در روز همزمانی بازیهای لیگ برتر
تصمیم عجیب شبکه سه
رقابتهای هفته بیستونهم لیگ برتر فوتبال ایران شب گذشته با انجام همزمان همه بازیها به پایان رسید و شرایط جدولی تا حدودی به ابهامات پاسخ داد.
رقابتهای هفته بیستونهم لیگ برتر فوتبال ایران شب گذشته با انجام همزمان همه بازیها به پایان رسید و شرایط جدولی تا حدودی به ابهامات پاسخ داد. بااینحال، موضوعی که برای دومین هفته پیدرپی ذهن مخاطب را درگیر کرده، رفتار شبکه سه در قبال پخش زنده این بازیهاست. شبکه سه روز گذشته تصمیم گرفت بازی تیمهای استقلال و گلگهر را پخش زنده کند و دیدار تیمهای شمسآذر و پرسپولیس را که روی کاغذ حساسیت بیشتری داشت، به شبکه ورزش محول کرد. البته که این مورد را میشد از زاویهای دیگر بررسی کرد؛ مثلا اینکه پرسپولیس صدرنشین لیگ برتر ایران بود و اولویت در این بخش هم متوجه پخش زنده این بازی از شبکه پربینندهتر سه بود. مشابه با اتفاقی که همین شبکه در جریان بازی هفته بیستوهشتم رقم زد، این بار هم بازی تیمی که در جدول ردهبندی در جایگاه دوم قرار داشت، برای شبکه سه اولویت بیشتری پیدا کرد. هفته گذشته، درحالیکه استقلال صدرنشین رقابتهای لیگ برتر بود و باید بازی حساسی در قائمشهر با نساجی برگزار میکرد، مورد بیتوجهی شبکه سه قرار گرفت. آن روز، مسئولان این شبکه اعلام کردند به جای بازی تیم صدرنشین استقلال، تصمیم گرفتهاند بازی پرسپولیس با استقلال خوزستان را پخش زنده کنند. از آنجا که آن روز پرسپولیس تیم دوم جدول ردهبندی بود، این تصمیم چندان مورد رضایت هواداران باشگاه استقلال قرار نگرفت. هرچند پرگلشدن بازی پرسپولیس و مساوی بدون گل شدن بازی استقلال، تا حدودی، شانسی هم که شده، انتخاب مسئولان شبکه سه را توجیه کرد. بااینحال، ناگفته پیداست که شرایط تیمی که صدر جدول را در اختیار دارد، همواره مهمتر است. حال اینکه چرا شبکه سه تصمیم میگیرد به جای پخش زنده بازی تیم صدرنشین، بازی تیم دوم جدول را که حساسیت کمتری دارد، پخش کند، بخشی از ابهامی است که بسیاری به دنبال یافتن پاسخی منطقی برای آن هستند. شاید ابتدا بتوان این موضوع را به تعداد مخاطبان و هواداران ربط داد؛ مثلا شبکه سه به این نتیجه برسد که چون تعداد هواداران یکی از دو باشگاه بیش از دیگری است، تصمیم میگیرد بازی تیم پرمخاطبتر را پخش زنده کند.
این فرضیه به خودی خود باطل است؛ چراکه تغییر از پخش زنده بازی پرسپولیس به پخش زنده بازی استقلال در عرض یک هفته، نشان میدهد چنین سیاستی پشت این تصمیم وجود ندارد. موضوع دوم را هم شاید بتوان مباحث مالی در نظر گرفت. این یکی مستقیما مربوط به میزان و رقم آگهیهای تبلیغاتی است که حین بازی فوتبال دو تیم پخش میشود. شاید شبکه سه به این نتیجه رسیده باشد که پخش زنده دیداری که به لحاظ اقتصادی برایش بهصرفه باشد، ارجحیت دارد. هرچند به همان دلیل نخست، باز این فرضیه اندکی باطل است. مثلا هفته گذشته که دیدار پرسپولیس پخش زنده شد، میزان آگهی تبلیغاتی بهشدت کم شد؛ دلیلش شاید سقوط هلیکوپتر ریاستجمهوری و همراهانش بود، ولی دوباره تغییر از پخش زنده بازی پرسپولیس به استقلال، نشان میدهد فرضیه انگیزههای مالی برای شبکه سه در این مواقع هم چندان پررنگ به نظر نمیرسد. جالب است که این رفتار شبکه سه تازگی ندارد؛ در واقع در بیشتر لحظاتی که بازیهای دو تیم پرهوادار تهرانی به صورت همزمان برگزار میشود، این شبکه همیشه تصمیم درستتر را نگرفته است. مثلا پیشتر هر دو تیم در لیگ قهرمانان آسیا به صورت همزمان بازی داشتند، ولی باز هم شبکه سه، دیداری را که شاید حساسیت کمتری داشت برای پخش زنده برگزید. ماجرا مربوط به سال 97 است که پرسپولیس با پاختاکور در تهران و استقلال با الدحیل در قطر بازی داشت. روی کاغذ با توجه به قدرت الدحیل، بازی استقلال ویژگیهای بیشتری برای پخش زنده داشت، ولی شبکه سه تصمیم گرفت دیدار پرسپولیس را پخش زنده کند. پشت تمام چنین تصمیماتی ظاهرا فقط یک دلیل مشترک نهفته است؛ بازی در تهران. با مرور اتفاقهای مشابه، به نظر میرسد مسئولان شبکه سه، در بیشتر اوقات بدون در نظر گرفتن اهمیت بازی یا جایگاه تیمها، اولویت را به دیداری میدهند که در تهران برگزار میشود. مثلا بازی هفته گذشته پرسپولیس که آن زمان در رده دوم جدول حضور داشت، به این دلیل از شبکه سه پخش زنده شد که این تیم در تهران به میدان رفته بود. تصمیم برای پخش زنده بازی شب گذشته استقلال از این شبکه نیز به همین دلیل است. ناگفته پیداست که چنین تصمیماتی وقتی لحاظ شده که جایگاه دو تیم در جدول حساس و پای جام در میان بوده، وگرنه در باقی موارد که یکی از این دو از کورس قهرمانی جا ماندهاند، اولویت شبکه سه پوشش بازی تیمی بود که در کورس حضور داشته است. حالا ولی باید این موضوع بیشتر مورد کارشناسی قرار بگیرد که صرف برگزاری بازی در تهران، تصمیم به پخش زنده آن بازی بدون در نظر گرفتن حساسبودن مسابقه دیگر، منطقی است یا خیر؟