نباید کل بار خشکسالی و کم آبی بر دوش اصفهان باشد
نماینده اصفهان، با انتقاد از مدیریت بحران آب تأکید کرد که حتی در خشکسالی، حقابهداران اولویت دارند. او خواستار توزیع عادلانه کمآبی، و شفافسازی در پرداخت خسارت کشاورزان شد.

به گزارش گروه رسانه ای شرق، حامد یزدیان، نماینده مردم اصفهان در مجلس، با اشاره به اعتراضات کشاورزان در شرق اصفهان عنوان کرد: بحران آب شرب و کشاورزی در فلات مرکزی طی چندسال گذشته وجود داشته و امسال نیز به دلیل کمبود بارش ها این بحران جدی تر شده است.
وی افزود: از ابتدای سال آبی تصور ما بر این بود که بهمن و اسفند بارش هایی داشته باشیم و به همین دلیل، مدیریت استان با هماهنگی وزارت نیرو، اقدام به بازگشایی آب در مرحله پاییز کردند و امیدوار بودیم که مرحله دوم و سوم و چهارم آبیاری را نیز داشته باشیم.
به گفته او با توجه به کاهش بارشها، در اواخر اسفندماه، جلسه عالی شورای آب با حضور معاون اول بین سه استان درگیر در حوزه تشکیل شد و تصمیماتی برای کاهش مصرف آب، هم در حوزه بالادست و هم در حوزه پایین دست زاینده روز، اتخاذ و در بحث بندهای آبخیز داری و تخصیص پروژه های انتقال آب که در حال انجام است، مصوباتی تصویب شد که مصوبات خوبی است و تصمیم بر این شد که کاهش سطح کشت و همچنین کاهش مصرف آب شرب در کل کشور انجام شود.
نماینده مردم اصفهان در مجلس اظهار داشت: اواخر اسفندماه و اوایل فروردین، با توجه به بارشی که بالادست زاینده رود داشتیم، امیدواری ایجاد شد که شاید بتوانیم برای کشاورزی شرق اصفهان نیز یک مرحله بازگشایی آب داشته باشیم. این مورد به صورت شفاهی توسط مسئولان اعلام شد و باعث امیدواری کشاورزان شد که بازگشایی زاینده رود در مرحله اول انجام میشود.
وی گفت: وزارت نیرو آماده ابلاغ بود که تصمیم گرفتند به دلیل پیش بینی کمبود آب شرب آزادسازی آب زاینده رود را به تعویق بیاندازند که ای موضوع منجر به اعتراضات کشاورزان شد. برخی اعتراضات ملایم بود و که حق طبیعی کشاورزان است و این انتظار برای آنها ایجاد شده بود. طبق قانون نیز این کشاورزان حقابه دارانی هستند که حتی در سالهای خشکسالی بین حق اشتراکی بالادست و حقابه داران پایین دست؛ الویت با حقابه داران است.
یزدیان در ادامه افزود: مجمع نمایندگان استان و مدیریت استان در سطح حوزه آب پیگیریهای لازم را انجام دادند. در این بین ما اتفاقات ناگواری را شاهد بودیم، شاید خشم کشاورزان خشم درستی باشد اما برخی از این ماجرا سواستفاده کردند و خط آب اصفهان به یزد را تخریب کردند. این اتفاقات خط قرمز است و همه ما در یک کشور زندگی می کنیم و حق تخلف از قانون را نداریم. این اتفاق بحران را پیچیده و تصمیم گیری را سخت کرده است، البته نیاز است تمام مسئولان استان اصفهان و یزد از همین ابتدا تلاش کنند تا فورا ترمیم خط آب انجام شود.
نماینده مردم اصفهان در مجلس توضیح داد: نیروهای امنیتی نیز از استان اصفهان و دیگر استان ها آمدند تا از خط لوله انتقال آب محافظت و از تنشهای اجتماعی بین استانها جلوگیری کنند. آنجایی که مردم اعتراض مسالمت آمیز انجام دادند مشکلی نبود و نیروی انتظامی طبق مصوبه شورای تأمین تلاش کرد که درگیری انجام نشود و این اعتراضات با اقناع و ملایمت صورت گیرد.
