پیام سیدمحمد خاتمی به دهمین کنگره حزب اتحاد ملت ایران:
امروز بیش از هر زمان، جامعه ما نیاز به گفتوگو دارد
روز پنجشنبه، دهمین کنگره حزب اتحاد ملت ایران با حضور اعضای این حزب و جمعی از مقامات دولتی و فعالان سیاسی برگزار شد. حجتالاسلام سیدمحمد خاتمی، رئیس دولت اصلاحات، در پیامی به این کنگره گفت: با همه فرازونشیبها و حساسیتهایی که جامعه ما داشته است، حزب اتحاد ملت توانسته است معقول و خوب کارش را انجام دهد تا نمایندگیاش از سوی مردم خدشهدار نشود و درعینحال ثبات و امنیت کشور محفوظ بماند و با توجه به اینکه توجه
شرق: روز پنجشنبه، دهمین کنگره حزب اتحاد ملت ایران با حضور اعضای این حزب و جمعی از مقامات دولتی و فعالان سیاسی برگزار شد. حجتالاسلام سیدمحمد خاتمی، رئیس دولت اصلاحات، در پیامی به این کنگره گفت: با همه فرازونشیبها و حساسیتهایی که جامعه ما داشته است، حزب اتحاد ملت توانسته است معقول و خوب کارش را انجام دهد تا نمایندگیاش از سوی مردم خدشهدار نشود و درعینحال ثبات و امنیت کشور محفوظ بماند و با توجه به اینکه توجهش به سمت بهبود تدریجی کشور بوده و نیز نسبت به حاکمیت و هم مردم رفتار معقولی داشته است، باید از این جهت از اعضای این حزب تقدیر و تشکر کرد.
در بخشی دیگر از پیام رئیس دولت اصلاحات آمده است: معنای دموکراسی این است که اولا منشأ قدرت را مردم بدانیم و ثانیا مردم را در خودمان خلاصه نکنیم و بدانیم در جامعه با دیگری سروکار داریم. دیگری یعنی غیر از ماست و ما چگونه میتوانیم برای آنکه جامعه منسجمی داشته باشیم، با دیگری تعامل و تفاهم کنیم. او افزوده است: امروز بیش از هر زمان، جامعه ما نیاز به گفتوگو دارد؛ گفتوگوی میان خودمان، گفتوگو با دیگرانی که در عرصه هستند، گفتوگو با جهان، گفتوگو با حاکمیت.
من انتظار دارم این نقش را حزب اتحاد هم با احزاب و گروههای مخالف و با بخشهای مختلف جامعه به پیش ببرد و با توجه به اینکه جامعه درحال تحول است، خودش دائما به نوشدن بیندیشد و زمینه حضور نسلهای بعدی را در جامعه بیشتر کند. همچنان که بیش از آن انتظار از حکومت است که توجه به مسئله اختلاف نسلی بکند و برای جانشینی نیروهای در صحنه در عرصه مدیریت، سازوکار حضور نیروهای تازهنفس و جوانتر را فراهم کند و البته احزاب هم در این زمینه مسئولیت و نقش دارند. احزاب میتوانند و باید واسطهای میان ملت و حاکمیت باشند و نیز واسطهای میان نسلها و بخشهای مختلف جامعه با یکدیگر و با حاکمیت و حتی بتوانند دنیا را بشناسند و رابطه درست و منطقی با جهان را جستوجو و برقرار کنند. سیدمحمد خاتمی همچنین در بخشی از پیام خود آورده است: درباره اوضاع و احوال کشور اجمالا بگویم که در وضعیت خیلی خطیری قرار داریم.
البته این به آن معنا نیست که در برابر مشکلات دستها را بالا ببریم. من فکر میکنم اگر تدبیر، هماهنگی و تفاهم در جامعه وجود داشته باشد، فرصتهایی هست که میتوان از آن استفاده کرد و اگر نیست، ما باید فرصتها را بسازیم.او افزوده است: باید در فضای منصفانه نصیحت کرد و گفت و از دولت خواست در ارتباط با دنیا براساس حفظ تمامیت ارضی کشور و زمینهسازی برای توسعه همهجانبه و توانمندکردن جامعه و برگرداندن رضایت مردم و افزایش رضایت درون جامعه با دنیا صحبت و تعامل کند. امیدوارم احزاب ما هم بتوانند در این زمینه کارشان را خوب انجام دهند و انشاءالله دولت هم بتواند لااقل در مسیر شعارهای خود با تفاهم با حاکمیت آن شعارها را عملیاتی کند. گامهایی برداشته شده است، گرچه در عرصه اقتصاد وضع مردم خیلی بد است و احساس میکنیم دستهایی در کار است تا وضع مردم بدتر شود و دولت باید این را جدی در نظر بگیرد و اگر گامی در جهت بهبود زندگی مردم برندارد و به تقویت امیدی که ایجاد شده است کمک نکند که تغییری در داخل و خارج ایجاد شود، بهخصوص معیشت مردم و تنگناهایی که برای مردم است، همهمان زیان خواهیم کرد.در ادامه این مراسم، دبیرکل حزب اتحاد ملت ایران گفت: با روی کار آمدن دولت دکتر پزشکیان و تأکید بر وفاق، بیش از هر زمان دیگری باید به این واقعیت پرداخت که بدون شکلگیری تفاهم بر سر حل چالشها و بحرانها امکان دستیابی به وفاق ممکن نیست.
