|

آمار ضعیف برترین گل‌زنان ایران

آن همه پول برای هیچ؟

هفته پانزدهم رقابت‌های لیگ برتر در شرایطی از فردا چهارشنبه شروع می‌شود که آمار پایین گل‌زنی در لیگ برتر ایران حسابی آزاردهنده است. هنوز هیچ تیمی در لیگ برتر ایران بعد از 14 هفته موفق به زدن 20 گل نشده است که همین مورد به قدر کافی می‌تواند ضعف تیم‌ها در خط حمله را نمایان کند. از آن بدتر احتمالا می‌تواند عنوان برترین گل‌زن لیگ ایران باشد.

آن همه پول برای هیچ؟

هفته پانزدهم رقابت‌های لیگ برتر در شرایطی از فردا چهارشنبه شروع می‌شود که آمار پایین گل‌زنی در لیگ برتر ایران حسابی آزاردهنده است. هنوز هیچ تیمی در لیگ برتر ایران بعد از 14 هفته موفق به زدن 20 گل نشده است که همین مورد به قدر کافی می‌تواند ضعف تیم‌ها در خط حمله را نمایان کند. از آن بدتر احتمالا می‌تواند عنوان برترین گل‌زن لیگ ایران باشد. تا به اینجا بعد از 14 هفته، بهترین گل‌زن لیگ ایران فقط شش گل زده دارد که ناگفته پیداست عدد بسیار پایینی است. در لیگی که اسم لیگ برتر را یدک می‌کشد و پول‌های خوبی خرج می‌شود، انتظار می‌رود که نه‌تنها تعداد ردوبدل‌شدن گل‌ها در هر دیدار بالا برود بلکه با توجه به خرید مهاجمان زیاد، دست‌کم وضع کسی که قرار است آقای گل شود، بهتر از عدد شش باشد. در جدول برترین گل‌زنان لیگ ایران فعلا یورگن لوکادیا مهاجمِ از ایران رفته پرسپولیس در کنار محمد عباس‌زاده مهاجم تراکتور با شش گل در صدر قرار گرفته‌اند. اولی که چند‌هفته‌ای می‌شود از ایران رفته و با توجه به یکی، دو دیدار نخستی که در هفته‌های اول از دست داده، آمار به نسبت قابل‌قبولی دارد. دومی ولی به نظر طلسم شده و حتی با خروج یورگن لوکادیا هم پایش به گل جدیدی باز نشده است. در کنار این موارد باید ثبت تساوی‌های بدون گل بی‌شمار را هم نگران‌کننده دانست. ضمن اینکه تعداد بردهایی که با نتیجه یک بر صفر، یعنی با حداقل گل به‌دست‌آمده هم چنان زیاد شده که نیاز به آمار و ارقام تازه‌تری در این مورد نیست. همین تعداد اندک گل‌های ردوبدل‌شده از یک‌سو و بحران تعداد گل‌های برترین گل‌زن ایران از سوی دیگر، باعث آن شده که با تردید کمتری درباره خسته‌کننده‌بودن لیگ ایران حرف زد. درباره برترین گل‌زن فعلی لیگ ایران اگرچه آمار بسیار ضعیفی به ثبت رسیده؛ ولی شاید در مقایسه با سایر لیگ‌های معتبر و درجه دو اروپایی باز بشود خرده کمتری از آنها گرفت. این آمار به قدر کافی ضعیف است‌ ولی با مرور لیگ‌های خارجی مشخص می‌شود که سایر لیگ‌ها هم به غیر از یکی، دوتا، آمار آقای‌گلی چندان خوبی ندارند و غالبا میانگین زیر یک گل در هر بازی را دارند. گو اینکه چنین موضوعی اصلا درباره لیگ برتر انگلیس که بسیاری آن را بهترین لیگ دنیا می‌دانند، صدق نمی‌کند. بدون درنظر‌گرفتن بازی شب گذشته لیورپول و برنتفورد، در این لیگ، ارلینگ هالند، غول نروژی باشگاه منچسترسیتی با اختلاف درخور‌توجهی نسبت به رقبایش در صدر است. هالند بعد از گذشت 16 هفته توانسته تا به اینجا 21 بار برای تیمش گل‌زنی کند و در صدر جدول برترین گل‌زنان لیگ انگلیس قرار بگیرد. او تنها بازیکن لیگ‌های معتبر است که فعلا آمار گل‌هایش بیش از تعداد بازی‌هایی است که انجام داده است. در این لیگ، نزدیک‌ترین تعقیب‌کننده هالند، هری کین است که توانسته 13 بار گل‌زنی کند. البته ایوان تونی هم با همین تعداد گل در رده سوم قرار گرفته که این تعداد گل بدون درنظر‌گرفتن بازی شب گذشته برنتفورد است.

