|

محمدباقر نوبخت، استاد دانشگاه ، دبیر کل حزب اعتدال و توسعه و معاون اسبق رئیس جمهور با نگاه به پیروزی ماندگار فلسطینی‌ها تشریح کرد

‌شکست اطلاعاتی و نظامی اسرائیل

در روزهایی که با روند صلح ابراهیم خبر عادی‌سازی رابطه اعراب با اسرائیل در صدر اخبار بود و گفته می‌شد عربستان پیش از سال نو میلادی به عادی‌سازی رابطه با اسرائیل تن خواهد داد، حملات و عملیات حماس در اسرائیل برای جهانیان شوک‌آور شد. بدون شک این عملیات غیر‌قابل انتظار برای تل‌آویو شکستی فراتر از شکست ۱۹۷۳ بوده است.

‌شکست اطلاعاتی و نظامی اسرائیل

در روزهایی که با روند صلح ابراهیم خبر عادی‌سازی رابطه اعراب با اسرائیل در صدر اخبار بود و گفته می‌شد عربستان پیش از سال نو میلادی به عادی‌سازی رابطه با اسرائیل تن خواهد داد، حملات و عملیات حماس در اسرائیل برای جهانیان شوک‌آور شد. بدون شک این عملیات غیر‌قابل انتظار برای تل‌آویو شکستی فراتر از شکست ۱۹۷۳ بوده است. عملیاتی نظامی که معادلات سیاسی و دیپلماتیک منطقه را بار دیگر دچار دگرگونی کرد. محمد‌باقر نوبخت با تأکید بر اهمیت این حمله نظامی معتقد است «مبارزان فلسطینی با تغییر تاکتیک از پدافند به آفند، به جبران همه حملات وحشیانه رژیم کودک‌کش اسرائیل که بارها در برهه‌های مختلف انجام‌ شده، عملیاتی را کلید زدند که هیمنه و هژمونی آمریکایی-اسرائیلی را با چالشی جدی در منطقه و اذهان جهانی روبه‌رو کرده است». این نبرد نه‌‌تنها برای اسرائیل و آمریکا بلکه برای همه کشورهای حامی اسرائیل و اعرابی که به دنبال پروژه صلح بودند، پیامی واضح دارد و آن تلاش مبارزان فلسطینی برای تعیین سرنوشت خود به دست خود است. محمدباقر نوبخت، استاد دانشگاه، دبیر‌کل حزب اعتدال و توسعه و معاون اسبق رئیس‌جمهور در گفت‌وگو با «شرق» به تبیین عملیات نظامی حماس و دستاوردهای احتمالی این نبرد مبارزان فلسطینی با اسرائیل پرداخته است.

‌نظر شما در‌باره جدیدترین رویارویی نظامی میان فلسطین و رژیم صهیونیستی چیست؟ برتر میدان را کدام‌یک از طرفین می‌بینید؟

عملیات بزرگ و غافلگیرکننده برادران فلسطینی، بی‌سابقه بوده و در تاریخ منازعات دو کشور منحصربه‌فرد است و قطعا نقطه عطف مهمی است. مبارزان فلسطینی با تغییر تاکتیک از پدافند به آفند، به جبران همه حملات وحشیانه رژیم کودک‌کش اسرائیل که بارها در برهه‌های مختلف انجام شده است، عملیاتی را کلید زدند که هیمنه و هژمونی آمریکایی-اسرائیلی را با چالشی جدی در منطقه و اذهان جهانی روبه‌رو کرد. «موساد» که همیشه در تلاش برتری‌جویی در میان آژانس‌های اطلاعاتی دنیا بود و با ترورهای ناجوانمردانه و مشمئزکننده، شناخته می‌شود، نتوانست عملیات را پیش‌‌بینی و از کار بیندازد. در‌حال‌حاضر هم اسرائیل صرفا با بمباران‌های مکرر و گسترده به شکلی کاملا وحشیانه،‌ نشان داده است که در سردرگمی به سر برده و استراتژی مشخص عملیاتی برای پیروزی و حتی برقراری موازنه در جنگ را ندارد. بنابراین با توجه به همه محدودیت‌های تکنیکی و فنی مبارزان فلسطینی و از سوی دیگر برتری‌های تکنولوژیک، تسلیحاتی و از همه مهم‌تر اطلاعاتی ارتش منسجم اسرائیل که از منظر رتبه‌بندی بین‌المللی در زمره بزرگ‌ترین و به‌روزترین ارتش‌های جهان قرار می‌گیرد، دست برتر با برادران فلسطینی است. اگر به تعداد جان‌باختگان ارتش اسرائیل نیز بنگریم، آمار بی‌سابقه است و نشان از شکست اطلاعاتی و نظامی اسرائیل دارد. یکی از مهم‌ترین فکت‌های استیصال صهیونیست‌ها، جنایت آشکار جنگی یعنی قطع‌کردن آب و برق غزه است و هیچ نوع زوال از این بالاتر نیست که از روی بغض و کینه، این قسم کشتار زنان، کودکان و غیرنظامیان که جملگی نوعی نسل‌کشی است، در دستور اصلی قرار بگیرد. جوامع مدعی دموکراسی نیز همواره چشم خود را بر این حجم از نقض آشکار حقوق بشر می‌بندند و ‌از این اهرم صرفا برای پیشبرد مقاصد سیاسی خود استفاده می‌کنند و زمانی که پای حقوق بشر واقعی فرا‌می‌رسد، صم ٌبکم به نظاره ستمگری ظالمان می‌نشینند و دم نمی‌زنند. مصداق این مهم، تعداد جان‌باختگان فلسطینیان در رویارویی‌های ادوار مختلف تاریخی است. آمار میزان کشته‌شدگان غیر‌نظامی فلسطینیان در مقایسه با کشته‌شدگان نظامی اسرائیل، مهری است بر این مدل سیاست‌بازی مدعیان حقوق بشر پوشالی.