او با طرح این پرسش که «امروز در چه جهان و جامعهای به سر میبریم؟»، ادامه داد: برای رسیدن به نگاه واقعبینانه به جامعه امروز، باید فراتر از یک جریان یا جناح سیاسی اندیشید و خارج از رقابتهای مرسوم به آن پرداخت. دبیرکل حزب اتحاد ملت یادآور شد: طبق آخرین پیمایش ارزشها و نگرشهای ایرانیان که در آبان ۱۴۰۲ انجام شد، سرمایه اجتماعی در ایران نسبت به چهار دهه اخیر کاهش یافت که نتیجه این پیمایش برای صاحبنظران، پیامی روشن درباره شکاف بین حاکمیت و ملت در طول پس از انقلاب داشت. او با اشاره به دادههای این پیمایش در زمینه میزان دینداری، میزان رضایت مردم از وضعیت اجتماعی کشور، وضعیت عدالت قومی، جنسیتی و مذهبی، وضعیت عدالت قضائی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی، اظهارنظر کرد: نتایج نشان میدهد سیاستها و رویکردهای غلط، شکست خورده است. دادههای این پیمایش در حوزههای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی به منزله هشدار برای حکمرانی است تا آنچه در قالب سیاستگذاریها موجب و مقوم گسست حاکمیت ملت است، کنار گذاشته شود.
منصوری تأکید کرد: تداوم عوامل پدیدآورنده و رشد این شکافها با توجه به نارضایتیها میتواند به منزله تهدید بزرگی علیه امنیت ملی کشور قلمداد شود و این واقعیتها باید همه ما را مجاب کند به ایران بیندیشیم و نگران وطن باشیم. دبیرکل حزب اتحاد ملت با اشاره به وضعیت سیاست خارجی کشور گفت: همه کشورهای جهان امروز با سیستمهای متنوع سیاسی و اقتصادی اگر به حقوق ملت خود متعهد باشند، باید با توجه به اولویتهای ملی، اهداف و برنامههای خود در روابط خارجی را تعریف و تدوین کنند. هیچ دولت و کشوری صرفنظر از قدرت و امکاناتی که دارد، بینیاز از همکاریهای اقتصادی، سیاسی و فرهنگی با سایر کشورها نیست. منصوری ادامه داد: در روابط بینالمللی، دوستی یا دشمنی همیشگی میان کشورها براساس ایدئولوژیهای جزمی و غیرمنعطف کارکرد ندارد. برمبنای آنچه در سند چشمانداز ۲۰ساله آمده، قرار بود در چارچوب تعامل سازنده و مؤثر با جهان با لحاظکردن عزت، حکمت و مصلحت به جایگاه اول اقتصادی، علمی و فناوری در منطقه برسیم؛ چرا به این هدف نرسیدهایم؟
دبیرکل حزب اتحاد ملت یادآور شد: میتوانیم با رویکرد تقویت منافع و در چارچوب حفظ استقلال کشور در تنظیم روابط خود با شرق و غرب به توازن برسیم و با به خدمت گرفتن دیپلماسی در راستای رشد اقتصاد کشور، از منابع ارزشمند انرژی به عنوان ظرفیت بدهبستان در بین کشورهای منطقه و جهان، امروز بهجای ناترازیهای انرژی، نقش محوری تولید انرژی را در خاورمیانه داشته باشیم. در نهایت با رأی اعضای دهمین کنگره سراسری، اعضای جدید شورای مرکزی حزب اتحاد ملت شدند. اعضای شورای مرکزی این حزب با رأی اعضا به شرح زیر انتخاب شدند: آذر منصوری، علی شکوریراد، حسین نورانینژاد، امیر آریازند، سعید شریعتی، سیدعمادالدین خاتمی، سیدمرتضی مبلغ، ساجده عربسرخی، سیدمحمود میرلوحی، حسین کاشفی، زهره آقاجری، رضا باوفا، اروجعلی محمدی، نفیسه زارعکهن، رحیم عبادی، جلال جلالیزاده، حسین نقاشی، سیدمحمود حسینی، فاطمه پهلوانی، حمید امین اسماعیلی، داوود حشمتی، اشرف بروجردی، علی پیرحسینلو، هادی یزدانی، سیدپوریا موسوی، کریم عابدی، زهرا بهروزآذر، جلال محمدلو، سارا خوشخوی و مریم ثروتی. همچنین اعضای علیالبدل شورای مرکزی نیز به شرح زیر انتخاب شدند: مجتبی شهریاری، محمدحسن اصلروستا، سیدمحسن نورانی، حسین خسرونژاد، مرتضی طهرانی، ندا مرادی، محمدحسین خلیلیاردکانی، محمدرضا کدیور، مجتبی گلسرخ و میثم سعادت.