|

وضعیت حمل‌ونقل پاییزه تهران در صحن علنی شورای شهر بررسی شد

غول ترافیک پایتخت بیدار شد

روزهای پرترافیک تهران آغاز شده و انتظار برای رسیدن به مقصد، طولانی‌تر از صبر شهروندان تهرانی شده و به گفته رئیس پلیس راهور تهران غول ترافیک تهران بیدار شده است.

غول ترافیک پایتخت بیدار شد

شرق: روزهای پرترافیک تهران آغاز شده و انتظار برای رسیدن به مقصد، طولانی‌تر از صبر شهروندان تهرانی شده و به گفته رئیس پلیس راهور تهران غول ترافیک تهران بیدار شده است.

ابوالفضل موسوی‌پور، رئیس پلیس راهور تهران، این سخنان را درست در زمانی که علیرضا زاکانی در مراسم افتتاح 4 ایستگاه مترو با حضور رئیس‌جمهور از برنامه‌هایش برای توسعه ناوگان حمل‌ونقل عمومی می‌گفت، در صحن شورای شهر بیان کرد.

به گفته شهردار تهران در ابتدای دوره مدیریت شهری جدید حل دو چالش ترافیک و آلودگی هوا جزء اولویت‌ها قرار گرفته است. شهردار تهران اعلام کرد که در پایتخت ۳۴ درصد رفت‌وآمدهای شهری به وسیله ناوگان حمل‌ونقل عمومی انجام می‌شود و بیشتر مردم ترجیح می‌دهند از خودروهای شخصی استفاده کنند. در مواجهه با چنین فضایی شهرداری تهران دو رویکرد را در پیش گرفت؛ نخست با هوشمندسازی شهر و در دسترس قرارگرفتن خدمات برای شهروندان تلاش کردیم از حجم سفرهای درون‌شهری بکاهیم و دوم تمرکز ویژه‌ای بر توسعه ناوگان حمل‌ونقل عمومی داشتیم. در حوزه توسعه مترو مدیریت شهری تهران توانستیم در ۲۵ ماه، ۲۴ کیلومتر بر طول متروی تهران اضافه کنیم که با افتتاح متروی پرند این رقم به ۴۱ کیلومتر می‌رسد. علاوه‌بر‌این با همراهی دولت خدمتگزار مشکل تأمین واگن مترو در تهران نیز به‌زودی برطرف می‌شود.

عملکرد مدیریت شهری در دو سال گذشته هنوز نتوانسته گره کور ترافیک پایتخت را باز کند. ابوالفضل موسوی‌پور روز گذشته به صحن علنی شورای شهر تهران آمد و از دلایل ترافیک سنگین پایتخت سخن گفت. حضور رئیس پلیس راهور در دستور جلسه اعلام‌شده نبود. او در نخستین حضورش در صحن شورای شهر تهران گفت: غول ترافیک تهران در نیمه دوم سال بیدار می‌شود و همه نگران ترافیک سنگین در معابر هستند و ما تقریبا از دو ماه قبل با تشکیل کارگروه‌هایی با همکاری شهرداری به فکر مهار غول ترافیک پایتخت بودیم.

در نیمه دوم سال به دلیل اضافه‌شدن سفرهای آموزشی و کاهش طول روز، ترافیک افزایش می‌یابد، در نیمه دوم سال در یک بازه زمانی خاص اوج ترافیک خواهد بود. به گونه‌ای که از ساعت هفت صبح با شروع مدارس ترافیک آغاز می‌شود و بعد از آن ترافیک ادارات و بعد از آن نیز ترافیک بازار آغاز می‌شود و ترافیک معابر سنگین است و حتی تا ساعت ۱۰:۳۰ صبح نیز بار ترافیک ورودی را داریم.