‌یعنی به نظر شما این عملیات مقدمه‌ای برای پیشروی حماس و سایر گروه‌های فلسطینی خواهد بود تا ان‌شاء‌الله منجر به آزادی کامل سرزمین آنها شود؟

وَأُخرَىٰ تُحِبُّونَهَا نَصر مِّنَ ٱللَّهِ وَفَتح قَرِیب وَبَشِّرِ ٱلمُؤمِنِینَ. خداوند منان در آیه ۱۳ سوره شریفه صف به مؤمنان نصر و پیروزی را بشارت داده است. امروز بعد از چند دهه شاهد آن هستیم که مبارزان غیور فلسطینی که روزی با سنگ در مقابل زورگویی غاصبان خاک خود می‌ایستادند، هم‌اکنون با سلاح‌های پیشرفته تولید خود، آرامش را از چشم صهیونیست‌ها که همیشه با پروپاگاندا سعی بر این داشتند که خودشان را ارتش شکست‌ناپذیر افسانه‌ای جا بزنند، گرفته‌اند و منصب‌داران آن در درجه سرتیپ و سرلشکر به اسارت فلسطینیان درآمده‌اند.

‌نظرتان درباره ادعای مقامات و کارشناسان غربی و صهیونیستی که سعی بر این دارند تا ایران را محور و برنامه‌ریز عملیات طوفان‌الاقصی معرفی کنند، چیست؟

این مدل اتهام‌ها و پروژه‌های امنیتی‌سازی اسرائیلی‌ها هیچ‌گونه تازگی ندارد و همیشه برای تنگ‌کردن حلقه تأثیرگذاری ایران در عرصه بین‌الملل از طریق راهبرد اصلی یعنی فلج‌کردن اقتصاد با هر نوع حربه‌ای، همواره به دنبال ایجاد بحران و موانع از طریق انصار خود هستند و این گفته‌های بی‌اساس نیز بخشی از پروژه آسیب‌رسانی و دشمنی همیشگی آنهاست. البته گفته‌های آنتونی بلینکین، وزیر خارجه ایالات متحده و جان کربی، هماهنگ‌کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید، مبنی بر اینکه تمام شش‌میلیارد دلار ایران همچنان در بانک قطری موجود است و استفاده نشده، صحه‌ای است بر آزادگی، استقلال و صلح‌طلبی همیشگی ایرانیان و این‌گونه اتهام‌های واهی هیچ‌گونه محلی از اعراب ندارد و نخواهد داشت. مسئولان این رژیم سعی بر این دارند که با مظلوم‌نمایی همیشگی، جای ظالم و ستمگر را با مظلوم عوض کرده و با ایجاد اجماع جهانی، این شکست مفتضحانه خود را تبدیل به فرصتی جهت تضعیف بزرگ‌ترین خون‌خواه امت فلسطین یعنی ایران کنند. مسئله فلسطین از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی همیشه از مسائل راهبردی نظام جمهوری اسلامی ایران بوده و رهبر فرزانه، مسئله اول امت اسلامی را مسئله فلسطین می‌دانند. حدود قریب به ۷۵ سال، غصب فلسطین ترکیبى از کشتار، ترور، ویرانگرى و تعرض به مقدسات اسلامى بوده و قبله اول مسلمانان و بسیاری از مراکز محترم دینی که در این کشور قرار دارد، به تخریب، توهین و زوال کشیده شده است. از این‌رو داغ بزرگ غصب کشور فلسطین بر دل امت اسلامى نوعی زخم نهادینه است. ایستادگى و مبارزه در برابر دشمن حربى و غاصب، مورد اتفاق همه‌‌ مذاهب اسلامى و محل اجماع همه‌‌ جریانات حق‌طلب بوده و هست.

‌با همه اوصافی که ذکر کردید، واکنش مقامات رسمی ایران در مقابل پروژه امنیتی‌سازی اسرائیل چگونه باید انجام شود؟

توصیه می‌شود کارگزاران و مقامات رسمی کشور، اهل سیاست، اندیشمندان، دانشگاهیان، فرهنگیان و همه افراد سرشناس که دارای تریبون‌اند و صحبت آنها می‌تواند دستاویزی برای پیشبرد پروژه شوم ایران‌هراسی باشد، از هرگونه اظهارنظر و موضع‌گیری هیجانی که پایه‌گذار القای نقش مستقیم ایران در این عملیات جهادی کاملا فلسطینی باشد، جدا اجتناب کنند؛ زیرا هرگونه موضع‌گیری غیرمسئولانه می‌تواند نوعی ایجاد خطر برای منافع و مصالح ملی کشور و مخاطراتی اساسی در آینده نه‌چندان دور تلقی شود.