|

افزایش حملات متقابل کی‌یف و مسکو

بزرگ‌ترین حمله پهپادی به خاک روسیه

مسکو می‌گوید اوکراین بزرگ‌ترین حمله پهپادی به خاک روسیه در ۱۸ ماه گذشته و از زمان آغاز جنگ را انجام داده است. مقامات روسیه و رسانه‌های محلی این کشور گزارش داده‌اند که پهپادهای اوکراین به فرودگاهی در منطقه پسکوف واقع در غرب روسیه در نزدیکی مرز استونی و لتونی اصابت کردند و آتش‌سوزی گسترده‌ای را به وجود آوردند. تصاویر منتشرشده در شبکه‌های اجتماعی نیز دود زیادی را بر فراز شهر پسکوف نشان می‌دهد.

بزرگ‌ترین حمله پهپادی به خاک روسیه

مسکو می‌گوید اوکراین بزرگ‌ترین حمله پهپادی به خاک روسیه در ۱۸ ماه گذشته و از زمان آغاز جنگ را انجام داده است. مقامات روسیه و رسانه‌های محلی این کشور گزارش داده‌اند که پهپادهای اوکراین به فرودگاهی در منطقه پسکوف واقع در غرب روسیه در نزدیکی مرز استونی و لتونی اصابت کردند و آتش‌سوزی گسترده‌ای را به وجود آوردند. تصاویر منتشرشده در شبکه‌های اجتماعی نیز دود زیادی را بر فراز شهر پسکوف نشان می‌دهد. براساس گزارش‌ها دست‌کم چهار هواپیمای ترابری ایلیوشین ۷۶ در این حمله آتش گرفت. پسکوف واقع در نزدیکی مرز استونی حدود ۶۰۰ کیلومتر از اوکراین فاصله دارد. وزارت دفاع روسیه همچنین اعلام کرد که شماری از هواپیماهای بدون سرنشین اوکراین را بر فراز اوریول، بریانسک، ریازان، کالوگا و نیز در اطراف مسکو سرنگون کرده‌ است. بنا بر دستور فرماندار منطقه پسکوف، همه پروازها از مبدأ و به مقصد این منطقه در روز گذشته لغو شوند تا بتوان خسارت را ارزیابی و برای انجام تعمیرات اقدام کرد. گفته می‌شود که این حملات تلفات جانی نداشته و آتش‌سوزی‌ها نیز مهار شده است. بنا بر اعلام آسوشیتدپرس، گزارش‌های تأییدنشده رسانه‌ای حاکی از حمله ۱۰ تا ۲۰ پهپاد به فرودگاه پسکوف است. اوکراین که به‌ندرت درباره حملات در داخل روسیه اظهارنظر می‌کند، مسئولیت این حمله را برعهده نگرفته است. با این حال تصور می‌شود اوکراین در هفته‌های اخیر بیش‌ازپیش از پهپادهای انفجاری برای حمله به اهدافی در داخل روسیه استفاده کرده باشد. ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، قبلا گفته بود که حملات به خاک روسیه بخشی «اجتناب‌ناپذیر، طبیعی و کاملا منصفانه» از جنگ است. از سوی دیگر، مقامات نظامی کی‌یف، پایتخت اوکراین، می‌گویند در پی حملات موشکی و پهپادی سنگین روسیه به این شهر در بامداد چهارشنبه که «بزرگ‌ترین حملات از بهار» توصیف شده، دست‌کم دو نفر کشته شدند. سرگئی پوپکو، رئیس اداره نظامی پایتخت اوکراین، اعلام کرد که بر اثر ریزش آوار در منطقه شوچنکیفسکی شهر کی‌یف دو نفر جان باختند و سه نفر دیگر مجروح شدند. پوپکو افزود: «شهر کی‌یف از فصل بهار چنین حملات قوی‌ای را تجربه نکرده بود. دشمن حمله گسترده‌ای را با بمب‌افکن‌های Tu-95MS انجام داد و در مقابل نیز بیش از ۲۰ موضع دشمن به وسیله پدافند هوایی اوکراین منهدم شدند».

