|

کمک‌های بشردوستانه دولت‌ها به سازمان‌های بین‌المللی روز‌به‌روز کمتر می‌شود

‌رئیس دفتر نمایندگی کمیته بین‌المللی صلیب سرخ در ایران با بیان اینکه سیاسی‌کردن کمک‌رسانی بشردوستانه اعتماد عمومی را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد، گفت: شاید در ابتدا این مسئله خیلی مهم به چشم نیاید؛ اما هرچه بیشتر و بیشتر این اتفاق می‌افتد، باعث می‌شود اعتماد مردمی که این کمک‌ها را دریافت می‌کنند، کم‌رنگ شده و در نهایت از بین برود.

کمک‌های بشردوستانه دولت‌ها به سازمان‌های بین‌المللی روز‌به‌روز کمتر می‌شود

‌رئیس دفتر نمایندگی کمیته بین‌المللی صلیب سرخ در ایران با بیان اینکه سیاسی‌کردن کمک‌رسانی بشردوستانه اعتماد عمومی را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد، گفت: شاید در ابتدا این مسئله خیلی مهم به چشم نیاید؛ اما هرچه بیشتر و بیشتر این اتفاق می‌افتد، باعث می‌شود اعتماد مردمی که این کمک‌ها را دریافت می‌کنند، کم‌رنگ شده و در نهایت از بین برود.

‌‌ونسان کاسارد، مدیرکل بین‌المللی صلیب‌سرخ، در پاسخ به این سؤال که ‌رابرت ماردینی، مدیرکل کمیته بین‌المللی صلیب‌سرخ اعلام کرده بود‌ امروزه شاهد موانع فزاینده مانند سیاسی‌کردن کمک‌رسانی، اطلاع‌رسانی نادرست، حملات سایبری، کاهش منابع و اقدامات محدودکننده از‌جمله تحریم‌ها، برای سازمان‌های بشردوست هستیم که بر توانایی آنها در پاسخ‌گویی به نیازهای روزافزون تأثیر منفی می‌گذارد، نظر شما در این زمینه چیست؟ به ایلنا گفت: کار بشردوستانه ما برگرفته از اصل اساسی بشردوستی است که یک اصل شناخته‌شده است و ما هر کاری را در حمایت از این اصل انجام می‌دهیم، این اصل مورد قبول همه است و بنابراین برای انجام این کار ما باید به اصل بی‌طرفی‌مان پایبند باشیم و جانبداری نکنیم. همچنین باید به اصل بی‌غرضی‌مان پایبند باشیم و بنابراین باید در ارائه کمک‌ها تبعیضی نداشته باشیم.

وی ادامه داد: بنابراین اصل بشردوستی نکته‌ای است که شاید بین بعضی از گروه‌ها تعبیر و تفسیر متفاوتی داشته باشد و اینجاست که دقیقا مشکل ایجاد می‌شود و این پیام دستخوش مسائل سیاسی یا مورد استفاده‌های سیاسی قرار می‌گیرد. در حقیقت شاید کمک به دیگری کردن از اهداف برخی از نهادها باشد و شاید نشان‌دادن اینکه آنها در این کمک برجسته و پررنگ هستند، بتواند یک هدف سیاسی را دنبال کند. بنابراین همه این موارد می‌تواند بر امر کمک‌رسانی بی‌طرفانه و اصل بشردوستانه تأثیرگذار باشد.

رئیس دفتر نمایندگی کمیته بین‌المللی صلیب‌سرخ در ایران با بیان اینکه شاید در ابتدا این مسئله خیلی مهم به چشم نیاید، تأکید کرد: اما هرچه بیشتر و بیشتر این اتفاق می‌افتد، باعث می‌شود‌ اعتماد مردمی که این کمک‌ها را دریافت می‌کنند، کم‌رنگ شده و در نهایت از بین برود. طبیعتا مردم هم این را به صورت یک کمک‌رسانی می‌بینند، اما بعدا متوجه می‌شوند. این کمک‌رسانی شاید به واسطه دسترسی به یک‌سری چیزهای دیگری یا برآورده‌کردن منافع دیگری بوده است و آن‌وقت این اعتماد هم از بین می‌رود و وقتی این اعتماد از بین می‌رود، ناخواسته به تبع آن دسترسی و ارائه کمک‌های بشردوستانه هم تحت‌الشعاع قرار می‌گیرد.

کاسارد خاطرنشان کرد: اخیرا ما شاهد این هستیم که اطلاع‌رسانی نادرست و دروغ‌پراکنی ‌یا سخنانی که ناشی از تنفر است، افزایش پیدا کرده و هر‌چه این اتفاق بیشتر و بیشتر می‌شود، مقابله با این فعالیت‌ها هم برای ما سخت‌تر و سخت‌تر می‌شود. مشکل اصلی که این اطلاع‌رسانی نادرست‌ یا دروغ‌پراکنی یا سخنان نفرت‌انگیز ایجاد می‌کند، ایجاد تفرقه در اجتماع است و این باور افراد را هدف می‌گیرد و این خودش یک چالش است.