در لالیگا هم فعلا ماشین گل‌زنی روبرت لواندوفسکی داغ است؛ ولی او هم نتوانسته تعداد بیش از بازی‌هایش گلزنی کند. لوا بعد از 15 هفته توانسته 13 بار گل بزند. بدون در‌نظر‌گرفتن آمار لواندوفسکی که همچنان یکی از برجسته‌ترین ستاره‌های فوتبال دنیا است، دومین گل‌زن برتر بورخا ایگلسیاس است که فقط هشت بار گل‌زنی کرده است. شاید برای لیگی در سطح اسپانیا، اینکه دومین گل‌زن برترش این‌قدر کم گل‌زنی کرده باشد، به اندازه کافی بحث‌برانگیز باشد.

در سری آ ایتالیا هم سندرم ناکامی آقایان گل ادامه دارد. ویکتور اوسیمه با زدن تنها 9 گل بعد از 15 هفته در صدر جدول است و آرناتوویچ با هشت گل در تعقیب او است. این آمار حتی از لیگ اسپانیا هم ضعیف‌تر است. اینکه چه شده که برترین گل‌زن لیگ ایتالیا بعد از 15 هفته هنوز گل‌هایش را دو‌رقمی نکرده، یکی از همان مباحثی است که می‌تواند درباره لیگ برتر ایران که سطح کیفی به‌مراتب پایین‌تری دارد، بررسی شود.

در لیگ یک فرانسه، جایی که برترین مهاجمان دنیا یعنی مسی، نیمار و امباپه حضور دارند، هم آمار گل‌زنی چندان خیره‌کننده نیست. بعد از 17 هفته، امباپه و نیمار به ترتیب با 13 و 11 گل، در صدر جدول برترین گل‌زنان قرار دارند. با توجه به فاصله‌ای که پاریس در این لیگ با سایر رقبا دارد و البته کیفیتی که امباپه و نیمار دارند، بدیهی است که این آمار چندان راضی‌کننده نباشد. در بوندس‌لیگا هم انکونکو با 12 و فولکرک با 10 گل، آن‌هم بعد از 15 هفته در رده اول و دوم قرار گرفته‌اند. همان‌طور که عنوان شد، به غیر از لیگ برتر انگلیس، آمار گل‌زنان برتر سایر لیگ‌های معتبر اروپایی هم در این مقطع زمانی به عدد یک گل در هر بازی نرسیده است. موضوعی که احتمالا در ادامه مسیر تغییر کند و شاید سیر صعودی به خود بگیرد.

اگرچه مقایسه ایران با لیگ‌های تاپ اروپایی از اساس غلط است؛ با‌این‌حال اینکه در همان لیگ‌ها هم اغلب آمار گل‌زن برترشان این روزها چندان خوب نیست، نکته درخور‌توجهی است. برای بررسی بیشتر می‌شود سری هم به لیگ‌های درجه دو اروپایی زد تا متوجه شد آمار گل‌زنی مهاجمان برتر در این لیگ‌ها هم چندان چنگی به دل نمی‌زند. در پرتغال، راموس و مهدی طارمی هرکدام بعد از 14 هفته 9 گل زده‌اند و در بلژیک هم بعد از 18 هفته پل اونواچو با 13 و ماریو گونسالس با 11 گل در رده‌های اول و دوم قرار گرفته‌اند.

اگرچه در همین لیگ‌ها، شمار گل‌های ردوبدل‌شده به‌مراتب بهتر و بیشتر از لیگ برتر ایران است؛ ولی واضح است که فعلا شرایط برای گل‌زنان برتر ایران و اروپا چندان خوب پیش نمی‌رود؛ سندرمی جهان‌شمول که احتمالا در آینده‌ای نه‌چندان دور دستخوش تغییر و تحول شود. البته آمار گل‌زنان ایران درست مثل تعداد گل‌های ردوبدل‌شده در همین لیگ به اندازه‌ای پایین است که باید بیش از سایر لیگ‌ها نگرانش بود. آقای گل فعلی لیگ برتر ایران 0.4 گل به ازای هر بازی زده است که در پایین‌ترین سطح ممکن به نظر می‌رسد.