مخالفت مسکو با تحقیقات بین‌المللی

این حملات در حالی صورت می‌گیرد که هنوز گمانه‌زنی‌ها درباره سرنوشت یوگنی پریگوژین، رهبر مزدوران واگنر، ادامه دارد و روسیه با تحقیقات بین‌المللی مخالفت کرده است. یک روز پس از تشییع جنازه یوگنی پریگوژین، رهبر گروه واگنر که بر اثر سانحه هوایی کشته شد، روسیه به مقام‌های تحقیقاتی سازمان هواپیمایی برزیل اطلاع داد درباره سقوط این جت ساخت برزیل براساس قوانین بین‌المللی تحقیق نخواهد کرد. به گزارش رویترز، پریگوژین، دو مقام ارشد گروه واگنر و چهار محافظ در میان ۱۰ نفری بودند که هفته گذشته بر اثر سقوط هواپیمای امبرائر لگاسی ۶۰۰ در شمال مسکو کشته شدند. رهبر گروه شبه‌نظامی واگنر دو ماه پس از یک شورش نافرجام علیه تشکیلات دفاعی روسیه کشته شد. این شورش یکی از بزرگ‌ترین چالش‌ها برای حکومت ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، از زمان به قدرت رسیدن او در سال ۱۹۹۹ بود. پس از بروز سانحه برای هواپیمای حامل مقام‌های واگنر، مرکز تحقیقات و پیشگیری از سوانح هوایی برزیل اعلام کرد اگر از آنها دعوت شود و در‌صورتی‌که قرار باشد تحقیقات بر‌اساس قوانین بین‌المللی انجام بگیرد، به بررسی‌های تحت رهبری روسیه می‌پیوندد؛ اما روسیه در پاسخ اعلام کرد که «در‌حال‌حاضر» قصد چنین کاری را ندارد. اگرچه مقام‌های هوانوردی روسیه موظف نبودند پیشنهاد کشور سازنده جت پریگوژین را بپذیرند، برخی بازرسان می‌گویند بهتر بود این کار انجام می‌شد؛ زیرا ایالات متحده و دیگر دولت‌های غربی گمان می‌کنند کرملین در سقوط این هواپیما که سابقه ایمنی خوبی دارد، نقش داشته است. در میان گمانه‌زنی‌هایی که درباره «انتقام‌گیری» پوتین از پریگوژین در برخی از رسانه‌ها مطرح می‌شود، کرملین هرگونه دخالت در این موضوع را رد و اعلام کرده چنین ادعاهایی «دروغ محض» است. به گفته سازمان بین‌المللی هوانوردی غیرنظامی (ایکائو) مستقر در مونترال، پرواز مقام‌های گروه واگنر از مسکو به مقصد سن‌پترزبورگ، یک پرواز داخلی بود؛ بنابراین مشمول قوانین بین‌المللی نیست. به گزارش این سازمان، از آنجا که این پرواز داخلی مشمول قانون «ضمیمه ۱۳» نمی‌شود، روسیه را به پذیرش قوانین بین‌المللی متعهد نمی‌کند. جان کاکس، مشاور ایمنی هوانوردی و بازرس سابق ایالات متحده، گفت که تحقیقات داخلی روسیه بدون مشارکت برزیل به‌عنوان کشوری که هواپیما در آن ساخته شده است، همیشه زیر سؤال باقی خواهد ماند. کاکس پس از اطلاع از پاسخ روسیه گفت: «فکر می‌کنم خیلی ناراحت‌کننده است که آنها نخواهند از برزیل کمک بگیرند. این کار به شفافیت تحقیقات روسیه لطمه می‌زند». شرکت سازنده امبرائر اعلام کرده که به منظور بررسی حادثه پیش‌آمده و پیشگیری از موارد مشابه در آینده، مایل است آنچه را بر پرواز پریگوژین گذشت، بررسی کند؛ اما به دلیل تحریم‌های روسیه و تمایل‌نداشتن مسکو به نظارت خارجی، در کسب اطلاعات و اجرای تحقیقات با چالش‌هایی مواجه است. سخنگوی یوگنی پریگوژین با انتشار بیانیه‌ای در شبکه‌های اجتماعی گفت که مراسم خداحافظی با رهبر گروه واگنر که هفته گذشته در یک سانحه هوایی کشته شد، پشت درهای بسته و خصوصی برگزار شده است. کرملین پیش‌تر اعلام کرده بود که ولادیمیر پوتین قصد ندارد در مراسم تشییع جنازه پریگوژین شرکت کند. برگزاری خصوصی مراسم تشییع جنازه به این معناست که کرملین اجازه نداده است این رویداد به یک نمایش عمومی بزرگ برای حمایت از پریگوژین و گروه واگنر تبدیل شود.

 

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها