ایران بدون یزدانی در آمریکا به دنبال چیست؟
تیم ملی کشتی آزاد ایران در شرایطی راهی آمریکا شده تا در مسابقات جام جهانی این کشور شرکت کند که اگر اتفاق غیرمنتظرهای رخ ندهد، امشب باید در دیدارهای پایانی به مصاف رقبا برود. ایران که همواره در این جام که صدالبته جام چندان معتبری محسوب نمیشود، از مدعیان جدی بوده، شب گذشته کارش را با کشتی برابر تیم ژاپن شروع کرده و قرار است بامداد امروز از ساعت 5:30 به مصاف منتخب جهان برود.
تیم ملی کشتی آزاد ایران در شرایطی راهی آمریکا شده تا در مسابقات جام جهانی این کشور شرکت کند که اگر اتفاق غیرمنتظرهای رخ ندهد، امشب باید در دیدارهای پایانی به مصاف رقبا برود. ایران که همواره در این جام که صدالبته جام چندان معتبری محسوب نمیشود، از مدعیان جدی بوده، شب گذشته کارش را با کشتی برابر تیم ژاپن شروع کرده و قرار است بامداد امروز از ساعت 5:30 به مصاف منتخب جهان برود. این مسابقات در دو گروه سهتیمی برگزار میشود و تیمهای صدرنشین هرگروه مستقیما به بازی فینال و تیمهای دوم هر گروه هم در دیدار ردهبندی شرکت میکنند. واضح است که با توجه به تعداد تیمهای شرکتکننده در این جام، نمیتوان چندان عنوان جام جهانی را برازنده این رقابت یا رقابتهای اینچنینی دانست، ولی بههرروی، از آنجا که امتیازات کسبشده در این مسیر میتواند راه رسیدن به المپیک را هموار کند، شرکتکردن در آن بهتر از شرکتنکردن است.
احتمالا به همین خاطر است که تیم ملی ایران از مدتها قبل تلاش داشت هرطور شده خودش را به آمریکا برساند تا در این جام حاضر باشد. هرچند اتفاقات جدیدی در این دوره از رقابتها برای تیم ملی رقم خورده که نمیتوان بهسادگی از کنار آن عبور کرد. اولین و شاید مهمترین اتفاق در این زمینه، مربوط به داستان صدور ویزا برای تیم ملی کشتی آزاد ایران است. درحالیکه به نظر میرسید با توجه به رسمیبودن این مسابقه و البته اعلام رسمی علیرضا دبیر، رئیس فدراسیون کشتی ایران مبنی بر عدم حضور در آمریکا، کار صدور ویزای کشتیگیران آمریکایی بدون دردسر صورت پذیرد، این موضوع چندان ساده به دست نیامد. گو اینکه سختی چندانی هم شکل نگرفت تا نهایتا عدهای از کشتیگیران یک شب زودتر از سه کشتیگیر باقیماندهای که ویزایشان صادر نشده بود، راهی آمریکا شوند. مشکل سه نفر باقیمانده هم در ادامه حل شد تا ایران با ترکیب کاملی از کشتیگیرانش راهی آمریکا شود. به نظر میرسد در این بین، عدم درخواست ویزا برای علیرضا دبیر در میسرشدن امور نقش داشته است. ایران قرار بود سال گذشته برای دیداری دوستانه با آمریکا راهی این کشور شود که اظهارات ضدآمریکایی علیرضا دبیر باعث شد تا برای او و چند نفر دیگر از اعضای تیم ملی کشتی ایران ویزا صادر نشود. دبیر هم درنهایت با اعلام اینکه چون برای خودش و چند نفر دیگر ویزا صادر نشده، حاضر نشد تیم کشتی آزاد را به آمریکا بفرستد. امسال ولی شرایط متفاوت بود و او از یکی، دو ماه قبل اعلام کرد قصد سفر به آمریکا و اقدام برای درخواست ویزا را ندارد تا مشکلی جدی سر راه کشتیگیران قرار نگیرد.
