عرضه بالا و کاهش تقاضا منجر به کاهش قیمت برنج شده است. قیمت عمده برنج هاشمی درجه یک گیلان ۹۰ هزار تومان است و برنج هاشمی مازندران ۸۵ هزار تومان است در حالی که قیمت همین برنج نزدیک عید کیلویی ۱۱۵ هزار تومان بود. برنج ندا ۴۰ هزار تومان است در حالی که اوایل سال قیمت آن تا ۶۵ هزار تومان هم بالا رفت.

 

منبع: همشهری