کلانتری در بهشت زهرا
ریختن قیر روی سنگ قبر روحالله زم، شکستن و تخریب سنگ مزار ابراهیم یزدی، شکستن کتیبههای دو نفر از کشتهشدگان هواپیمای اوکراینی و... اتفاقی تکراری در بهشتزهرا یا سایر گورستانهایی که محل دفن چهرههای شناختهشده است، محسوب میشود.
ریختن قیر روی سنگ قبر روحالله زم، شکستن و تخریب سنگ مزار ابراهیم یزدی، شکستن کتیبههای دو نفر از کشتهشدگان هواپیمای اوکراینی و... اتفاقی تکراری در بهشتزهرا یا سایر گورستانهایی که محل دفن چهرههای شناختهشده است، محسوب میشود.
مدیران بهشت زهرا معمولا بعد از رسانهایشدن این اتفاقات خسارتهای ایجادشده را جبران میکنند؛ مدیرعامل پیشین سازمان بهشت زهرا در همان روزهای نخست فعالیتش از ایجاد کلانتری در بهشت زهرا برای افزایش ایمنی قبور خبر داد.
او به حضور دژبانان ارتش مستقر در این سازمان اشاره کرده بود که وظیفه حراست و امنیت اجتماعی سازمان را بر عهده دارند.
البته او تأکید کرد که 220 دژبان برای 750 هکتار و همچنین حرم حضرت امام در نظر گرفته شده که نیاز به تقویت دژبانها و اصلاح فرایندهاست. غضنفری معتقد بود یکمیلیونو 500 هزار قبر در بهشت زهرا وجود دارد و سازمان نمیتواند برای هر قبر یک مأمور بگذارد؛ البته بهشت زهرا با دوربینها رصد میشود، ولی حتما در یک مدل جدید با راهاندازی کلانتری در این منطقه ضریب امنیت در این محدوده را افزایش خواهیم داد.
اما دوره مدیریت غضنفری کوتاه بود و ایده ایجاد کلانتری در بهشت زهرا در دوره محمد تاجیک دنبال شد.
مدتی پیش حسین رحیمی، فرمانده انتظامی تهران بزرگ، با مدیرعامل سازمان بهشت زهرا (س) دیدار کرد. در این دیدار رحیمی گفت «بهمنظور ایجاد رفاه برای مراجعان این سازمان مقدس و محیط پیرامونی آن که بالغ بر 550 هکتار است و امنیت حداکثری، سازمان نیاز به مجتمع انتظامی دارد که با ایجاد آن گامی بلند در مسیر حفظ و حراست سازمان بهشت حضرت زهرا (س) برداشته میشود».
رحیمی از محوطههای در نظر گرفته شده برای ایجاد مجتمع انتظامی در اطراف محور واصل گلزار شهدا به حرم مطهر امام (ره) بازدید کرد و اعلام حمایت همهجانبه از طرحهای پیشنهادی در اتصال و رونقبخشی به زیارت حضرت امام (ره) و تسهیل رفتوآمد از گلزار شهدا و محوطه داخلی بهشت حضرت زهرا (س) به این بارگاه مطهر، دستورات لازم مبنی بر تجهیز کلانتری مربوطه و تقویت گشتیها در سطح سازمان و جلوگیری از تکدیگری و سرقتها را صادر کرد.
در این مدت برای حفاظت محیطی و پیرامونی بهشت زهرا که بر عهده دژبان ارتش بود نیز طی تفاهمنامهای این حفاظت به یگان فاتحین واگذار شد.
آن زمان روابط عمومی سازمان بهشت حضرت زهرا (س) گفته بود که همکاری با ارتش در زمینههای دیگر از جمله تشریفات سازمان ادامه خواهد داشت. اما به دلیل نیاز به مراقبت حداکثری از این آرامستان و بهویژه بزرگترین میراث فرهنگی دوران دفاع مقدس، یگان فاتحین با سابقه درخشان، با هماهنگی با یگان حفاظت شهرداری و مجموعه انتظامی در این سازمان مستقر شده است.
خبرگزاری تسنیم در سال 99 با فرمانده این یگان مصاحبهای داشته و درباره این یگان نوشته است: «یگان ویژه فاتحین در سال 78 و با همت شهید مجید فتحینژاد و بسیجیان غرب تهران در ناحیه مقداد و تحت عنوان یگان عملیات ویژه هوابرد ایجاد شده است، امروز به یکی از ردههای سازمان رزم سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بدل شده، بهصورتیکه هماکنون علاوه بر تهران تمامی استانهای کشور نیز دارای چند گردان فاتحین هستند.
اما آنچه باعث شد بیش از همهچیز نام فاتحین بر سر زبانها بیفتد، حضور نیروهای این یگان در جبهه مقاومت و دفاع از حرم اهل بیت (ع) در برابر تروریسم تکفیری بود که در این مسر یگان فاتحین، شهدا و جانبازانی نیز تقدیم کرده است.
