|

۱۰ شهریور آخرین مهلت ثبت‌نام دانش‌آموزان اتباع

به گفته رئیس مرکز امور بین‌الملل و مدارس خارج از کشور وزارت آموزش و پرورش، دانش‌آموزان اتباع که به صورت قانونی یا غیرقانونی در ایران هستند تا دهم شهریورماه برای ثبت‌نام در مدارس مهلت دارند.

۱۰ شهریور  آخرین مهلت ثبت‌نام دانش‌آموزان اتباع

ایسنا: به گفته رئیس مرکز امور بین‌الملل و مدارس خارج از کشور وزارت آموزش و پرورش، دانش‌آموزان اتباع که به صورت قانونی یا غیرقانونی در ایران هستند تا دهم شهریورماه برای ثبت‌نام در مدارس مهلت دارند. مهدی فیاضی در برنامه‌ای تلویزیونی درباره چالش‌های نظام آموزشی و اتباع خارجی، اظهار کرد: دانش‌آموزان اتباعی که غیرقانونی داخل کشور هستند ابتدا باید در سامانه‌ سهما وزارت کشور آمار و اطلاعات خود را ثبت کنند تا از تحصیل برخوردار شوند. وی تأکید کرد: ما به اقامت این دانش‌آموزان کاری نداریم؛ دانش‌آموزان اتباعی که غیرقانونی در کشور هستند تا دهم شهریورماه به منظور ساماندهی فضا و نیروی انسانی وقت ثبت‌نام در مدارس را دارند. این دانش‌آموزان ابتدا باید از طریق سامانه سهما وزارت کشور اقدام کنند و سپس ثبت‌نام خود در مدارس را انجام دهند. رئیس مرکز امور بین‌الملل و مدارس خارج از کشور وزارت آموزش و پرورش، در عین حال تأکید کرد: مدارس خودگردان اتباع به‌ویژه آنهایی که تحت پوشش دارالقرآن کار آموزش تعلیم و تربیت مدرسه‌ای انجام می‌دهند نیز حتما باید مجوز بگیرند در غیر این صورت تعطیل می‌شوند. آمار این مدارس مجهول و شناور است و در صورت نداشتن مجوز ما، مدرک تحصیلی صادرشده از سوی این مدارس را تأیید نمی‌کنیم. فیاضی در بخش دیگر سخنان خود ادامه داد: اخیرا برنامه راهبردی توسط همه نهادها برای اتباع حاضر در ایران تألیف شد که چند اولویت مهم در حوزه دانش‌آموزی در آن سند راهبردی وجود دارد. وی با بیان اینکه اولین اولویت آن سند راهبردی تکریم اتباع است، ادامه داد: از ۴۰ ملیت، دانش‌آموز اتباع در ایران حضور دارند که اکثریت آنها افغانستانی‌ها، عراقی‌ها و پاکستانی‌ها هستند اما از ملیت‌های دیگر هم هستند. اولویت دوم این سند نخبه‌پروری در بین دانش‌آموزان اتباع است. اگر در بلندمدت به این امر بپردازیم شاید موج مهاجرت در درازمدت کاهش یابد، چراکه این افراد باید با میل و اختیار خود به کشورشان بازگردند. رئیس مرکز امور بین‌الملل و مدارس خارج از کشور وزارت آموزش و پرورش، «قانونمندشدن» اتباع در ایران را اولویت سوم سند یادشده عنوان کرد و افزود: پنج درصد آموزش و پرورش و ۲۲ هزار کلاس ما در اختیار دانش‌آموزان اتباع است. سالانه ۳۳۵ میلیون دلار معادل حدودا ۱۰ همت (هزار میلیارد تومان) برای دانش‌آموزان اتباع در مدارس دولتی هزینه می‌کنیم. در واقع سرانه هر دانش‌آموز اتباع ۵۲۷ دلار معادل ۱۵ میلیون تومان است. این آمار در حالی است که کشور همسایه ما یعنی ترکیه به اروپا گفته است اگر سالانه دو میلیارد یورو به من ندهید، مرزها را باز می‌گذارم تا پناه‌جویان سوریه‌ای به اروپا هجوم آورند و ترکیه به همین منظور سالانه دو میلیارد یورو از اتحادیه اروپا دریافت می‌کند.