وی با اشاره به سایر چالش‌هایی که در این خصوص وجود دارد، گفت: چالش‌های دیگری نیز وجود دارد، بااین‌حال، تأکید می‌کنم که اعتمادی که تحت‌الشعاع قرار می‌گیرد و سیاسی‌کردن کمک‌رسانی بشردوستانه اولین چالش است، اما چالش‌های دیگری نیز وجود دارد؛ از‌جمله اینکه اگر به نقشه مخاصمات و فعالیت‌های کمیته بین‌المللی صلیب‌سرخ بنگرید، مشاهده می‌کنید که نیازهای بشردوستانه گسترده است و به‌طور مثال در سودان ما خشونت‌های بسیاری را شاهد هستیم و در اتیوپی پیامدهای مخاصمات مسلحانه هنوز به چشم می‌خورد. در افغانستان و میانمار نیز همین‌طور است. بنابراین بحران‌های فراگیر هم به نیازهای بیشتر دامن می‌زند. در مقابل آن بودجه کمک‌رسانی بشردوستانه اندک است و کمک‌هایی که دولت‌ها برای این مقصد انجام می‌دهند هم روز به روز کمتر و کمتر می‌شود و بنابراین پول کمتری به سازمان‌های بین‌المللی برای انجام کمک‌های بشردوستانه می‌رسد.

مدیرکل بین‌المللی صلیب‌سرخ در ایران تصریح کرد: برای مثال، در سازمان ملل پروژه امنیت غذایی که در افغانستان وجود دارد، یکی از همین موارد است و سازمان برنامه غذایی ناچار شد به دلیل کاهش بودجه این پروژه را ترک کند و این باز هم به‌ عدم اعتماد دامن می‌زند؛ چراکه افراد با توجه به سخنان نادرستی که پراکنده می‌شود، فکر می‌کنند شاید کاهش بودجه و در حقیقت کم‌‌کردن کمک‌ها به مسائل سیاسی ربط دارد و در نتیجه باز این به اعتماد مردم صدمه می‌زند و آن را کاهش می‌دهد. بنابراین همه و همه نیازمند این است که ما توضیح بیشتری درباره انجام کارهای بشردوستانه ارائه کنیم و باید با صراحت در‌خصوص حضورمان در یک منطقه و همچنین علت حضورمان صحبت کنیم؛ چراکه وقتی در منطقه‌ای به دلیل مسائل بشردوستانه حضور داریم، گاهی اوقات لازم است اطلاعاتی را از افراد جمع‌آوری کنیم و باید درخصوص این شفاف‌سازی انجام دهیم که صرفا و صرفا این فعالیت‌ها در راستای کمک‌رسانی بشردوستانه است و نه چیز دیگری؛ چراکه مردم ممکن است از خودشان بپرسند ‌این افراد یا این سازمان‌ها در اینجا چه کاری انجام می‌دهند؟ و ما لازم است در این زمینه شفاف باشیم و بتوانیم اعتماد آنها را در این خصوص مجددا به دست بیاوریم.

کاسارد خاطرنشان کرد: لذا امروزه ما نیاز به تلاش بیشتری در این زمینه داریم و باید بتوانیم روش‌شناسی خودمان را با این شرایط سازگار کنیم تا بتوانیم این اعتماد را احیا کنیم و تنها زمانی که این اعتماد وجود دارد،‌ این امکان را خواهیم داشت که کمک‌رسانی بی‌طرفانه و غیرمغرضانه خودمان را انجام دهیم.

وی در بخش دیگری از صحبت‌هایش، در پاسخ به این پرسش که با توجه به اینکه دنیا درگیر تغییر اقلیم است و بحران‌های ناشی از تغییر اقلیم در دنیا تأثیرگذار بوده است، برنامه کمیته بین‌المللی صلیب‌سرخ در این زمینه چیست و آیا تغییر اقلیم در مخاصمات تأثیرگذار است؟ گفت: این موضوع یک مسئله کلیدی برای کمیته بین‌المللی صلیب‌سرخ است و شاید خیلی واضح به نظر نرسد و همان‌طور که می‌دانید تغییرات اقلیمی یک پروسه زمان‌بر و طولانی‌مدت است، اما در‌‌واقع در شرایط مخاصمه این موضوع اثر دو‌چندانی دارد.

مدیرکل بین‌المللی صلیب‌سرخ در ایران تصریح کرد: با توجه به اینکه در شرایط و محیط تحت مخاصمه، مسائلی مانند جابه‌جایی و حملاتی که در محیط وجود دارد، هست و افراد در این شرایط ممکن است تأثیر بیشتری از آسیب‌های تغییر اقلیم ‌ببینند، این اثرات ناشی از تغییر اقلیم و مخاصمه‌ای که در یک کشور در جریان است، ارتباط تنگاتنگی با همدیگر دارد. البته لزوما نباید ما اثرات آن را مرتبط با هم ببینیم.

کاسارد تصریح کرد: همان‌طور که می‌دانیم، تغییرات اقلیمی، شرایط آبی و منابع آبی را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد و اصولا نیازمند یک رسیدگی عمومی برای این کار است، اما وقتی شرایط مخاصمه به وجود می‌آید، این آسیب‌پذیری دوچندان می‌شود.