|

دلایل تعطیلی فرودگاه ساری چیست؟

روز گذشته خبری مبنی بر "تعطیلی 6 ماهه فرودگاه ساری" در خروجی برخی رسانه‌های مازندران قرار گرفت، موضوعی که از سوی استاندار اعلام شد و مسافران هوایی مازندران را شوکه کرد.

دلایل تعطیلی فرودگاه ساری چیست؟

فرودگاه شهدای ساری به عنوان اصلی‌ترین فرودگاه مازندران، هر ماه از ۲۵۰ تا ۳۵۰ پرواز داخلی و خارجی دارد که با تعطیلی این فرودگاه، مردم می‌بایست برای سفرهای خود، از فرودگاه‌های جایگزین استفاده کنند.

روز گذشته خبری مبنی بر "تعطیلی 6 ماهه فرودگاه ساری" در خروجی برخی رسانه‌های مازندران قرار گرفت، موضوعی که از سوی استاندار اعلام شد و مسافران هوایی مازندران را شوکه کرد.

خبر از این قرار بود،"از اول تیرماه، به جهت مرمت، نوسازی و بازسازی، دیگر پروازی از فرودگاه دشت ناز نخواهیم داشت. حدود 50 هکتار باند فرودگاه، که بیش از 90 درصد کار آن انجام شده است با کمک بنیاد مستضعفان، اقدامات اولیه آن انجام شد و تقریبا نهایی است. غیر از این 50 هکتار، کلاً باند را دوباره مرمت، نوسازی و بازسازی می‌کنند تا مازندران فرودگاهی شیک ‌داشته باشد که وقتی سرمایه‌گذار‌ یا گردشگری از خارج به استان مازندران می‌آید، از ابتدای ورود، احساس امنیت داشته باشد، به دنبال این هستیم که هواپیماهای پهن پیکر به فرودگاه ما بیایند برای همین نیاز بود که باند را افزایش بدهیم".

 

بهسازی باند فرودگاه ساری پس از 30 سال

اکبر حسنی مدیرکل فرودگاه‌های استان مازندران با اشاره به اینکه پروژه بهسازی باند فرودگاه دشت ناز در دستور کار قرار دارد، فرودگاه تعطیل نمی‌شود و به فعالیت‌های غیرپروازی خود ادامه می‌دهد، اظهار داشت: به طور معمول باندهای فرودگاه‌ها، بنا بر دلایلی چون اثرات طبیعی، تغییرات فصول و استفاده از آن به صورت هر روزه، دچار فرسایش شده و به طور معمول باید هر 19 سال یکبار بهسازی شوند.

وی با بیان اینکه باند فرودگاه ساری از ابتدای احداث از سال 77تا به امروز مورد بهسازی قرار نگرفت، گفت: در این فرودگاه عملیات‌های جزیی صورت گرفته اما هیچگاه به سمت بهسازی نرفته و این امر به مرور موجب فرسایش باند فرودگاه خواهد شد.

مدیرکل فرودگاه‌های مازندران با ابراز نگرانی از اینکه اگر باند فرودگاه دشت ناز مورد ترمیم قرار نگیرد، از لحاظ ایمنی با مشکل رو به رو خواهیم شد، اظهار کرد: از دو سال گذشته شرکت فرودگاه‌ها پروژه‌ای به منظور انجام بهسازی فرودگاه ساری تعریف و مطالعات آن را آغاز کرد و در حال حاضر، مطالعات این پروژه به پایان رسیده و برآوردهای نهایی نیز صورت گرفته و پس از پایان برگزاری مناقصه، عملیات بهسازی آن آغاز خواهد شد.

 

ابلاغ رسمی به ایرلاین‌ها پس از پایان مرحله مناقصه

وی در پاسخ به این سئوال تسنیم که تعدادی از ایرلاین‌ها اعلام کرده‌اند که هنوز این تعطیلی به صورت رسمی به آنها ابلاغ نشده است، تصریح کرد: انجام فراینده مناقصه هنوز به مرحله پایانی نرسیده و تا پایان فروردین‌ماه برنده آن، مشخص و پس از آن تعطیلی فرودگاه ساری به صورت رسمی به سازمان هواپیمایی کشوری اعلام می‌شود.

مدیرکل فرودگاه‌های استان مازندران در پاسخ به سوال خبرنگار تسنیم مبنی بر اینکه آیا ایرلاین‌ها متحمل خسارت خواهند شد یا خیر و برای جبران آن چه برنامه‌ای دارید، گفت: به طور قطع شرکت‌های هواپیمایی خسارت نخواهند دید چرا که پروازها در مسیر دیگر در جریان خواهد بود اما مردم این استان به خاطر تعطیلی 6 ماهه فرودگاه، دچار دردسر خواهند شد.

 

4 پروژه بزرگ در دست اقدام فرودگاه دشت‌ناز ساری

وی به دیگر طرح‌های در دست اقدام و یا در حال انجام فرودگاه دشت ناز ساری اشاره و خاطرنشان کرد: توسعه و بهسازی کل ترمینال‌های فرودگاه دشت ناز به متراژ 15 هزار مترمربع، مطالعه به روز شدن ترمینال‌های مازندران و خارج شدن از حالت سنتی آن، اجرای زهکشی اطراف سطوح پروازی این فرودگاه به مبلغ دو هزار میلیارد ریال و در دستور کار قرار داشتن پروژه تطویل باند فرودگاه دشت ناز ساری، 4طرح اساسی مورد مطالعه یا در حال انجام این فرودگاه است.

 

گزارش خلبانان از خرابی باند فرودگاه دشت‌ناز

رضا حمیدی رئیس ایستگاه "وارش" در فرودگاه شهدای ساری در گفت‌و‌گو با تسنیم، گفت: هنوز به صورت رسمی، تعطیلی فرودگاه دشت ناز ساری به این شرکت ابلاغ نشده اما موافق این تعطیلی هستم چرا که باند فرودگاه باید ترمیم شود چون پروازهای زیادی به صورت هفتگی و ماهانه از این ایرلاین انجام می‌گرفت و با این تعطیلی، پروازها به شهرهای دیگر مانند گرگان و غیره منتقل می‌شود.

رئیس ایستگاه "وارش" در فرودگاه شهدای ساری با اشاره به اینکه با این تعطیلی متحمل خسارت نمی‌شویم، اظهار کرد: ترمیم باند فرودگاه دشت‌ناز ساری، برای رفاه مسافران این استان صورت می‌پذیرد، باند فرودگاه دشت ناز ساری با مشکل رو به رو است و باید ترمیم شود.

حمیدی با تاکید بر اینکه گزارش‌های متعددی از خلبانان‌‌های ایرلاین مبنی بر خرابی این باند اعلام می‌شود، تصریح کرد: اگر این ترمیم صورت نگیرد، شاهد حادثه‌های خطرآفرین خواهیم بود و امیدواریم در بازه زمانی اعلام شده، ترمیم باند فرودگاه دشت ناز ساری انجام شود و البته به گروهی که قرارداد منعقد می‌کنند نیز بستگی دارد. 

 

تجربه نشان داده 6 ماه به یکسال کشیده می‌شود

موسوی رئیس ایستگاه "آسمان" در فرودگاه شهدای ساری نیز در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری تسنیم در ساری، اظهار کرد: تعطیلی فرودگاه دشت ناز را به صورت شفاهی مطلع شدیم و به صورت رسمی هنوز به این ایرلاین ابلاغ نشده است.

وی افزود: آنچنان که مطلع شدیم تعطیلی این فرودگاه به مدت 6ماه خواهد بود اما تجربه نشان داده که ممکن است این تعمیر حتی به مدت یکسال نیز به طول بینجامد.هنوز پروازهای جایگزین مشخص نکردیم چرا که هنوز به صورت رسمی به ما ابلاغ نشده است.

 

دردسری که منجر به امنیت می‌شود

فرودگاه شهدای ساری به عنوان اصلی‌ترین فرودگاه مازندران، به طور حدودی، در هر ماه از 250 تا 350 پرواز داخلی و خارجی دارد که با تعطیلی این فرودگاه، مردم می‌بایست برای سفرهای خود، از فرودگاه‌های جایگزین استفاده کنند، به همین دلیل آنچه که در این میان اهمیت دارد سرعت و زمانبندی درست اجرای این پروژه است چرا که تنها در این میان مردم دچار دردسر و گرفتاری انتخاب مسیر جایگزین پرواز خواهند شد. هرچند نباید از این موضوع نیز غافل شد که در نهایت بهسازی و تطویل‌ باند فرودگاه شهدای ساری واقع در دشت ناز ساری منجر به افزایش ایمنی و رفاه مسافران می‌شود.

منبع: تسنیم