رئیس پلیس راهور تهران بزرگ با بیان اینکه ۱۵ ورودی به شهر تهران داریم که بیشترین ورودی خودروها از غرب و بعد از آن هم جنوب و شرق پایتخت است، گفت: اگر بتوانیم حمل‌ونقل عمومی به سمت کرج را افزایش دهیم، بسیاری از مشکلات حل‌وفصل می‌شود. حدود ۹ میلیون موتور و خودرو در سطح شهر تهران تردد می‌کنند؛ اما خیابان‌ها هنوز همان خیابان‌های قدیمی است. در سال ۱۴۰۱ سفرهای روزانه از مرز ۲۰ میلیون سفر گذشت، به طور میانگین روزانه 9 هزار مورد خبر دریافت می‌کنیم که دوهزارو 200 مورد مربوط به تصادفات است و روزانه ۲۰۰ تصادف جرحی و کروکی داریم و باید بگویم که ۲۲ درصد تصادفات کل کشور در تهران است.

موسوی‌پور با اشاره به آمار تردد چهار میلیون خودرو در تهران و چهار میلیون موتورسیکلت در پایتخت گفت: معمولا روزانه ۶۵۰ خودرو در تهران توقیف می‌شود و یک‌سوم اعمال قانون کشور در تهران است. به گفته موسوی‌پور مقرر شده که یک کارگروه مشترک بین معاونت حمل‌ونقل و پلیس تشکیل شود و امیدواریم بتوانیم از هوش مصنوعی و کنترل هوشمند ترافیک استفاده کنیم؛ چراکه نصب یک دوربین در یک محور به ازای چند تیم گشتی پلیس فعالیت می‌کند. اعمال قانون ما با دوربین و حضور مأموران پلیس تنها در معابر اصلی است و برخورد با تخلفات در محلات نداریم، باید به سمت نظارت سامانه‌ای پیش برویم و امیدواریم با افزایش دوربین‌های ثبت تخلف و پلاک‌خوان این مسئله پوشش داده شود.

او یادآور شد: نمی‌توانیم با سامانه‌های سنتی ترافیک تهران را با این حجم سفر کنترل کنیم. پنج‌هزارو 800 تقاطع، هزارو 700 کیلومتر بزرگراه و شش‌هزارو 800 کیلومتر معابر درجه یک داریم که با روش‌های سنتی نمی‌توان آنها را کنترل کرد.

ناصر امانی، عضو شورای شهر تهران که بارها در صحن شورای شهر درباره وضعیت بحرانی ترافیک تهران تذکر داده است هم در صحن علنی گفت: روز‌به‌روز ترافیک در معابر اصلی شهر تهران بیشتر می‌شود و ذره‌ای اوضاع بهبود پیدا نکرده است. دلیل این موضوع این است که از اختیار ما و آقای موسوی‌پور خارج است؛ زیرا هر روز خودرو وارد می‌شود و هیچ خودرویی هم خارج نمی‌شود؛ یعنی خودروهای فرسوده با عمر 20 یا 30 سال کار می‌کنند و مرتب هم ثبت‌نام خودرو و عرضه خودرو اتفاق می‌‎افتد. هشت برابر ظرفیت معابر شهر در تهران خودرو داریم. امروز هم اعلام شد 4.5 میلیون خودرو جدا از موتورسیلکت در تهران تردد می‌کنند. ما چطور می‌خواهیم مشکل ترافیک در تهران را حل کنیم؟ این راه‌حل‌هایی که جناب سرهنگ گفتند، اساسی است؛ اما دست ما نیست. برخی هم موقت است و راه درمان نیست. یک؛ اضافه‌شدن خودرو، دوم؛ خارج‌نشدن خودروهای فرسوده از چرخه حمل‌ونقلی تهران، سوم؛ کمبود پارکینگ که یکی از عوامل اصلی ترافیک تهران است و چهارم؛ اجرای طرح‌های عمرانی فعال و ساخت‌وساز در شهر تهران بدون پیوست ترافیکی از دلایل عمده ترافیک تهران محسوب می‌شوند. ایجاد یک مجتمع تجاری بزرگ درحالی‌که مشکل تأمین پارکینگش را حل نکرده است.

