|

سرنگونی پهپاد چینی در جزیره «شی»

اولین هشدار جدی تایوان به پکن

تایوان با هشداری جدی به چین، برای نخستین بار یک پهپاد را در نزدیکی جزیره تحت کنترل خود سرنگون کرد.

اولین هشدار جدی تایوان به پکن

تایوان با هشداری جدی به چین، برای نخستین بار یک پهپاد را در نزدیکی جزیره تحت کنترل خود سرنگون کرد. «سو تسنگ چانگ» نخست‌وزیر تایوان سرنگونی این پهپاد چینی در جزیره‌ای تحت کنترل تایوان را «مناسب‌ترین کاری» خواند که «پس از هشدارهای مکرر به پکن» انجام شد. ارتش تایوان اعلام کرد که برای نخستین بار یک پهپاد غیرنظامی ناشناس را در نزدیکی جزیره کوچک «شی» سرنگون کرده است. جزیره «شی» بخشی از استان فوجیان تایوان است که جزایر کوچک واقع در نزدیکی ساحل چین را دربر می‌گیرد. بنا به اعلام ارتش تایوان پهپاد سرنگون‌شده وارد محدوده حفاظت‌شده جزیره «شی» شده بود. ارتش تایوان همچنین اعلام کرده که از این پس اقدامات سختی را برای مقابله با افزایش چنین نفوذی انجام خواهد داد. نخست‌وزیر تایوان هم از چین خواسته که خویشتن‌داری خود را حفظ کرده و به حریم هوایی تایوان تجاوز نکند.

پیش از این و در ماه‌های اخیر تایوان مکررا از آزار و اذیت هواپیماهای بدون سرنشین چینی که درست در نزدیکی جزایر کینمن پرواز می‌کردند، شکایت کرده بود. پکن در ماه‌های اخیر مشغول برگزاری رزمایش‌های نظامی گسترده‌ای در اطراف تایوان است و علاوه بر پهپادها، بارها هواپیماهای جنگی این کشور نیز وارد حریم هوایی تایوان شده‌اند. تسنگ چانگ در گفت‌وگو با خبرنگاران گفت: «ما بارها هشدارهایی صادر کردیم و از پکن خواسته بودیم به حریم هوایی ما تجاوز نکنند اما آنها به هشدارهای ما بی‌توجهی کردند و در نتیجه چاره‌ای جز دفاع از خود و سرنگونی پهپاد نداشتیم». نخست‌وزیر تایوان همچنین اضافه کرد که این مناسب‌ترین واکنش پس از تذکرات مکرر بوده است. او همچنین در ادامه با اشاره به اینکه چین باید خویشتن‌داری خود را حفظ کند، افزود: «ما هرگز کسی را تحریم نمی‌کنیم اما مناسب‌ترین کار را برای حفاظت از سرزمین و مردم خود انجام خواهیم داد». دفتر امور تایوان در چین، در واکنش به سرنگونی این پهپاد گفته که تلاش تایپه برای «افزایش رویارویی بین دو طرف بسیار مضحک است». وزارت خارجه چین هم شکایات تایوان در مورد هواپیماهای بدون سرنشین را رد کرد و آن را اقدامات تایپه برای جلب توجه و سروصداکردن برشمرد. علیرغم مخالفت‌های شدید دولت در تایپه، چین تایوان را بخشی از قلمرو خود می‌داند. به گفته ارتش تایوان، این پهپاد پس از ورود به فضای محدود هوایی در نزدیکی این جزیره سرنگون شد و در دریا سقوط کرد.

جزیره کوچک «شی» از جمله جزایر «کینمن» است. فاصله مجمع‌الجزایر «کینمن» با ساحل چین تنها چند کیلومتر است. تایوان طی دو هفته گذشته به دفعات از پرواز پهپادهایی کوچک بر فراز مراکز نگهبانی خود خبر داده بود. ویدئوهایی از این حوادث در شبکه‌های اجتماعی تایوان و چین منتشر شده است. در یکی از این ویدئوها سربازان تایوان در حال پرتاب سنگ به یک پهپاد دیده می‌شوند. سای اینگ-ون، رئیس‌جمهور تایوان چند روز پیش هشدار داده بود که تایپه در صورت نادیده‌گرفتن اخطارهایش این پهپادها را سرنگون خواهد کرد. این در حالی است که سخنگوی وزارت خارجه چین پرواز این پهپادها را «فاقد ارزش برای اظهارنظر» دانسته بود. وی تأکید کرده بود که این پهپادها در اطراف قلمرو چین پرواز می‌کنند. پکن از تایوان به عنوان بخشی از خاکی یاد می‌کند که در صورت لزوم باید با استفاده از زور به خاک چین ملحق شود. به دنبال سفر نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به تایپه که خشم پکن را برانگیخت، نیروهای چینی از اوایل ماه گذشته در نزدیکی تایوان رزمایش نظامی برگزار کرده‌اند.

اعزام ناوهای آلمان به منطقه

در میانه تنش‌ها میان تایوان و چین، یک مقام نظامی ارشد آلمانی می‌گوید این کشور هم‌زمان با افزایش اقدامات نظامی چین در اطراف تایوان، کشتی‌های جنگی خود را به اقیانوس هند و آرام می‌فرستد تا به متحدانش در این رزمایش‌ها بپیوندد. ژنرال «ابرهارد زورن»، بازرس ارشد بوندس‌ور یا نیروی دفاعی آلمان به یورونیوز گفته است که این اقدام برلین نه گامی برای تحریک دیگران که نشانه‌ای قوی از همبستگی آلمان با متحدانش است. زورن همچنین تأکید کرد که آلمان از آزادی دریانوردی و احترام به هنجارهای بین‌المللی دفاع می‌کند. آلمان که در نیمه دوم قرن بیستم هزینه‌های دفاعی خود را کاهش داده، پس از حمله روسیه به اوکراین تصمیم گرفت هزینه‌های دفاعی خود را بیش از دو درصد از کل تولید ناخالص داخلی خود افزایش دهد. اولاف شولتس، صدراعظم آلمان اخیرا اعلام کرده بود که ذخایر تسلیحات آلمان به دلیل ارسال آنها به اوکراین به اتمام رسیده است. با این حال شولتس تأکید کرد که حمایت برلین از کی‌یف تا زمانی که لازم باشد ادامه پیدا خواهد کرد. با شدت‌گیری تنش‌ میان چین و تایوان، حالا بخشی از تمرکز کشورهای غربی متوجه شرق دور شده و نگرانی‌ها از احتمال انجام عملیات نظامی از سوی پکن علیه تایپه افزایش یافته است. چینی‌ها در هفته‌های اخیر هواپیماهای جنگی خود را وارد محدوده تایوان کرده و موشک‌هایی را نیز بر فراز جزیره شلیک کرده‌اند. ‌

 

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها