توقف سوال از زاکانی در ایستگاه چمران
در این مدت مهدی چمران رییس شورای شهر تهران از شهردار تهران برای حضور در صحن دعوت نکرده . او دلیل عدم رعایت زمان ۱۰ روزه برای حضور در صحن شورای شهر را شرایط عمومی کشور میداند.برخی از کارشناسان شهری معتقدند رییس شورای شهر رفتار غیر قانونی انجام نداده است، اما به نظر میرسد این نوع رویهها با نفس تصمیمگیری شورایی در تضاد باشد.
علیرضا زاکانی شهردار تهران تاکنون یک بار برای پاسخ به دو سوال اعضای شورای شهر تهران به صحن علنی دعوت شده است. همچنین تاکنون 5 سوال از زاکانی مطرح شده که نخستین سوال از سوی نرجس سلیمانی بود و به صحن شورا نرسید و چهارمین سوال هم 2 بار تکرار شد. مدتها از زمان قانونی پاسخگویی به سوال چهارم گذشته اما با وجود آمادگی پاسخگویی شهردار، رئیس شورا از او برای حضور در صحن دعوت نمیکند.
شهردار پشت درهای شورا
مدتها است رسانهها منتظر حضور شهردار در صحن علنی شورا برای پاسخ به دو سوال هستند. شهردار تهران در حاشیه دولت در پاسخ به رسانهها درخصوص تهدید او به استیضاح توسط اعضای منتقد شورای شهر در پی عدم حضور در صحن جهت جوابگویی گفته: آمادگی برای حضور در شورا را دارم، اما دعوتی نکردند. همزمان جعفر تشکری هاشمی عضو سوال کننده از شهردار تهران در صفحه شخصیاش در فضای مجازی نوشت: یکشنبه آینده منتظر حضور شهردار تهران در صحن علنی شورا برای پاسخ سوال در مورد ون تاکسیها هستیم.
چراغ اول را چه کسی روشن کرد؟
شورای ششم را میتوان رکورددار طرح سوال از شهردار دانست تاکنون 5 سوال از شهردار پرسیده شده، و میتوان این شورا را در این حوزه رکورددار دانست. اولین سول را نرجس سلیمانی رئیس کمیسیون نظارت شورای شهر مطرح کرد. موضوع سوال سلیمانی فعالیتهای عملیاتی شده در حوزه بهبود و بروزرسانی وضعیت حملونقل عمومی روزمینی بهویژه تجهیزات و توسعه ناوگان اتوبوسرانی بود. این سوال در تاریخ ۱۰ اردیبهشت به هیات رئیسه داده شده اما شهردار تهران هرگز برای پاسخ به آن به صحن دعوت نشد.
سوال کنندگان قانع نشدند
دومین سوال را «ناصر امانی» از شهردار تهران مطرح کرد. او درخصوص سوالش از شهردار گفته بود: 4 بار درخصوص انتصابات در شهرداری که برخلاف اساسنامههای سازمانها و شرکتهاست به شهردار تهران تذکر دادهام که پاسخ هیچ کدام از این تذکرها قانع کننده نبوده است.
«جعفر تشکری هاشمی» سومین طراح سوال از شهردار درخصوص تغییر محل سامانه حمل و نقل معلولان و جانبازان پرسشی رامطرح کرده بود. شهردار تهران به این دو سوال پاسخ داد اما هر دو پرسشگر از پاسخها قانع نشده اما گام بعدی برای استیضاح را هم برنداشتند.
سوالی که 2 بار تکرار شد
چهارمین سوال از شهردار تهران هم مربوط به سوال «سوده نجفی» دربارهی ساخت ۲۰۰ هزار واحد مسکونی است. او به دنبال آدرس این واحدهای مسکونی است که شهردار تهران در تاریخ 9 خرداد 1403 با حضور «محمد مخبر»، سرپرست وقت ریاست جمهوری به زمین زده است.
پنجمین سوال باز هم از سوی «جعفر تشکریهاشمی»، رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران مبنی بر رفع ابهامات واگذاری و بهره برداری از تاکسیونهای واگذار شده مطرح شده است.
مقاومت چمران در برابر مهلت ۱۰ روزه
در این مدت مهدی چمران رییس شورای شهر تهران از شهردار تهران برای حضور در صحن دعوت نکرده. او دلیل عدم رعایت زمان ۱۰ روزه برای حضور در صحن شورای شهر را شرایط عمومی کشور میداند. برخی از کارشناسان شهری معتقدند رئیس شورای شهر رفتار غیر قانونی انجام نداده است، اما به نظر میرسد این نوع رویهها با نفس تصمیمگیری شورایی در تضاد باشد.
قانون چه میگوید؟
براساس بند 83 قانون تشکیلات، وظایف و انتخاب شوراهای کشور و انتخاب شهرداران، چناچه یک یا چند نفر از اعضای شورای شهر به عملکرد شهردار یا عملیات شهرداری اعتراض یا ایرادی داشته باشند ابتدا توسط رییس شورا موارد را به صورت روشن به شهردار تذکر خواهند داد. در صورت عدم رعایت مفاد مورد تذکر، موضوع به صورت سئوال مطرح میشود که در این صورت رئیس شورا سؤال را کتباً به شهردار اطلاع خواهد داد و حداکثر ظرف ده روز پس از ابلاغ، شهردار موظف به حضور در جلسه عادی یا فوق العاده شورا و پاسخ به سئوال است.
شرایط همه جا عادی است جز تهران!
«مهدی اقراریان»، رییس کمیته نظارت شورای شهر تهران معتقد است که همه بخشهای کشور درحال فعالیتهای عادی خود هستند. او در اظهار نظری گفته: به نظر میآید مسائل مربوط به فضای عمومی کشور نباید برای ما دغدغه ایجاد کند. در همین ایام ما شاهد این هستیم که نمایندگان مجلس سوالاتی را مطرح میکنند، وزرا در کمیسیونها حاضر میشوند و به سوالات پاسخ داده میشود . جعفر تشکری هاشمی هم تاکید کرده پاسخگویی در مهلت مقرر را حتماً با جدیت دنبال میکنیم.
تجربه طرح سوال از شهردار در ادوار شورا
در شورای شهر پنجم تنها یک سوال از شهردار وقت مطرح شد که هیات رئیسه تلاش کرد آن را در جلسات هماندیشی متوقف کند. موضوع سوال مطرح شده در حوزه منابع انسانی بود در شورای پرتعداد چهارم «ابوالفضل قناعتی» و «رحمتالله حافظی» از شهردار وقت طرح پرسش کردند. شورای سوم و دوم نیز بیسوال از شهردار میگذرد اما در شورای اول طرح سوال و حتی استیضاح از شهردار هم مطرح می شود.
تجربه شوراهای گذشته نشان میدهد اگر طراحان سوال به جواب قانع کنندهای نرسند گام بعدی که استیضاح شهردار است به سرانجامی نمیرسد.