او خطاب به سرهنگ موسوی‌پور گفت: شما اگر بتوانید مسائل اصلی مردم را حل کنید: یک؛ ساماندهی موتورسیکلت‌ها که ورود ممنوع می‌آیند، در پیاده‌راه‌ها تردد می‌کنند، از عرض خیابان‌ها حرکت می‌کنند، در خطوط ویژه تردد می‌کنند، از کلاه ایمنی استفاده نمی‌کنند و... . این موضوعات مردم را آزار می‌دهند. ما می‌گوییم شهر انسان‌محور؛ این موتورسیکلت‌ها با این نوع تردد آزارشان می‌دهند. دوم؛ ساماندهی ترافیک منطقه مرکزی تهران؛ یعنی 11 و 12. از بین نمی‌رود؛ اما می‌توان ساماندهی کرد. وانت‌بارها، گاری‌های دستی‌ که واقعا آدم وقتی نگاه می‌کند، باعث شرم می‌شود. فرهنگ عمومی و ویترین ما ترافیک ماست. کسی باید این موضوع را ساماندهی کند. سوم؛ خودروهایی که سد معبر می‌کنند، فارغ از آلودگی صوتی و آسیب‌های اجتماعی که ایجاد می‌کند، اگر این موضوعات در این مدت دوساله حل شود، قدم بزرگی برداشته‌ایم. از عهده ما خارج است که ترافیک سنگین را حل کنیم تا مشکلات بزرگ‌تر حل نشود؛ اما اگر همین موضوعات هم حل شود، کار بزرگی است.

حبیب کاشانی، خزانه‌دار شورای شهر تهران نیز با بیان اینکه رفع معظل ترافیک اراده ملی می‌طلبد، تأکید کرد: باید فرهنگ‌سازی در این زمینه صورت بگیرد؛ خواسته پلیس از شهرداری در مهرماه منطقی نیست و تا زمانی که سفارش‌های اتوبوس و مترو به نتیجه برسد، باید فکری به حال ترافیک کرد و آموزش را جدی گرفت. یکی از درخواست‌های ما از پلیس این است که خطوط ویژه ساماندهی شوند؛ چراکه در برخی موارد می‌بینیم خطوط ویژه حتی از خطوط عادی شلوغ‌تر هستند و باید اقداماتی از قبیل ساماندهی این خطوط انجام داد و به مردم آرامش و آسایش بخشید.

در ادامه این جلسه سوده نجفی، رئیس کمیته سلامت شورا، با بیان اینکه یکی از مشکلات اساسی در مناطق، توقف طولانی‌مدت برخی خودروهاست، یادآور شد: این خودروها به فضاهایی برای بزهکاری اجتماعی تبدیل شده است.

مهدی بابایی، رئیس کمیته ایمنی شورا نیز با اشاره به سد معبر به وسیله وانت‌بارها، گفت: تقاضای ما این است که راهنمایی و رانندگی ورود جدی به موضوع داشته باشد.

او ادامه داد: توقف وانت‌بارها در معابر و تبدیل‌کردن فضا به بارانداز و مغازه از معضلاتی است که شاهد آن هستیم و با توجه به اینکه نظم‌دهی به خودروها از وظایف پلیس است، درخواست رسیدگی به این مسئله را داریم. در ادامه مهدی پیرهادی، رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران، با بیان اینکه در برخی نقاط شهر دوربین ثبت تخلف وجود ندارد یا آسیب دیده‌اند، یادآور شد: یکی دیگر از مشکلات این است که صاحبان برخی خودروها خارج از شهر تهران معاینه فنی انجام داده‌اند که بر‌اساس استانداردهای معاینه فنی در پایتخت نیست. او با بیان اینکه برخی مسئولان که از خطوط ویژه تردد می‌کنند، ترافیک را درک نمی‌کنند، گفت: اگر یک وزیر در ترافیک معطل می‌شدند، زودتر تدبیری برای این موضوع می‌اندیشید. چرا باید در کشور تعدادی افراد خاص باشند و مجوز داشته باشند که در خطوطی خاص تردد کنند؟ ما به‌عنوان نماینده مردم از این موضوع گلایه‌مند هستیم و تقاضا می‌کنیم موضوع پیگیری شود. درخواست می‌کنیم جز خودروهای امدادی، دیگر خودروها در خطوط ویژه تردد نکنند.