غیبت بحثبرانگیز حسن یزدانی
اعضای تیم ملی کشتی آزاد که از چند روز قبل راهی آمریکا شدهاند، یکی، دو غایب نامآشنا دارند؛ اولی، حسن یزدانی است و دیگری امیرحسین زارع. درباره حسن یزدانی حرف و حدیث زیاد است. بسیاری میگویند اظهارات پدر حسن یزدانی علیه علیرضا دبیر باعث شده تا رئیس فدراسیون قید حضور این کشتیگیر را در این رقابتها بزند. البته منطق چندانی پشت این ادعا وجود ندارد و به نظر میرسد برای خرابنشدن بیشتر روحیه حسن یزدانی، او به این مسابقات فرستاده نشده است. یزدانی شکستهای متعددی برابر دیوید تیلور در رقابتهای مختلف داشته که آخرین آنها یکی از سنگینترینش بوده است. در نتیجه با توجه به فاصله کوتاه دو مسابقه، حسن یزدانی به این مسابقات فرستاده نشده تا تجدید قوا کند. البته آمریکاییها هم وقتی متوجه شدند قرار نیست حسن یزدانی در این جام حاضر باشد، قید استفاده از دیوید تیلور در ترکیب تیمشان را زدند تا این کشتیگیر برجسته هم استراحت کند. بااینحال، سخنگوی فدراسیون کشتی، روز گذشته توضیح جدیدتری درباره نفرستادن حسن یزدانی به این رقابتها داده است. محمدابراهیم امامی با اشاره به غیبت یزدانی و زارع برای مسابقات جام جهانی آمریکا گفت: «این غیبت در راستای انتخابی المپیک است و این دو قهرمان جهان باید در بهمن یا اسفند در یک تورنمنت معتبر بینالمللی حضور یابند. همچنین نگاه ما به المپیک است و دیگر رقابتها را در در اولویت بعدی قرار دادهایم. در تیم چند آزادکار جوان حضور دارد و به دنبال پشتوانهسازی برای آینده کشتی ایران هستیم. در ضمن یزدانی و زارع در جام تختی کشتی خواهند گرفت». جام جهانی همانطور که در بالا عنوان شد، چندان درجه معتبری ندارد، ولی در کنار این موضوع، غیبت چندین ستاره ازجمله زارع، یزدانی و تیلور، ممکن است روی کیفیت آن نیز تأثیرگذار باشد.
جام جهانی کشتی آزاد چطور شکل گرفت؟
سنگبنای جام جهانی کشتی آزاد درحالی از سال ۱۹۷۳ و با پیشنهاد آمریکاییها و موافقت اتحادیه جهانی کشتی (فیلای سابق) در شهر تولیدو آمریکا گذاشته شد که مسابقات هرساله بهطور منظم برگزار شد اما این رقابتها در سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ به دلیل شیوع کرونا برگزار نشد تا امسال بعد از وقفهای دوساله میزبانی به شهر آیووا برسد. در تاریخ ۴۸ساله برگزاری جام جهانی کشتی آزاد، بیشترین میزبانی مسابقات به نام آمریکاییها ثبت شده و آنها که بنیانگذار این مسابقات هستند، رکورد ۳۱ میزبانی را در کارنامه دارند. شهرهای تولیدو (۱۷ میزبانی)، چاتانوگا (دو میزبانی)، استیلواتر (دو میزبانی)، اسپوکن (دو میزبانی)، فیرفاکس (یک میزبانی)، اسپوکن (یک میزبانی)، بالتیمور (یک میزبانی)، بویزی (یک میزبانی)، لسآنجلس (سه میزبانی) و آیووا (دو میزبانی)، میزبانان این رقابت بودهاند و در این بین، شهر تولیدو در ایالت اوهایو یکی از شهرهای کشتیخیز آمریکاست و بیشترین آمار میزبانی را به خود اختصاص داده است.
