7 نقطه تهران از وضعیت قرمز خارج شدند/ 16 نقطه لب مرزی آسیب های اجتماعی کجاست ؟
تهیه نسخه جدید اطلس آسیب های اجتماعی پایتخت
نقطه در پایتخت به عنوان مناطق ویژه شناسایی شدهاند؛ مناطقی که میان زرد، نارنجی و قرمز در نوساناند و هر غفلت میتواند آنها را به سمت وضعیت بحرانی سوق دهد.

به گزارش گروه رسانه ای شرق؛ محمدامین توکلیزاده، معاون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران در این باره به شرق میگوید:مرحله اول طرح ساماندهی آسیب های اجتماعی در پایتخت ، پاتوقهای اصلی مانند کوهسنگی و خلازیر بود. ما ۷ منطقه بحرانی در تهران داشتیم. امروز با همت دستگاههای متعدد پاتوقهای اصلی لطمهای جدی دیده و بعضا مانند منطقه فرحزاد دیگر شاهد چنین چیزی نیستیم. این پاتوقهای اصلی تقریبا از بین رفته است و شاهد تجمعات سنگین نیستیم.وقتی میخواهیم یک زیستبوم آسیب را از بین ببریم باید به موضوعات مختلفی توجه کرد. تمام مراحل مورد نیاز طی شده تا ما به نقطه کنونی برسیم.
او ادامه میدهد: این به معنای حذف کامل آسیبها نیست؛ بلکه این مناطق از وضعیت بحران خارج شدهاند و اکنون در شرایط قابل مدیریت قرار دارند. اگر کوتاهی کنیم — چه ما و چه سایر دستگاهها — ممکن است دوباره دچار بحران شوند. به همین دلیل یکی از برنامههای جدی ما پایش و نظارت مداوم بر این مناطق است تا دوباره به وضعیت بحرانی بازنگردند.
توکلیزاده همچنین به وضعیت متغیر مناطق "زرد" اشاره میکند:برخی مناطق هم روی لبه قرار دارند و وضعیت زرد هستند که ممکن است به وضعیت نارنجی برسند و نیاز به مراقبت دارند. تلاش میکنیم که آنها را از تبدیل شدن به مناطق قرمز جلوگیری کنیم. در این مسیر با دستگاههای مختلف تفاهم کردهایم که اقدامات ویژهای انجام دهیم.
او در خصوص تعداد این مناطق توضیح میدهد:در همراهی با دستگاههای مختلف حوزه آسیبهای اجتماعی به این نتیجه رسیدیم که باید در ۱۶ نقطه تهران کار ویژه کنیم که ۷ نقطه بحرانی داشتیم. در این ۷ نقطه روی هم افتادگی آسیبها و مسائل ویژه را شاهد بودیم یعنی کلونی جرم و آسیب در کنار هم بود که این ۷ نقطه از بحران خارج شدهاند. مانند فرحزاد، خلازیر، کوه سنگی و ...
معاون شهردار تهران با اشاره به تجربه منطقه فرحزاد میگوید:هفت منطقه بحرانی که همه بر ضرورت اقدام فوری در آنها اتفاق نظر داشتیم، مشکلاتی چندبعدی داشتند: از آسیبهای اجتماعی و جرائم، تا زمینخواری، فروش مواد مخدر و سایر ناهنجاریها. خوشبختانه در مناطقی مانند فرحزاد، بخش عمدهای از مشکلات برطرف شده است.برای مثال، قبلاً در این منطقه حدود ۹۰۰ نفر به صورت گروهی چادر میزدند و مواد مخدر توزیع میکردند، بهطوری که کسی جرات نزدیک شدن به آنجا را نداشت. امروز اما، وضعیت کاملاً متفاوت است؛ اگر هم فرد معتادی در آن حوالی دیده شود، به صورت گذرا و انفرادی است و دیگر خبری از تجمعهای گسترده نیست.
توکلیزاده با تأکید بر لزوم تداوم این مسیر میگوید:باید بعد از حل معضلات نواحی به سراغ محلات برویم. این امر پایدارسازی رفع آسیب را در پی خواهد داشت. این یک کار جمعی و فراگیر است و اگر یکی از دستگاههای ذیربط کنار دیگران قرار نگیرند کار در همین مرحله متوقف میشود.
او از طرحهای مطالعاتی در دست اجرا و به روز رسانی اطلس آسیب های اجتماعی هم می گوید : البته هنوز مناطقی وجود دارد که نیاز به برنامهریزیهای تازه دارند؛ مثل مرتضیگرد، شهرک ارکیده، و گلابدره در شمال شهر. اطلس آسیبها هم در دفتر مطالعات اجتماعی ما، همراه با ستاد محلات، در دست تدوین است تا هم به لحاظ فرهنگی و هم به لحاظ اجتماعی مسائل را رصد کند .