پیرهادی با اشاره به تردد وسایل نقلیه آلاینده نیز گفت: خودروهایی وجود دارند که حجم آلایندگی آنها بسیار زیاد است و باید از تردد آنها خودداری کرد.

میثم مظفر، رئیس کمیته بودجه شورای شهر تهران هم در واکنش به گزارش رئیس پلیس راهور تهران بزرگ با بیان اینکه یکی از مشکلات پایتخت توقف خودروهای فاقد پلاک تهران در معابر است، یادآور شد: باید نسبت به اخذ مصوبات قانونی برای مقابله با چنین موضوعی اقدام شود. او افزود: اگر پلیس راهور بخواهد اقدام مؤثری برای عارضه‌های اجتماعی انجام دهد، باید مصوبات قانونی را از نهادهای قانون‌گذار دریافت کند. ما در کمیسیون برنامه و بودجه همواره نگاه حمایتی از پلیس داریم و امیدواریم این نگاه حمایتی دوسویه باشد.

سیداحمد علوی، رئیس کمیته گردشگری شورا نیز با بیان اینکه معضلات ترافیک روز‌به‌روز افزایش پیدا می‌کند، گفت: باید نصب دوربین‌ها با جدیت دنبال شود و حتی اگر لازم است، در متمم بودجه نیز لحاظ شود. او ادامه داد: ما سعی کردیم معابر را برای خودروها مناسب‌سازی کنیم و تا حدی نیز برای عابران، معابر را مناسب‌سازی کرده‌ایم؛ اما تردد موتورسواران حادثه‌ساز است و باید این موضوع را پیگیری کرد.

علوی با بیان اینکه آموزش و فرهنگ‌سازی یکی از نکات مهم است، یادآور شد: ما در بخش آموزش‌های مجازی در دوران کرونا موفق نبودیم و حالا با فعالیت مدارس، می‌توان برنامه‌ریزی مناسبی برای آموزش انجام داد. حوزه آموزش شهرداری و راهنمایی و رانندگی در این راستا همراه شوند و ستاد سمن‌ها نیز آمادگی دارد در این زمینه همکاری لازم را داشته باشد.

مهدی عباسی، رئیس کمیسیون شهرسازی شورا، در ادامه این جلسه با بیان اینکه تصادفات در زمان اوج ترافیک منجر به مسدودشدن معابر می‌شود، گفت: این تصادفات زمانی رخ می‌دهد که نیروهای پلیس درگیر بازگشایی ترافیک گلوگاه‌ها هستند و همین باعث می‌شود ۳۰ تا ۴۰ دقیقه برای رسیدن به محل تصادف، زمان صرف شود. می‌توان با همکاری بیمه‌ها شرایطی را ایجاد کرد که در همان زمان خسارت تصادفات و تنظیم و ابلاغ کروکی انجام شود و می‌توان بخشی از گره‌های ترافیکی را با چنین اقداماتی باز کرد.

عباسی با بیان اینکه در معابر اصلی چندان نمی‌توان با مداخلات انسانی اقدامی انجام داد، گفت: در معابر فرعی صنوف با سد معبر مزاحمت‌هایی را ایجاد و نیمی از یک خیابان را مسدود می‌کنند.

رئیس کمیسیون شهرسازی شورای شهر تهران تأکید کرد: مردم نیز نمی‌پذیرند که برای منفعت عده‌ای، آسیب ببینند؛ بنابراین تقاضای ما این است که ابلاغی به مراکز راهنمایی و رانندگی صورت بگیرد تا برخورد لازم را داشته باشند.

در جریان صحن علنی شورای شهر تهران پخش زنده تلویزیونی افتتاح چهار ایستگاه مترو به نمایش گذاشته شد.