|

خط‌و‌نشان پوتین برای غرب

بررسی «تغییر در دکترین هسته‌ای» روسیه

رئیس‌جمهوری روسیه در سفر رسمی‌ خود به ویتنام از احتمال تغییر دکترین هسته‌ای کشورش خبر داد و گفت‌ مسکو تغییر دکترین هسته‌ای‌ را بررسی می‌کند.

بررسی «تغییر  در  دکترین هسته‌ای» روسیه

رئیس‌جمهوری روسیه در سفر رسمی‌ خود به ویتنام از احتمال تغییر دکترین هسته‌ای کشورش خبر داد و گفت‌ مسکو تغییر دکترین هسته‌ای‌ را بررسی می‌کند. ولادیمیر پوتین استدلال کرد ‌«مخالفان» آستانه استفاده از سلاح هسته‌ای را پایین آورده‌اند. او در پایان سفر رسمی دوروزه‌اش به کره شمالی که نخستین دیدار او از پیونگ‌یانگ در ۲۴ سال گذشته بود، به ویتنام سفر کرده بود. روسیه و کره شمالی توافق «جامع راهبردی» را در سفر ولادیمیر پوتین به پیونگ‌یانگ امضا کردند که هر یک از دو کشور را متعهد می‌کند در‌صورتی‌که مورد حمله قرار گرفتند، «بدون تأخیر» به کشور دیگر کمک دفاعی ارائه کنند. امضای این پیمان با واکنش گسترده آمریکا، دبیرکل ناتو و کره جنوبی روبه‌رو شد. استقبال سران ویتنام از ولادیمیر پوتین نیز در حالی بود که سفارت آمریکا در هانوی این هفته در بیانیه‌ای نوشته بود هیچ کشوری نباید به پوتین برای ترویج «جنگ تجاوزکارانه» خود سکوی تبلیغاتی بدهد. دولت ویتنام درباره استقبال از رئیس‌جمهور روسیه نوشت دولت هانوی «سیاست خارجی خود را به‌طور فعال با روحیه استقلال، خودکفایی، تنوع و چندجانبه‌گرایی دنبال می‌کند». هم‌زمان با سفر ولادیمیر پوتین به هانوی، مقاله‌ای به قلم او در روزنامه حزب کمونیست ویتنام منتشر شد که در آن بر گسترش همکاری‌های دو کشور در عرصه‌های مختلف تأکید کرده بود.

پوتین از مواضع «متعادل» ویتنام در قبال جنگ روسیه در اوکراین و تمایل به مشارکت در دستیابی به «راهکارهای واقعی» برای حل «مسالمت‌آمیز» آن قدردانی کرد. اشاره رئیس‌جمهور روسیه به این امر است که ویتنام حمله روسیه به اوکراین را که در ۲۸ ماه اخیر به صورت یک جنگ فراگیر در جریان بوده، محکوم نکرده است. سفر رئیس‌جمهور روسیه به کره شمالی و ویتنام در شرایطی انجام می‌شود که ارتش روسیه در دوره اخیر پیشروی بیشتری در جبهه‌های جنگ اوکراین داشته است. سخنگوی پنتاگون گفت سخنان ولادیمیر پوتین درباره تغییر دکترین هسته‌ای «اظهارنظری غیرمسئولانه» است. پت رایدر افزود‌ آمریکا «به دقت روابط رو به رشد میان روسیه و کره شمالی را زیر نظر دارد». ژنرال رایدر اظهار کرد این روابط «قطعا برای همه کشورهایی که به حاکمیت قانون احترام می‌گذارند، نگران‌کننده است». سخنگوی پنتاگون به کنایه گفت: «روسیه باید خود را با کره شمالی همسو کند تا مردم اوکراین را زیر سلطه خود بگیرد».

به گفته این سخنگو، «این واقعیت که روسیه برای دریافت مهمات ناچار شده به کره شمالی متوسل شود، نشان می‌دهد روسیه در حال حاضر چقدر منزوی است». وزارت خارجه آمریکا نیز اعلام کرد آنتونی بلینکن در گفت‌وگوی تلفنی با همتای خود از کره جنوبی، ضمن توافق برای رصد اوضاع از نزدیک، اظهار کرد آمریکا از کره جنوبی در برابر تهدیدات امنیتی حمایت می‌کند. بلینکن افزود آمریکا «راه‌های مختلفی برای پاسخ به تهدید صلح و ثبات بین‌المللی از سوی روسیه و کره شمالی در نظر خواهد گرفت». در همین حال، وزارت خارجه کره جنوبی سفیر روسیه در سئول را برای اعتراض به توافق‌نامه «جامع راهبردی» که در سفر ولادیمیر پوتین به پیونگ‌یانگ امضا شد، احضار کرد. معاون وزیر خارجه کره جنوبی به سفیر روسیه گفت حمایت نظامی روسیه از کره شمالی «به امنیت کره جنوبی لطمه می‌زند» و بر مناسبات سئول و مسکو «به‌طور اجتناب‌ناپذیری تأثیر منفی خواهد داشت». کره جنوبی گفته بود در واکنش به پیمان کره شمالی و روسیه، احتمال ارسال تسلیحات برای اوکراین جهت استفاده از جنگ روسیه در اوکراین را بررسی می‌کند. در واکنش به این تهدید، پوتین گفت ارسال احتمالی سلاح از کره جنوبی برای اوکراین، «یک اشتباه بسیار بزرگ» خواهد بود. او افزود: اگر کره جنوبی قصدی برای تجاوز به کره شمالی ندارد، نباید نگران توافق راهبردی مسکو و پیونگ‌یانگ باشد. در این میان، کنشگران در کره جنوبی که عمدتا یک گروه از شهروندان گریخته از کره شمالی هستند، بالن‌های حامل اعلامیه‌های تبلیغاتی علیه حکومت کیم جونگ اون را به سوی آسمان کره شمالی به پرواز درآوردند. کیم یو جونگ، خواهر کیم جونگ اون‌ که از او به‌عنوان یک مهره قدرتمند در رهبری کره شمالی نام برده می‌شود، در واکنش به پرواز بالن‌های گروه «فراری‌ها» از کره جنوبی گفت: «وقتی کاری را انجام می‌دهید که به‌صراحت به شما هشدار داده شده که نکنید، طبیعی است با واکنشی که نمی‌خواستید روبه‌رو خواهید شد». او توضیح بیشتری درباره این تهدید تلویحی خود نداد.

 

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها