|

افزایش قیمت مسکن باوجود کاهش قیمت طلا و سکه

گزارش‌ها نشان می‌دهد که بازار مسکن در فروردین ماه سال جاری، برخلاف بازارهای ارز و خودرو، نسبت به کاهش قیمت دلار بی‌اعتنا بوده و همچنان روند صعودی قیمت‌ها را تجربه می‌کند.

افزایش قیمت مسکن باوجود کاهش قیمت طلا و سکه

به گزارش گروه رسانه ای شرق؛ نرخ تورم مسکن فروردین امسال طبق آمار‌های رسمی ۲.۵ درصد بالا رفت.

افزایش هزینه‌های مسکن در فروردینی که بیشترین تورم را طبق رسم سال‌های گذشته بابت حمل‌ونقل و خوراکی‌ها داشتیم، جای تعجب زیادی ندارد، اما جدایی دلار و مسکن می‌تواند در آستانه فصل گرما شوکی جدید به مستاجران و خریداران خانه وارد کند. تاثیر افت قیمت دلار و سقوط پی‌در‌پی سنگر‌های بازار ارز در هفته‌های اخیر، به‌وضوح در بازار خودرو و موبایل نمایان شده، اما آمار‌های رسمی و غیررسمی از روندی متفاوت در حوزه مسکن حکایت دارد. صاحبخانه‌ها، معمولا با طرح بهانه‌هایی مثل نرخ تورم، به کرایه‌خانه‌ها اضافه می‌کنند و فروشنده‌ها هم به‌خاطر عواملی از جمله افزایش هزینه‌های ساخت، از موضع قبلی کوتاه نمی‌آیند.

قیمت مسکن واقعا چقدر است؟

قیمت مسکن در تهران برخلاف سایر شهر‌های کشور منبع رسمی دارد. بانک مرکزی معمولا به شکل ماهانه گزارشی تحت عنوان تحولات بازار مسکن تهران روی خروجی سایت می‌گذارد، اما این گزارش از تیرماه ۱۴۰۳ به این طرف آپدیت نشده است.

بانک مرکزی علت را نبود دسترسی به داده‌های خام سامانه املاک و مستغلات معرفی می‌کند و به‌همین خاطر کسی از مظنه دقیق آپارتمان در پایتخت خبر ندارد. در نبود گزارش‌های رسمی، چاره‌ای جز آمار‌های غیررسمی وجود ندارد. در ماه‌های اخیر سایت‌ها و منابع زیادی با رصد ارقام پیشنهادی فروشند‌ه‌ها اقدام به انتشار عدد و رقم‌های مختلف در بازار مسکن کردند. نقطه مشترک همه آنها اما، تداوم روند صعودی قیمت‌هاست. 

مثلا یکی از همین داده‌های غیررسمی نشان می‌دهد طبق برآیندی که از آگهی‌های جدید به‌دست آمده، متوسط قیمت مسکن در تهران به حدود متری ۱۱۷ میلیون تومان رسیده است؛ تقریبا ۳۰ درصد بیشتر از رقمی که در آخرین داده‌های رسمی بانک مرکزی وجود داشته است. 

نکته مهم دیگری که در این دست آمار‌ها می‌بینیم، بی‌اعتنایی ارقام پیشنهادی فروشنده‌ها نسبت به کاهش قیمت دلار است. اگر پیگیر اخبار اقتصادی باشید، احتمالا می‌دانید همزمان با موج کاهش قیمت‌ها در بازار ارز و طلا، در بازار‌های دیگری مثل موبایل و خودرو هم عدد و رقم‌ها نسبت به قبل از عید نوروز پایین آمده، اما در بازار مسکن انگار چنین سناریویی تکرار نشده است.

تورم مسکن در فروردین امسال طبق گزارش اعلام‌شده از سوی مرکز آمار ایران حدود ۲.۴ درصد محاسبه شده است. این عدد درمقایسه با فاکتور‌های دیگر مثل خوراکی و پوشاک و حمل‌ونقل کمتر است، اما به‌هر حال نشان از تداوم صعودی قیمت‌ها درمقایسه با اسفند ۱۴۰۳ دارد 

تفاوت بازار خودرو و مسکن کجاست؟

سقوط دلار در هفته‌های اخیر، به‌وضوح در بازار خودرو یا حتی موبایل تاثیر گذاشته است. همزمان با کاهش ۲۵ هزار تومانی قیمت دلار در فروردین امسال، بیشترین کاهش قیمت‌ها در بازار خودرو برای مدل‌های وارداتی رخ داده است. طوریکه که ارقام پیشنهادی یکسری از فروشنده تا مرز ۲۰۰ میلیون تومان ریخته. 

افت قیمت خودرو‌های وارداتی تنها تاثیر عقبگرد‌های اخیر دلار نیست و با شدت دیگری، شاهد ارزان شدن مدل‌های داخلی هم هستیم. از طرفی دیگر در بازار‌هایی از جمله موبایل، قیمت‌ها نسبت به اوایل فروردین پایین آمده، اما مقاوت فروشنده‌ها و صاحبخانه‌ها در بازار مسکن می‌تواند از چند جنبه قابل بررسی باشد. 

قیمت مسکن و هزینه‌های اجاره‌نشینی با قیمت خودرو و موبایل و این دست بازار‌ها تفاوت زیادی دارد. خیلی از صاحبخانه‌ها هر سال موقع بالا بردن کرایه خانه، علاوه بر قیمت دلار روی پارامتر‌های دیگری مثل نرخ تورم دست می‌گذارند. 

همین الان مرکز آمار ایران نرخ تورم فروردین را حدود ۳۹ درصد اعلام کرده و همزمان تورم مسکن را قریب ۳۸ درصد دانسته است. به‌زبان ساده هزینه‌های مسکن در فروردین امسال ۳۸ درصد بیشتر از فروردین سال گذشته بوده است.

قیمت مسکن مثل هر بازار دیگری نیم‌نگاهی به نرخ دلار و وقایع بازار ارز دارد، اما این وسط درتعیین قیمت‌تمام شده، فاکتور‌های دیگری مثل قیمت مصالح و دستمزد کارگر تاثیر دارد. جایی که عدد و رقم‌ها درمقایسه با زمستان همین پارسال تفاوت پیدا کرده و تا حدود زیادی، تفاوت بازار مسکن با سایر بازار‌ها را نشان می‌دهد.

 

منبع: ایرنا