بازتاب محرم 1402 در سیاست
از هشتگهای صورتی تا رواداریهای مردمی
عزاداریهای ماه محرم 1402 حواشی مختلفی داشت که مهمترین آنها را در گزارش پیشرو میخوانید.
محمدپوریا کیوان: عزاداریهای ماه محرم 1402 حواشی مختلفی داشت که مهمترین آنها را در گزارش پیشرو میخوانید.
اول: هشتگ مذهبی صورتی: جریان خالصساز که به راست رادیکال گفته میشود (به پایداری و تفکرات شاگردان آیتالله مصباحیزدی بازمیگردد) این محرم به مداحیها و سخنرانهایی که به دنبال ایجاد وحدت از عزاداری امام حسین بودند، حمله کردند. هشتگ هماهنگ آنها برچسب «مذهبی صورتی» بود. از نگاه آنها مذهبی باید خالص باشد، به نحوی که در مقابل «غیرخودی» باید «غیرت» داشته باشد و مدارا نکند؛ بهویژه توصیههای اخلاقی که شیخ حسین انصاریان و مصاحبههای برنامه مهلا (به مجریگری مداح معروف محمدحسین پویانفر) به مذاق آنها هیچ خوش نیامده بود. تمایل آنها این بود که فرصت محرم را برای صفبندی بیشتر مورد استفاده قرار دهند و ازاینرو با زدن برچسب «مذهبی صورتی» سعی در تحقیر تفکر مخالف خود را داشتند.
دوم: هیئتگردی علی لاریجانی: این محرم علی لاریجانی میان هیئتهای مختلف حضور پیدا کرد. او که بعد از رد صلاحیتش در انتخابات سال 1400 کمتر در جمعها حاضر شده بود، حالا اولین قدم را با حضور در هیئت رأیتالعباس محمود کریمی آغاز کرد. بعد از آن به هیئت ریحانهالحسین در باغ فیض رفت تا همپای عزاداران حسینی در هیئت متعلق به مجید بنیفاطمه سینهزنی کند؛ هیئت مداحی که این سالها مجالسش رونق خوبی دارد. لاریجانی بعد از آن به هیئت حسن روحانی رفت و تصاویرش در میان جمع دولتمردان تدبیر و امید منتشر شد. دست آخر هم در هیئت ریحانهالنبی در پای منبر شیخ حسین انصاریان نشست که این محرم اظهاراتش در سخنرانیها جریان راست رادیکال را سخت معذب کرده بود.
سوم: منبر رائفیپور: حاج علیاکبر آقا که تازه از زیارت خانه خدا بعد از یک بازداشت بازگشته، در سخنرانی شبهای محرم خود صراحتا گفت که از سیاست حرف میزند و به مجلس انقلابی، حمله کرد. او در قامت مدافع دولت حاضر شد و بدون آنکه حواسش باشد بخشنامه دولت چه بود و چرا خود دولت از آن عقبنشینی کرد، نه یکی و دوتا نماینده، بلکه 200 نماینده را یککاسه کرد و گفت: «به درک که 200 نماینده با ما مخالف میشوند». او همچنین از جوانان مؤمن انقلابی خواست در مجلس ثبتنام کنند و همینطور تنها کسی بود که در این سخنرانیها به شبهه مربوط به رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان پرداخت. رائفیپور از مسئولان خواست که این شبهه را بعد از این مدت برطرف کنند و اجازه ندهند افکار عمومی بیشازاین آسیب ببیند.
چهارم: منبر شیخ حسین انصاریان: منبرهای شیخ در ماه رمضان و شبهای محرم از شور و هیجان مضاعفی برخوردار است. شیخ حسین امسال بیش از آنکه از منظر یک فقیه به عاشورا بپردازد، از زاویه یک معلم اخلاق وارد شد و توصیههایی کرد که بسیاری با آن همدل بودند. شیخ حسین انصاریان در یکی از شبها گفته بود: «بگذارید خانمهای بدحجاب در عزاداری شرکت کنند، آنها خوب هستند، خوبتر میشوند». یکی از مصادیق تندروهایی که با هشتگ «مذهبی صورتی» این محرم توییت میکردند، همین اظهارات بود.
پنجم: مصاحبههای خاص: محمدحسین پویانفر یکی از مداحان جوانی است که به تولید یک برنامه تلویزیونی نیز پرداخته است. برنامه «مهلا» با رنگ و بوی مذهبی این محرم شاهد حضور افراد مختلفی بود که چند برنامه آن خبرساز شد. ازجمله برای اولین بار فاطمه سلیمانی دختر حاج قاسم سلیمانی در این برنامه حاضر شد و روایتهایش از پدر را بیان کرد؛ روایتهایی که نشان میداد حاج قاسم چقدر شبیه مردم عادی است و نگاهش به اکثریت جامعه تا چه اندازه روادارانه بود. حضور دختر حاج قاسم سلیمانی از سوی جریان خارج از کشور نیز بااهمیت تلقی شد؛ بهویژه آنها حتی بر روی آرایش صورت او تمرکز کردند؛ اما ظاهرا دختر حاج قاسم خواسته بود نشان دهد ظاهر و باطنش یکی است و آنطور که میپسندد، در دوربین حاضر میشود.
خبرگزاری فارس در یادداشتی پویانفر را یک «مداح معمولی» و یک «شومن غیرحرفهای» خواند؛ چراکه «بصیرتافزایی» را شاخصه یک مداح تراز میدانست که پویانفر فاقد آن است.
مهران غفوریان، مصطفی راغب، جواد خیابانی، امیرعلی اکبری، وحید شمسایی و منصوره مصطفیزاده ازجمله میهمانان مهلا بودهاند که صحبتهای آنها در این برنامه در روزهای گذشته با واکنشهای مختلفی در شبکههای اجتماعی و رسانهها روبهرو بوده است. رجانیوز این برنامه را «مسجد ضرار» خواند که باید تخریب شود.