|

روایت‌های متناقض درباره حضور سربازان کره شمالی در جنگ روسیه و اوکراین چه معنایی دارد؟

بودن یا نبودن

وزیر دفاع آمریکا می‌گوید پنتاگون شواهدی در دست دارد که از حضور نظامی کره شمالی در روسیه حکایت دارند. اظهارات او گزارش‌های قبلی کره جنوبی و اوکراین درباره تحرکات سربازان کره شمالی را تقویت می‌کند.

بودن یا نبودن

وزیر دفاع آمریکا می‌گوید پنتاگون شواهدی در دست دارد که از حضور نظامی کره شمالی در روسیه حکایت دارند. اظهارات او گزارش‌های قبلی کره جنوبی و اوکراین درباره تحرکات سربازان کره شمالی را تقویت می‌کند. کاخ سفید تعداد نیروهای کره شمالی در روسیه را بیش از سه هزار نفر اعلام کرده، اگرچه برآورد سرویس اطلاعات ملی کره جنوبی این است که ۱۰ هزار سرباز کره شمالی در روسیه مستقر هستند. پیونگ‌یانگ این گزارش‌ها را تکذیب کرده اما ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، آنها را تأیید کرده است.

پوتین در پاسخ به پرسش خبرنگاری در کنفرانس مطبوعاتی نشست بریکس در کازان روسیه درباره تصاویر ماهواره‌ای که گفته می‌شود از تحرکات نیروهای کره شمالی حکایت دارند، گفت: «تصاویر جدی هستند. اگر تصویری وجود دارد، حتما اتفاقی افتاده است». او به‌طور مشخص به ماده ۴ قرارداد مشارکت روسیه و کره شمالی اشاره کرد که به دفاع متقابل مربوط می‌شود.

پوتین گفت: «ما ماده ۴ را داریم. ما هرگز در اینکه رهبری کره شمالی این توافق را جدی می‌گیرد، تردید نداشته‌ایم، اما کاری که در چارچوب این توافق می‌کنیم، جزئی از معامله است». اینکه نیروهای کره شمالی قصد انجام چه کاری را دارند، در آینده مشخص می‌شود اما رهبران اوکراین هشدار داده‌اند این نیروها ممکن است در جنگ جاری به روسیه ملحق شوند.

اگر سربازان کره شمالی وارد جنگ شوند، به جبران خسارات روسیه در پی نزدیک به سه سال نبرد فرسایشی که هر دو طرف را زمین‌گیر کرده، کمک خواهند کرد. پنتاگون در اوایل ماه جاری برآورد کرد تاکنون حدود ۶۰۰ هزار سرباز روسی در میدان نبرد کشته یا زخمی شده‌اند. آمار دقیق تلفات را نمی‌توان به‌طور مستقل تأیید کرد. طرفین درخصوص تلفات خود در طول جنگ آمار زیادی ارائه نکرده‌اند. به نوشته اپک‌تایمز، جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، در ۲۳ اکتبر گفت: «اگر روسیه واقعا مجبور شود برای تأمین نیروی انسانی خود سراغ کره شمالی برود، نشانه ضعف کرملین است، نه قدرت آن». استقرار نیروهای کره شمالی در اوکراین می‌تواند آتش جنگ جاری را شعله‌ورتر کند. مایک ترنر، رئیس‌ جمهوری‌خواه کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان آمریکا گفت: «آمریکا باید ورود نیروهای کره شمالی به مناقشات جاری را خط قرمز خودش بداند». او افزود: «آمریکا باید با کاهش محدودیت اوکراین در استفاده از تسلیحات اهدایی آمریکا برای حمله به خاک روسیه به مداخله کره شمالی در جنگ واکنش نشان دهد». ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، ماه‌ها دولت بایدن را تحت فشار قرار داده تا مجوز استفاده از تسلیحات آمریکایی برای حمله گسترده به روسیه را به دست آورد.

