واکنش نمایندگان به اقدام متقابل ایران علیه یونان
دوران استاندارد دوگانه بینالمللی گذشته است
در پی توقیف یک نفتکش ایرانی از سوی دولت یونان و در اختیار قراردادن نفت آن به آمریکاییها، ایران تصمیم به اقدامی متقابل علیه این کشور گرفت و دو کشتی یونانی را توقیف کرد. یکی از نفتکشهای یونانی در نزدیکی آبهای بندر لنگه و در حوالی جزیره فارور و دیگری در محدوده آبهای عسلویه در غرب استان بوشهر توقیف شد.
در پی توقیف یک نفتکش ایرانی از سوی دولت یونان و در اختیار قراردادن نفت آن به آمریکاییها، ایران تصمیم به اقدامی متقابل علیه این کشور گرفت و دو کشتی یونانی را توقیف کرد. یکی از نفتکشهای یونانی در نزدیکی آبهای بندر لنگه و در حوالی جزیره فارور و دیگری در محدوده آبهای عسلویه در غرب استان بوشهر توقیف شد. هر دو کشتی با نامهای Delta Poseidon) IMO: ۹۴۶۸۶۷۱) و Prudent Warrior و تحت پرچم یونان حرکت میکردهاند که از سوی نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی توقیف شدند. هر دو کشتی توقیفشده ظرفیتی مجموعا حدود ۳۰۰ هزار تُن (هرکدام حدود ۱۵۰ هزار تُن) معادل ۱.۸ میلیون بشکه نفت یا دیگر فراوردههای نفتی را دارند که در صورت بارگیری کامل، اکنون این مقدار از محصول در اختیار ایران است.
زمانی که محموله کشتی تحت پرچم جمهوری اسلامی ایران در آبهای یونان توقیف شد، اقدام متقابل ایران قابل پیشبینی بود. هرچند در ابتدا سازمان بنادر و دریانوردی بهعنوان مرجع حاکمیت دریایی کشور نسبت به اقدام دولت یونان درباره نگهداشتن کشتی با پرچم جمهوری اسلامی ایران و توقیف بار آن، واکنش نشان داد و در بیانیهای از دولت یونان خواست که فورا به تعهدات بینالمللی خود عمل کند. کاردار سفارت یونان در تهران (در غیاب سفیر) به وزارت امور خارجه کشورمان احضار و مراتب اعتراض شدید دولت جمهوری اسلامی ایران به او ابلاغ شد. مقامات گارد ساحلی یونان اعلام کردند بنا بر درخواست وزارت دادگستری آمریکا، محموله نفتی توقیفشده ایران را در راستای اجرای تحریمهای آمریکا به این کشور تحویل میدهند. در همین راستا نیز خبرگزاری رویترز با استناد به اظهارات سه منبع مطلع مدعی شد که نفت توقیفشده ایران از یک کشتی در یونان به آمریکا تحویل داده شده و تحت مصادره آن است. در ادامه تلاشهای دیپلماتیک وزارت امور خارجه برای رفع توقیف محموله کشتی تحت حاکمیت جمهوری اسلامی ایران در آبهای ساحلی یونان که با فشار و مداخله دولت آمریکا در حال انجام است، کاردار سفارت سوئیس در تهران، در غیاب سفیر این کشور از سوی مدیر کل آمریکای وزارت امور خارجه کشورمان احضار و مراتب نگرانی و اعتراض شدید جمهوری اسلامی ایران نسبت به تداوم نقض صریح قوانین و مقررات بینالمللی حقوق دریاها و کنوانسیونهای بینالمللی مربوطه بهویژه اصل آزادی کشتیرانی و تجارت آزاد بینالمللی از سوی دولت آمریکا، اعلام و بر رفع فوری توقیف کشتی و محموله آن تأکید به عمل آمد. در نهایت ششم خرداد ایران تصمیم به اقدام متقابل علیه یونان گرفت. طبق اعلام روابطعمومی کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیروی دریایی سپاه دو فروند نفتکش یونانی را به دلیل تخلفات انجامگرفته در آبهای نیلگون خلیج همیشه فارس توقیف کرد.
تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز در صفحات شخصی خود در توییتر به توقیف کشتی نفتکش ایرانی از سوی دولت یونان و در اختیار قراردادن نفت آن به آمریکاییها و همچنین اقدام متقابل ایران در توقیف دو نفتکش یونان واکنش نشان دادند و جلیل رحیمیجهانآبادی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، دراینباره نوشته است: «اقدام سپاه پاسداران در توقیف دو کشتی متخلف یونانی، عملی منطبق بر موازین حقوق دریاهاست. سپاه نیروی دفاعی ما و مورد حمایت همه ارکان حاکمیت و مردم است. غرب نمیتواند دزدی نفت ما را قانونی و برخورد سپاه با نفتکشهای متخلف را غیرقانونی بداند، استاندارد دوگانه بینالمللی وجود ندارد». بهروز محبینجمآبادی، نماینده سبزوار، نیز نوشته است: «بهعنوان عضو گروه دوستی پارلمانی یونان، از دولت یونان درخواست استیفای کامل حقوق ملت مقتدر ایران اسلامی را دارم. یونان سریعا خطای نابخشودنی خود در همکاری با شیطان بزرگ و دزدی دریایی نفت ایران را جبران کند. ما سالهاست شاخ بزرگترین غارتگر بینالمللی، آمریکای جهانخوار را شکستهایم». سیدناصر موسویلارگانی، نماینده فلاورجان، هم در توییتی نوشته است: «کشورهایی که به تبعیت از آمریکا علیه منافع ایران اقدام میکنند، بدانند خلیج فارس دباغخانه است و گذر پوست هم به دباغخانه خواهد افتاد. خیال نکنند با توقیف نفتکش و دزدیدن نفت ملت ایران میتوانند قسر در بروند. دستمریزاد میگوییم به دلاورمردان سپاه که یونانیان را خوب تنبیه کردند».
هادی بیگینژاد، دیگر نماینده مجلس، نیز نوشته است: «اقدام مذبوحانه یونان در توقیف نفتکش ایرانی با توقیف دو نفتکش یونانی از سوی نیروی دریایی سپاه پاسخ داده شد. دستمریزاد به سبزپوشان جمهوری اسلامی ایران، آمریکا هم بداند که مصادره کشتی ایرانی بدون هزینه و بیپاسخ نخواهد ماند. به وقتش سیلی مقتدرانهای خواهیم زد». علی حدادی، نماینده ساوجبلاغ، هم نوشته است: «آفرین به عناصر مؤمن در جمهوری اسلامی ایران که خوشخدمتی برخی برای آمریکا را بیجواب نگذاشتند». محمدرضا احمدیسنگری، نماینده رشت، نیز توییت کرده: «جمله معروف امام خمینی (ره) که اگر سپاه نبود، کشور هم نبود، در توقیف نفتکش یونانی نمود پیدا میکند. اگر معادله بازدارندگی و مقابلهبهمثل سپاه نبود، چهبسا امروز جریان صادرات نفت کشور به طور کلی قطع میشد». علی باباییکارنامی، نماینده ساری، هم معتقد است: «توقیف نفتکش یونانی حامل یک پیام مهم است: از این به بعد فقط ایران نیست که هزینه تحریمها را میپردازد؛ بلکه کشورهایی که پیرو آمریکا هستند، نیز باید هزینه آن را بپردازند، دنیا باید بداند که آمریکا دیگر قادر به حمایت از همپیمانان خود نیست».