وی گفت: طبق مصوبه جلسه هیئت دولت در برخی از مناطق اصفهان به کشاورزان خسارت داده شود و ما نیز پیگیر هستیم و اگر این آزاد سازی به آب شرب ضربه وارد نکند این مرحله از آزادسازی را انجام شود و بارش ها باید به حدی باشد تا ما بتوانیم رضایت را ایجاد کرده و وزارت نیرو برای تامین آب شربی که از زاینده رو تامین می شود، دچار مشکل نشود.
یزدیان بیان کرد: طبق مصوباتی که در پایان اسفند ماه داشتیم، اگر اجرایی شود نظم به حوزه زاینده رو باز میشود و آبی که بنام آبخیزداری جلوی بندهایی که در بالادست ایجاد شده است، توسط وزارت نیرو و جهاد کشاورزی مدیریت، موانع ورود آب به سرشاخههای زاینده رود بازگشایی و برداشتهای بی رویه خارج از الگو و بدون مجوز مدیریت میشود.
نماینده مردم اصفهان در مجلس ادامه داد: اگر بارشها کم است، نباید کل بار این خشکسالی و کم آبی بر دوش اصفهان باشد و مصرف و زراعت در اصفهان صفر و در باقی استان ها بدون تغییر باقی بماند. اگر این مسیر طی شود به عدالتی می رسیم که مردم نیز از این عدالت راضی خواهند بود.
وی با اشاره به موانع ورود آب به سرشاخههای زاینده رود اظهار داشت: متاسفانه پروژههای تامین آب چند سال متوقف بود و طی دو سه سال گذشته این پروژهها فعال شدند و در صورت تداوم کم آبی کاهش مییابد. اگر بتوانیم در تمامی خطوط انتقال منافع مشترکی را برای ذینفعان در نظر بگیریم، امنیت خطوط انتقال آب نیز افزایش مییابد.
یزدیان افزود: یکی از راه حلهای دیگر برای رفع مشکل اصفهان این است که استان یزد بتواند به صورت کوتاه مدت منابع دیگری مانند کارون را برای تامین آب شرب خود بیابد و امنیت این خطوط لوله بیشتر است. تامین آب شرب استانها و امنیت خطوط انتقال آب با حاکمیت است و باید به صورا جدی پیگیری شود.
نماینده اصفهان در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: نباید از سوی مسئولان و نمایندگان تحریک صورت گیرد که در این مورد هیچگونه تحریکی از سوی آنها انجام نشده است. تمام الویت ما این است که آب شرب تمام مناطق بالادست، پایین دست و یزد تامین شود. مردم اصفهان تحت فشار هستند و کشاورزان نیز حق دارند و در زمینهای خود هزینه کردهاند، حداقل انتظار این است که مسئولان مانند وزیر نیرو، وزیر جهاد کشاورزی و رئیس جمهور با مردم صحبت کنند.
وی اظهار داشت: مسئولان نباید افکار عمومی جامعه را رها کنند و با امکانات و برخورد های امنیتی و انضباطی با مردم برخورد کنند. اگر میخواهند خسارت را به کشاورزان بپردازند دولت و سازمان برنامه و بودجه میزان خسارت را تعیین و زمان پرداخت آن را اعلام کنند، با یک بخشنامه کلی بدون نام استان، رقم و زمان نمیتوان افکار عمومی را اقناع کرد. هنوز هم معتقدیم امکان بازگشایی یک مرحله آب در زاینده رود وجود دارد.
یزدیان با اشاره به اظهارات رئیس اتاق اصناف کشاورزی هرند مبنی بر غیرقانونی بود انتقال آب از زاینده رود به یزد، بیان کرد: تامین آب شرب کشور وظیفه حاکمیت است و اما اگر اثبات شود که این آب جایی مصرف غیر شرب و یا امکان تامین آب استانها از طریق آب دریا امکان دارد، حتما تاکید داریم باید انتقال آب از زاینده رو کاهش یابد.
نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی در پایان تصریح کرد: برخی ابهاماتی در مصوبه انتقال آب زاینده رود به یزد مطرح است که باید از مجرای قانونی پیگیری و حاکمیت پاسخگو باشد. بنده اصلا نمیتوان این موضوع را بیان کنم که این انتقال به صورت قانونی صورت میگیرد یا خیر، اما باید موضوع تامین آب شرب را که به عهده حاکمیت است در نظر داشته باشیم.