ترنر گفت: «من مدت‌ها موضع نابخردانه دولت بایدن-هریس در قبال محدودیت استفاده اوکراین از تسلیحات آمریکایی در خاک روسیه را زیر سؤال برده‌ام. اگر نیروهای کره شمالی از خاک روسیه به اوکراین حمله کنند، باید به اوکراین اجازه دهیم در پاسخ به آنها از تسلیحات آمریکایی استفاده کند». ترنر اقدامات بیشتری را پیشنهاد کرده و گفته این اقدامات باید در صورت تهاجم نیروهای کره شمالی به داخل مرزهای اوکراین در نظر گرفته شوند. او گفت: «اگر قرار باشد نیروهای کره شمالی به سرزمین مستقل اوکراین حمله کنند، آمریکا باید اقدام نظامی مستقیم علیه نیروهای کره شمالی را به شکل جدی در نظر بگیرد».

کربی در جواب این سؤال که آمریکا به استقرار نیروهای کره شمالی در اوکراین چگونه پاسخ خواهد داد، گفت: «دولت به افزایش کمک‌های امنیتی به اوکراین ادامه خواهد داد، اما معلوم نیست اقدام جدی‌تری در دستور کار قرار بگیرد یا خیر». کربی گفت: «ما با متحدان و شرکای خود گفت‌و‎گو می‌کنیم تا ببینیم اقدامات صحیح بعدی چگونه باید باشند».

پل دیویس، استاد مدعو مؤسسه سیاست جهانی، گفت: «اگر نیروهای کره شمالی وارد جنگ شوند، ورود نیروهای غربی به خاک اوکراین نیز باید به‌طور جدی در نظر گرفته شود». دیویس به اپک‌تایمز گفت: «احتمالا برخی از کشورهای اروپای شرقی به‌ویژه لهستان مشارکت بیشتری در افزایش نیروهای خود در اوکراین داشته باشند، زیرا استقرار نیروهای کره شمالی در جنگ به‌‎طور حتم خطوط قرمز را نقض می‌کند». دیویس گفت شاید حامیان غربی اوکراین نگران باشند که اگر غرب نسبت به مداخله کره شمالی در جنگ اوکراین پاسخ درخوری نداشته باشد، روسیه جسارت بیشتری به خرج دهد.

مایکل دیمینو، مدیر سیاست عمومی اندیشکده اولویت‌های دفاعی و تحلیلگر نظامی سابق سازمان سیا، تأکید کرد که استقرار نیروهای کره شمالی در جنگ اوکراین نباید آن‌قدرها جدی گرفته شود. او پیش‌بینی کرد که حتی ۱۰ هزار سرباز کره شمالی هم شانس زیادی برای تغییر روند جنگ به نفع روسیه نخواهند داشت. دیمینو گفت: «این واقعیت که کره شمالی می‌خواهد ۱۰ هزار سرباز اعزام کند، درخور توجه است. با‌این‌حال، این اتفاق چیزی نیست که بیش از حد ذهن‌مان را درگیر خود کند، درست است؟ نیاز نیست ما هم در پاسخ ۱۰ هزار سرباز ناتو را اعزام کنیم». دیمینو همچنین هشدار داد که استقرار نیروهای غربی در میدان نبرد اوکراین می‌تواند کل اتحاد سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) را به‌سرعت وارد جنگ کرده و پای چند کشور اتمی را از هر دو سمت به جنگ باز کند. نیروهای کره شمالی ممکن است بدون ورود به اوکراین به عملیات جنگی روسیه کمک کنند. سربازان کره شمالی به‌ویژه می‌توانند به نیروهای روسی کمک کنند تا نیروهای اوکراینی را از منطقه کورسک روسیه که در ماه آگوست موفق به تصرف آن شدند، عقب برانند.

دیویس و دیمینو هم‌عقیده هستند که محدودکردن مداخله کره شمالی در جنگ در منطقه کورسک، نسبت به ورود سربازان کره شمالی به اوکراین تنش کمتری ایجاد خواهد کرد. جان ای‌ هربست، سفیر سابق آمریکا در اوکراین، گفت: «حتی اگر نیروهای کره شمالی فقط در منطقه کورسک مستقر شوند، همچنان «دور از ذهن» است که روسیه بگوید سربازان پیونگ‌یانگ صرفا از خاک روسیه دفاع می‌کنند». هربست، مدیر ارشد مرکز اوراسیای شورای آتلانتیک، گفت نیروهای اوکراینی تنها در واکنش به تجاوز روسیه وارد کورسک شدند.

روسیه و کره شمالی به دنبال چه هستند

اداره اطلاعات وزارت دفاع اوکراین گزارشی منتشر کرد که نشان می‌دهد نیروهای کره شمالی در منطقه کورسک رؤیت شده‌اند. سابرینا سینگ، سخنگوی پنتاگون، گفت آمریکا اطلاعات بیشتری درباره گزارش اطلاعاتی اوکراینی‌ها در اختیار ندارد.

روسیه ممکن است کمک‌های کره شمالی را راهی برای جبران خسارات جنگی و تجدید قوای یگان‌های خسته خود بداند، اما پیونگ‌یانگ ممکن است استقرار جنگی در کنار نیروهای روسی را فرصتی برای یادگیری قلمداد کند. آخرین مناقشه بزرگی که نیروهای کره شمالی درگیر آن شدند، جنگ کره بود که در سال ۱۹۵۳ با آتش‌بس خاتمه یافت. دیمینو گفت: «فکر می‌کنم کسب تجربه جنگی در یک میدان نبرد مدرن دلیلی است که کره شمالی را به این سمت کشانده است». به گفته دیویس، پیونگ‌یانگ همچنین ممکن است توقع داشته باشد که مسکو به‌ازای کمک به جنگ اوکراین، فناوری‌های نظامی ازجمله پیشرفت‌های موشکی و تسلیحات اتمی خود را با این کشور به اشتراک بگذارد. دیویس با اشاره به روسیه و کره شمالی گفت بزرگ‌ترین نگرانی‌اش این است که کره شمالی از این شراکت چه دستاوردی خواهد داشت. از زمان آغاز حمله به اوکراین، کشورهای غربی به‌طور فزاینده روسیه را مورد تحریم قرار داده و روابط دیپلماتیک خود را با مسکو محدود کرده‌اند. روابط تیره با غرب مسکو را ترغیب کرده که روی دیگر مشارکت‌های جهانی خود تمرکز کند. دیمینو گفت بخشی از دلایلی که او نسبت به واکنش شدید غرب به سربازان کره شمالی در روسیه هشدار می‌دهد، این است که واکنش شدید می‌تواند روسیه را تشویق کند سراغ شرکایی مثل کره شمالی، ایران و چین برود.

پنتاگون ارزیابی خود از نیروهای کره شمالی در روسیه را در همان هفته‌ای که روسیه میزبان شانزدهمین نشست برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی (بریکس) بود، منتشر کرد. این سازمان که ابتدا در سال ۲۰۰۹ به‌عنوان یک بلوک اقتصادی با حضور روسیه، برزیل، هند و چین تأسیس شد، در سال‌های اخیر گسترش یافته است. نمایندگان ۴۰ کشور در نشست امسال که در شهر کازان در جنوب غربی روسیه برگزار شد، حضور داشتند. درحالی‌که روسیه ممکن است برای جبران روابط تیره و تار خود با غرب به دنبال شرکای جدید باشد، محاسبات مسکو ممکن است پیچیدگی‌های بیشتری داشته باشند.

ارزیابی شرلی مارتی هارگیس، عضو میهمان مرکز جهانی چین در شورای آتلانتیک، این است که چینی‌ها روسیه را در روابط دیپلماتیک به‌عنوان «برادر کوچک‌تر» خود در نظر می‌گیرند. هارگیس گفت: «روابط فزاینده روسیه و کره شمالی به‌عنوان یک مانع در برابر سلطه چین عمل می‌کند».