در این گفتوگو که با سیدمحمود هاشمی، فرمانده این یگان انجام شده، درباره نحوه شکلگیری و تأسیس یگان فاتحین گفته شده است که در 18 تیر سال 1378 نیازی در بخش امنیتی بسیج مشهود بود و آن هم این بود که نیروی آموزشدیده منسجم متمرکزی در بسیج وجود نداشت. تصمیم بر این شد که گروهی از بچههایی که پایکار بودند دور هم جمع شوند و با مسئولیت استاد شهید مجید فتحینژاد که در آن مقطع فرمانده پایگاه ما هم بودند کار آموزش نیروها را شروع کردیم. تقریبا از پایان سال 78 این کار شروع شد و از حوزههای ناحیه مقداد و غرب تهران که در آن زمان ناحیه بزرگی هم بود، از بین نیروهایی که توانمندی داشتند، تستهای لازم گرفته شد و جذب نیرو صورت گرفت و در حد یک گردان نفرات سازماندهی شدند. با توجه به اینکه هیچ ابلاغی درباره تشکیل گردان وجود نداشت و بودجهای هم در نظر گرفته نشده بود، بچهها بهصورت خودجوش هر توان و پتانسیلی داشتند معرفی میکردند. مثلا فردی میگفت در حوزه دریایی میتواند کاری انجام دهد یا در حوزه نظامی، تیراندازی، آمادگی جسمانی و رزمی و... میتواند کمک کند. در حوزه چتربازی هم خود استاد فتحینژاد که از استادان مطرح چتربازی و موضوعات هوایی بودند با روشهایی که بلد بودند و رایزنیهایی که انجام دادند، بچهها آموزشهای مختلف را هم در این زمینه گذراندند. یک سال از این موضوع گذشت و نیروها سازماندهی شدند تا در درگیریهایی که در سالگرد سال 78 اتفاق افتاد که مقداری هم نسبت به سال قبلش شدیدتر بود، این گردان در ناحیه مقداد مستقر شد و تحت فرماندهی فرمانده منطقه تهران هرجا که لازم بود اقدام میکردیم. از روز دوم آقای رحیمصفوی که فرمانده کل سپاه بودند شخصا در ناحیه مقداد حضور پیدا کردند و نیروها را دیدند و با توجه به عملکرد خوبی که بچهها داشتند، گفتند «بنده خودم شخصا فرماندهی این گردان را بهدست میگیرم و با هماهنگی بنده کار انجام شود»، یک بیسیم به آقای فتحینژاد دادند که مستقیم با قرارگاه ثارالله و آقای صفوی در ارتباط بود.
تقریبا چندروزی ما همین برنامه را داشتیم و هر مأموریتی که واگذار شد و هرجا نیروها وارد شدند موفق شدند. تقریبا یکسالی بود که بچهها تلاش کرده و وقت گذاشته بودند و آموزشهای مختلف را گذرانده و با مشکلات زیادی هم مواجه بودند، چون باید از وقت و کار و درسشان میزدند. آموزشها هم خیلی سخت و زمانبر بود و این تلاش یکساله بچهها نتیجه داد و بچهها مصمم شدند این گردان را گسترش بدهند. با حمایتی که فرمانده کل سپاه داشت، دو گردان دیگر هم تشکیل شد و بهواسطه اینکه نمود مأموریت این گردانها در چتربازی بود که در هیچجای بسیج وجود نداشت، گردانهای عملیات ویژه هوابرد نامگذاری شدند. تقریبا در چندین سال همین مأموریتها را انجام میدادیم. بعد از حمله آمریکاییها به عراق که موضوع رزمایشهای سپاه مطرح شد و در ابتدا رزمایشهای عاشورا و بعد هم رزمایشهای پیامبر اعظم(ص) اجرا شد، در همه رزمایشها گردانهای ما حضور داشتند.
شاخصترین مأموریت فاتحین مأموریت سوریه و مدافعان حرم بود که ما اولین رده بسیجیانی بودیم که وارد کشور سوریه شدیم و افتخار مدافع حرم بودن نصیب بچهها شد. عملیاتهای خیلی موفق و با کارایی خیلی بالا در آنجا اتفاق افتاد که مورد استقبال بچههای نیروی قدس سپاه هم قرار گرفت. از آنجا نهضتیبودن و مدافعحرمبودن فاتحین شکل گرفت. نتیجه دو دهه تلاشهای بچهها این بود که مهر مدافعان حرم روی پیشانی فاتحین بنشیند. ردههای مختلفی در سوریه حضور داشتند اما همه تا اسم فاتحین را میشنوند، میگویند مدافع حرم.
در آزادسازیهای جنوب غرب حلب نیروهای فاتحین نقش مؤثری داشتند و در مرحلهای که عمده قوا از سوریه برگشته بودند و عملیات خاصی در سوریه نبود، درخواست بچههای نیروی قدس این بود که فقط بچههای فاتحین مجوز حضور در سوریه را داشته باشند. بعد از سوریه قرار شد فاتحین در سطح کشور گسترش پیدا کند و در هر استان یکی، دو گردان فاتحین شکل بگیرد».
به نظر میرسد در این دوره امنیت فضای پیرامونی و درون بهشت زهرا یکی از اولویتهای مدیریت این مجموعه است.