|

مثلث روسیه، چین و هند

دیپلماسی پنهان و خزنده چین و گرایش‌های زیرکانه و پیش‌بینی‌ناپذیر هند و استراتژی چیرگی‌جویانه روسیه در هم می‌آمیزد و در امتداد آن مثلث روسیه، چین و هند شکل می‌گیرد. هم‌گرایی استراتژیک این سه کشور بزرگ‌ترین مانع فراراه صلح و امنیت بین‌المللی است.

مثلث روسیه، چین و هند

دیپلماسی پنهان و خزنده چین و گرایش‌های زیرکانه و پیش‌بینی‌ناپذیر هند و استراتژی چیرگی‌جویانه روسیه در هم می‌آمیزد و در امتداد آن مثلث روسیه، چین و هند شکل می‌گیرد. هم‌گرایی استراتژیک این سه کشور بزرگ‌ترین مانع فراراه صلح و امنیت بین‌المللی است. چین و هند روابط دیرینه‌ای دارند و اختلافات ارضی آنها می‌تواند در افق هدف‌های استراتژیک کم‌رنگ شود. در سرزمین هند هزاران باور گوناگون وجود دارد که همگی بر معنویت تأکید دارند اما دیپلماسی این کشور یکی از غیر‌قابل‌ اعتمادترین کنش‌های سیاسی است. روسیه و هند از دوران اتحاد جماهیر شوروی سابق روابط سیاسی-نظامی تنگاتنگی داشته‌اند. بر ریشه‌های این روابط قدیمی شاخه‌های نو در حال روییدن است. استراتژی هند بر بنیان کسب منافع به هر شکلی استوار است. چین و روسیه هیچ‌گونه پیمان رسمی دفاع متقابل ندارند اما چین از یک‌ کنش دوگانه پیروی می‌کند که می‌توان آن را «سیاست دوزیست» نامید. سیاستی که گرایش‌های کمونیستی را در شیوه‌های سرمایه‌داری درمی‌آمیزد. چین با چنین گرایشی می‌تواند هم‌پیمان خوبی برای روسیه باشد؛روسیه‌ای که هنوز در ایده‌های دوران جنگ سرد و رؤیاهای چیرگی شوروی سیر می‌کند.

 در مثلث چین، روسیه و هند؛ چینی‌ها ابتکار عمل بیشتری خواهند داشت. قدرت اقتصادی چین این مجال را به‌ این‌ کشور می‌دهد که بنیان‌های استراتژیک خود را در حوزه پاسیفیک مستحکم کند. چین آرام‌آرام مواضع نظامی خود را در اقیانوس آرام گسترش داده و این برای ایالات متحده آمریکا نگران‌کننده است. باور استراتژیست‌های روسی بر مشی مستقل استوار است. روسیه هیچ‌گاه خود را پاره‌ای از اروپا ندانسته است. روسیه با مشارکت در این مثلث سیاسی-نظامی شرقی رویارویی با پیشرفت ناتو در مرزهای خود را دنبال می‌کند. در چشم‌انداز شکل‌گیری مثلث شرقی چین، روسیه و هند، برهم‌خوردن موازنه قوا در بخشی از آسیا و حوزه پاسیفیک پدیدار است. پدیده‌ای نو که یک پیامد مهم آن جابه‌جایی کانون بحران خاورمیانه به سرزمین‌های دوردست خواهد بود.