مشخص است که چنین جامی برای ارتقای سطح فنی کشتیگیران آمریکایی بنا نهاده شده و بیشتر قهرمانیها در همین مسیر هم به کشتیگیران این کشور تعلق گرفته است. درحالحاضر که قرار است چهلوهشتمین دوره این رقابتها برگزار شود، آمریکا و ایران فرصت این را دارند که بتوانند یک بار دیگر در فینال حاضر شوند. درواقع با توجه به غیبت اجباری روسیه در این تورنمنت، بیشترین بخت قهرمانی به ایران و آمریکا تعلق میگیرد. اگر بیخیال شوروی سابق شویم، آمریکا، روسیه و ایران در زمره پرافتخارترین تیمهای جام جهانی کشتی آزاد هستند. ۱۵ قهرمانی به نام اتحاد جماهیر شوروی سابق ثبت شده و ۱۴ بار آمریکاییها روی سکوی قهرمانی مسابقات ایستادهاند. پس از این دو، روسیه، ایران، جمهوری آذربایجان و کوبا به ترتیب هشت، هفت، دو و یک بار مقام قهرمانی در این مسابقهها را به نام خود سند زدهاند. بهاینترتیب، ایران دستکم این فرصت را دارد تا در صورت کسب قهرمانی، در تعداد افتخارات در این زمینه به روسیه برسد و برای هشتیمن بار جام را بالای سر ببرد. ضمن اینکه در این دوره از رقابتها تیمهای آمریکا، ایران، ژاپن، گرجستان، مغولستان و منتخب جهان در دو گروه سهتیمی به رقابت میپردازند. ایران در گروه B با تیمهای ژاپن و منتخب جهان همگروه است و تیمهای آمریکا، مغولستان و گرجستان نیز در گروه دیگر این مسابقات قرار دارند.
واکنش کامران قاسمپور به سؤال خبرنگار صدای آمریکا
دو ملیپوش شاخص و عنواندار کشتی ایران در جام جهانی آمریکا، بر عزم ملیپوشان ایران برای شادکردن دل مردم ایران با کسب عنوان قهرمانی تأکید کردند. به گزارش ایسنا، در نشست خبری رقابتهای جام جهانی کشتی آزاد در آمریکا، خبرنگار صدای آمریکا درحالی درباره اتفاقات اخیر ایران از کامران قاسمپور سؤال کرد که اتحادیه جهانی کشتی مطرحکردن مسائل سیاسی در نشست خبری را ممنوع کرده بود. بااینحال کامران قاسمپور درباره سؤال مطرحشده گفت: این موضوعات در هر کشوری پیش میآید و در کشور ما هم یکسری مسائل پیش آمده است. وظیفه ما ورزشکاران ورزشکردن است، ما اگر اینجاییم نماینده مردم ایران هستیم و برای این اینجا آمدهایم که برای لحظهای دل مردم را شاد کنیم. دارنده دو مدال طلای جهان افزود: ما هم از جنس مردم هستیم و جزء میلیونها ایرانی حساب میشویم. اگر خوبی و خوشی یا بدی و اتفاقی هست، برای کل مردم ایران است. انشاءالله که همه ما و هرکسی که در ایران زندگی میکند از پس این مشکلات بربیاید. او در ادامه گفت: ما سفیران ورزش ایران هستیم و وظیفه ما کشتیگرفتن است. ما آمدهایم دل مردم ایران را شاد کنیم. انشاءالله که این اتفاقات هم بهزودی حل شود که هم مردم عزیزمان و هم جامعه ایران به یک آرامشی برسند. انشاءالله دل همه هموطنان ما در همه جای دنیا و داخل ایران شاد باشد. رحمان عموزاد دیگر آزادکار تیم ملی و دارنده مدال طلای جهان نیز در این نشست گفت: خدا را شکر توانستم مدال جهانی را نصیب خودم بکنم. فقط خودم میتوانم رقیب خودم باشم. دنبال رکورد نیستم و فقط میخواهم بهترین خودم باشم و مدالآوری کنم. بالاترین لذت برای من این است دل مردم کشورم را شاد کنم. ما آمدهایم بهترین خودمان باشیم. از جان مایه میگذاریم و تمام تلاشمان کسب عنوان قهرمانی است تا بتوانیم دل مردم کشورمان را شاد کنیم. ما همه سرباز کشورمان هستیم و از جان و دل مایه میگذاریم.