|

شهر تاریخی اردشیر خوره به چراگاه تبدیل شد

اردشیر خوره (شهر گور) جزء اولین شهرهای دوره ساسانیان است که از سوی اردشیر بابکان، بنیان‌گذار امپراتوری ساسانی بنا شد. منار و قسمت‌هایی از تخت‌گاه از ‌جمله بقایای این شهر دایره‌ای هستند که باقی مانده‌اند. این شهر تاریخی که در نزدیکی فیروزآباد فارس قرار دارد، به‌ درستی محافظت نمی‌شود و گاه و بی‌گاه گله‌های گوسفندان را می‌توان در این شهر ساسانی دید که به چرا مشغول هستند.

شهر تاریخی اردشیر خوره  به چراگاه تبدیل شد

محمدرضا نسب‌عبداللهی: اردشیر خوره (شهر گور) جزء اولین شهرهای دوره ساسانیان است که از سوی اردشیر بابکان، بنیان‌گذار امپراتوری ساسانی بنا شد. منار و قسمت‌هایی از تخت‌گاه از ‌جمله بقایای این شهر دایره‌ای هستند که باقی مانده‌اند. این شهر تاریخی که در نزدیکی فیروزآباد فارس قرار دارد، به‌ درستی محافظت نمی‌شود و گاه و بی‌گاه گله‌های گوسفندان را می‌توان در این شهر ساسانی دید که به چرا مشغول هستند. مشاهدات میدانی نشان می‌دهد که بر اثر رفت‌وآمد پیاپی گله‌های گوسفندان، فضولات حیوانی محوطه این شهر را پوشانده و در مواردی این فضولات باعث آلودگی مواد فرهنگی پراکنده در اطراف منار شهر گور مانند خرده‌سفال‌های تاریخی شده است. شهر گور (اردشیر خوره) یکی از مهم‌ترین شهرهای ساسانی است که فردوسی هم ابیاتی درباره آن دارد:

«یکی چشمه بُد بی‌کران اندر اوی/ فراوان ازو رود بگشاد و جوی/ برآورد از آن چشمه آتشکده/ بدو تازه شد مهر و جشن سده/ به گرد اندرش باغ و میدان و کاخ/ برآورده شد جایگاه فراخ/ چو شد شاه با دانش و فرّ و زور/ همی خواندش مرزبان شهر گور».

چنین شهر پرآوازه‌ای مدت‌هاست وضعیت چندان مناسب و شایسته‌ای ندارد و رهاکردن آن می‌تواند آسیب‌هایی به آن وارد کند. برای اینکه درخصوص زمان بنای این شهر و جزئیات آن بیشتر بدانیم، روایت ساخت شهر گور و شهرسازی ساسانیان را مرور می‌کنیم تا بیشتر یادآور شویم آنچه امروز در شهر گور می‌گذرد، چه گذشته تاریخی داشته و نباید این‌گونه دستخوش بی‌توجهی قرار گیرد.