|

سرنوشت پنج کرسی‌ خالی مجلس شورای اسلامی چه می‌شود؟

دبیر ستاد انتخابات کشور گفت: مصوبه مجلس شورای اسلامی درباره تمدید دوره شورای شهر در صورت تأیید در شورای نگهبان باید در مجمع تشخیص مصلحت نظام هم بررسی شود.

سرنوشت پنج کرسی‌ خالی مجلس شورای اسلامی چه می‌شود؟

دبیر ستاد انتخابات کشور گفت: مصوبه مجلس شورای اسلامی درباره تمدید دوره شورای شهر در صورت تأیید در شورای نگهبان باید در مجمع تشخیص مصلحت نظام هم بررسی شود.

 

به گزارش ایسنا، پنج کرسی مجلس شورای اسلامی در حوزه‌های تبریز، بندرانزلی، بندرعباس، بستان‌آباد و نقده و اشنویه خالی است و نمایندگان این حوزه‌ها از مجلس به دولت رفته‌اند. مسعود پزشکیان، نماینده تبریز، به عنوان رئیس‌جمهور انتخاب شد. عبدالکریم حسین‌زاده، نماینده نقده و اشنویه به عنوان معاون توسعه روستایی رئیس‌جمهور، احمد دنیامالی، نماینده بندرانزلی به عنوان وزیر ورزش، نوری‌قزلجه، نماینده بستان‌آباد به عنوان وزیر جهاد کشاورزی و محمد آشوری به عنوان استاندار بندرعباس انتخاب شده و از بهارستان خارج شدند.

 

براساس قانون، انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس شورای اسلامی باید هم‌زمان با اولین انتخابات پیش‌رو یعنی با انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا در روز ۳۰ خرداد ۱۴۰۴ برگزار شود. کسانی در این انتخابات می‌توانند شرکت کنند که شش ماه قبل از موعد پیش‌ثبت‌نام (‌۸ تا ۱۴ مرداد)، از سمت‌های خود استعفا داده باشند. با توجه به اینکه کرسی‌های بندرانزلی، بندرعباس، بستان‌آباد و نقده و اشنویه بعد از این مدت خالی شد، شورای نگهبان براساس قانون اجازه نداد‌ انتخابات میان‌دوره‌ای در این حوزه‌ها برگزار شود و ثبت‌نام فقط در حوزه تبریز انجام شد.

 

اما نمایندگان مجلس شورای اسلامی در روز ۷ بهمن با تمدید شش‌ماهه دوره فعلی شوراهای فعلی شهر و روستا موافقت کردند تا فرصتی برای برگزاری انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس دوازدهم ایجاد شود. بر این اساس، دوره ششم شورای شوراهای اسلامی شهر و روستا و شهرداران و دهیاران منتخب آنها در ۲۳ دی‌ماه ۱۴۰۴ خاتمه یافته و دوره هفتم این شورا و منتخبان آنها از ۲۴ دی‌ماه ۱۴۰۴ آغاز می‌شود.

 

در جلسه علنی روز ۷ بهمن، مالک شریعتی، نماینده تهران، در جریان بررسی طرح اصلاح قانون انتخابات شوراها پیشنهادی برای تمدید دوره فعلی شوراها مطرح کرد که به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. شریعتی در توضیح پیشنهاد خود اظهار کرد: «در‌حال‌حاضر برگزاری انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس شورای اسلامی با اشکال مواجه است و امکان برگزاری آن وجود ندارد. مجلس هم که با تمدید یک‌ساله دوره ششم شوراها مخالفت کرد، لذا برای حل این مشکل پیشنهاد تمدید شش‌ماهه دوره ششم شوراها را دارد. با این تمدید شش‌ماهه فرصت برای برگزاری انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس شورای اسلامی فراهم می‌شود و به نوعی کمکی برای حل این معضل به شمار می‌آید».

 

محمد قسیم عثمانی، نماینده بوکان در مجلس شورای اسلامی، به عنوان مخالف گفت: «عملکرد شوراها در برخی از نقاط به اندازه‌ای بد بوده که مردم برای اتمام کار آنها لحظه‌شماری می‌کنند. پس ما نباید با این ناکارآمدی همراه شویم». علی خضریان به عنوان موافق این پیشنهاد اظهار کرد: «این موضوع راهکاری برای رفع مشکلات است».

 

شهرام دبیری، معاون پارلمانی رئیس‌جمهور نیز اظهار کرد: «اگر این تمدید شش‌ماهه در برگزاری انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس شورای اسلامی و آمادگی دولت برای برگزاری انتخابات تأثیرگذار باشد، ما با آن موافق هستیم».

 

محسن اسلامی، دبیر ستاد انتخابات کشور، در گفت‌وگو با ایسنا درباره مصوبه مجلس درباره «تمدید شش‌ماهه دوره ششم شوراهای اسلامی شهر و روستا»، اظهار کرد: این مصوبه هنوز به صورت قانون درنیامده و مبنای عملکرد ستاد انتخابات کشور نیز قانون فعلی انتخابات است. مصوبه مجلس ابتدا باید در شورای نگهبان بررسی شود و در صورت تأیید به مجمع تشخیص مصلحت نظام برود؛ زیرا سیاست‌های کلی انتخابات وجود دارد و هر اصلاح قانونی در زمنیه انتخابات باید در مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز بررسی شود و اگر مجمع تشخیص مصلحت نظام مغایرت یا ابهامی نداشته باشد، این مصوبه به قانون تبدیل می‌شود.