فیاضی با بیان اینکه آموزش و پرورش ما در سال حدود ۱۷ میلیون یورو برای آموزش اتباع، کمک‌های بین‌المللی دریافت می‌کند، تصریح کرد: در‌حالی‌که آن ۱۰ همت (هزار میلیارد تومان) و ۳۳۵ میلیون دلار همه‌اش بر دوش خود ما در مدارس دولتی است. این نهادهای بین‌المللی مثل کمیساریای پناهندگان، یونیسف و ان‌آر‌سی به دلایلی می‌خواهند به نوعی در این شرایط تحریم، فشار اقتصادی مضاعف بر روی دوش ما باشد. به گفته او گاهی در برخی شهرستان‌های تهران و استان‌های مجاور که می‌توان در آنها میزبان اتباع بود، بالای ۵۰ درصد دانش‌آموزان یک کلاس را اتباع تشکیل می‌دهند. رئیس مرکز امور بین‌الملل و مدارس خارج از کشور وزارت آموزش و پرورش، یادآور شد: از اول انقلاب تا الان نهادهای بین‌المللی ۸۸ مدرسه ساخته‌اند و ۲۳ مدرسه دیگر در حال ساخت است. ما در ایران ۲۲ هزار کلاس در اختیار اتباع داریم و نهادهای بین‌المللی از اول انقلاب تا الان به طور تجمیعی ۸۸ مدرسه با ابعاد متوسط ساخته‌اند. در سال ۱۴۰۰ و قبل از دولت سیزدهم، ۱۵۰ میلیارد تومان از نهادهای بین‌المللی کمک گرفته شده بود؛ اما از نیمه ۱۴۰۱ و تا الان یعنی ۱۴۰۲ ما جمعا توانستیم هزار میلیارد تومان کمک دریافت کنیم که از این هزار میلیارد تومان اعتباری که قول آن را از نهادهای بین‌المللی گرفتیم، ۶۰۰ میلیارد تومانش وصول شده است.

چرا موضوع اتباع و مدارس بین‌المللی در برنامه هفتم توسعه درج نشد

فیاضی درباره علت درج‌نشدن موضوع اتباع و مدارس بین‌الملل در برنامه هفتم توسعه، توضیح داد: اولین نامه‌ها و جلسات و پیگیری‌های ما برای فروردین ۱۴۰۰ است که زمزمه تدوین برنامه هفتم شروع شد. آن زمان ما در‌صدد بودیم ۱۴ الی ۱۵ موضوع برای مدارس بین‌الملل و اتباع مشخصا در برنامه هفتم درج کنیم؛ اما همیشه این نظریه وجود داشت که جداسازی نکنید. جداسازی یک ایراد راهبردی و تربیتی است. دستگاه‌ها به‌حق مخالف جداسازی دانش‌آموز اتباع از دیگر دانش‌آموزان در مدارس بودند. معتقد بودند همان مسائلی که برای دانش‌آموزان خود در این برنامه دیده‌ایم، برای دانش‌آموزان اتباع نیز کفایت می‌کند. الان نیز برنامه در مجلس است و هنوز دیر نشده و می‌توان این موضوع را به آن اضافه کرد. او در بخش دیگر سخنان خود تعداد مدارس بین‌الملل داخل ایران را ۱۱ مدرسه عنوان کرد و گفت: اکثر این ۱۱ مدرسه بین‌الملل داخل ایران غیردولتی هستند. در خارج از کشور جمعا ۷۵ مدرسه داریم که دولتی، غیردولتی و از راه دور هستند. از بین این ۷۵ مدرسه خارج از کشور، ۵۸ مدرسه دولتی هستند. این مدارس خارج از کشور در ۳۵ کشور دایرند.

رئیس مرکز امور بین‌الملل و مدارس خارج از کشور وزارت آموزش و پرورش معتقد است: در هشت سال قبل از دولت سیزدهم ۴۹ درصد دانش‌آموزان مدارس خارج از کشور کاهش داشته است. دانش‌آموزان این مدارس فرزندان کارگزاران مأمور ایرانی، فرزندان شبکه جهانی ایرانیان مقیم خارج از کشور و فرزندان ایران‌دوستان غیر‌ایرانی هستند که در این مدارس درس می‌خوانند. در مدت هشت سال قبل از ما، ۴۹ درصد تعداد دانش‌آموزان کاهش و ۳۳ مدرسه هم تعطیل شده است؛ اما در یک‌سال‌و نیم اخیر که یک سال تحصیلی را پشت سر گذاشتیم، با تلاش معلمان و مدیران خارج از کشور، تعداد دانش‌آموزان این مدارس ۱۵ درصد بیشتر شده است.