نگاهی به فیلمهایی که برای نوروز در نظر گرفته شدهاند
تنوع در اکران
با فاصله کوتاهی از برگزاری جشنواره فیلم فجر، به استقبال اکران نوروزی سینماها میرویم، اما ویژگی اکران نوروزی سینماها مصادفشدن آن با ماه مبارک رمضان است.
![تنوع در اکران](https://cdn.sharghdaily.com/thumbnail/uGtsZ6yXobya/f3RIJfgnyU4T0Uu3o7ve-VbT9FKRjpcKI1vgfm4pfv__5FnUbUVuHI1x6a9YMGSvC-4UOxG1c-sX_Np2WV4AG9c54qCsllJjWoO2vfSlzgh7Zk5lGDR61FKfZAWRG6vKl1huIIhrYfv9w-aaaXLATA,,/images+%282%29.jpg)
![روزنامه شرق](/images/Logo-newspaper.jpg)
با فاصله کوتاهی از برگزاری جشنواره فیلم فجر، به استقبال اکران نوروزی سینماها میرویم، اما ویژگی اکران نوروزی سینماها مصادفشدن آن با ماه مبارک رمضان است. بنا بر اعلام همایون اسعدیان، دبیر شورای صنفی نمایش، بر اساس تصمیم شورا و موافقت سازمان سینمایی، فیلمهای «بامبولک» ساخته آرش معیریان، «پسر دلفینی ۲» ساخته محمد خیراندیش، «پیشمرگ» ساخته علی غفاری، «رها» ساخته حسام فرهمند، «دایناسور» به کارگردانی مسعود اطیابی، «عینک قرمز» به کارگردانی حسین مهکام، «کوکتلمولوتف» به کارگردانی حسین امیری دوماری و «موسی کلیمالله» به کارگردانی ابراهیم حاتمیکیا بهعنوان ترکیب نهایی اکران نوروزی مشخص شدند.
«بامبولک» ساخته آرش معیریان مناسب مخاطب کودک و نوجوان است. معیریان بعد از اکران این فیلم در سیوششمین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان اصفهان، در نشست پرسش و پاسخ فیلم تأکید کرد: «نسل امروز، بسیار باهوش، خلاق، با انگیزه و با اعتقاد هستند و معتقدم نسل گذشته در مقایسه با نسل امروز از هر نظر متفاوت است؛ پس نباید خودتان را دستکم بگیرید، چراکه نگاه و دقت شما از تمام بزرگترها بهتر است. باید گفت فیلمساختن برای نسل امروز سخت است و باید نهایت دقت را در فیلمها در نظر داشت. فیلم «بامبولک» سختترین فیلمی بود که در طول سالها ساختم، چراکه میدانستم شما بسیار دقیق هستید و به آسانی میتوانید فیلم را محکوم کنید».
او معتقد است در فیلم کودک باید شادی و لحظات عاطفی غمناک وجود داشته باشد. غم سینمای کودک با سینمای بزرگسال متفاوت است. در سینمای کودک آن غم باید همراه با شادی و شوق باشد.
«پسر دلفینی 2» به کارگردانی محمد خیراندیش از دیگر گزینههای اکران نوروزی است. فیلمی که موفق به کسب یکی از سیمرغهای نگاه مردمی سیوچهارمین جشنواره فیلم فجر شد. خیراندیش در بخشی از نشست خبری فلیمش در جشنواره فجر با اشاره به ویژگیهای این انیمیشن تأکید کرد: اینکه ما فقط بتهجقه و ابروی پیوسته در کار بگذاریم، کار ایرانی نمیشود. ما سعی کردیم حسوحال و فرهنگ ایرانی را در آثارمان به دنیا برسانیم. موسیقی کار بینالمللی ساخته شده است، اما در آن از سازهای ایرانی استفاده کردهایم. ما در خیلی از بخشها بچههایی را داشتیم که به خاطر «پسر دلفینی» به ایران بازگشتند.
«پیشمرگ»، ساخته علی غفاری و از دیگر برگزیدگان سیمرغ آرای مردمی جشنواره فیلم فجر نیز به جدول اکران نوروز اضافه شده است؛ فیلمی که واکنشهای متفاوتی از منتقدان و سینمایینویسان دریافت کرد. برخی منتقدان از کلیشهایبودن آن نوشتند و برخی دیگر شخصیتپردازیهای این فیلم سینمایی را تحسین کردند. «پیشمرگ» به برشی از زندگی یکی از چهرههای ملی، یعنی شهید سعید قهاری پس از دوران جنگ میپردازد. شهید سعید قهاری در سال ۵۸ در ماجرای پاوه در کنار دکتر چمران حضور داشت و بعدها نیز در کنار شهید احمد متوسلیان، احمد کاظمی و... در عملیاتهای مختلف حاضر شد. او سپس تا فرماندهی قرارگاه حمزه سیدالشهدا پیش رفت و در سال ۱۳۸۵ درحالیکه حدود چهار ماه از فرماندهی لشکر ۳ نیروی مخصوص حمزه سیدالشهدا میگذشت، به شهادت رسید. غفاری در نشست خبری فیلمش تأکید کرد: هر فیلم و داستانی میتواند به شیوههای دیگری از آنچه هست نیز روایت شود، اما مهمترین هدف ما خلق قهرمان در صحنه بود. بعضی از شخصیتهایی که در فیلم میبینید، مابازای واقعی داشتند و ما تنها نام کاراکترها را تغییر دادیم.
«رها» ساخته حسام فرهمند ازجمله فیلمهای پرمخاطب جشنواره چهلوسوم فیلم فجر در روزهای آینده به اکران عمومی میرسد. این نخستین ساخته حسام فرهمند است که بازیگرانی مانند شهاب حسینی و غزل شاکری او را در اولین تجربه سینماییاش همراهی کردند. «رها» در اولین ساعتهای نمایش در جشنواره فیلم فجر با بازخوردهای خوبی از سمت منتقدان و مخاطبانش روبهرو شد و به نظر میرسد این فیلم ازجمله آثار پرمخاطب اکران نوروز خواهد شد.
«دایناسور» به کارگردانی مسعود اطیابی ازجمله فیلمهای کمدی اکران نوروز است. مسعود اطیابی سالهاست که فیلمهای پرفروشی در این حوزه مقابل دوربین میبرد و اکثرا با اقبال خوبی از سمت مخاطبان در اکران روبهرو میشوند. باید دید پژمان جمشیدی و امیر جعفری، دو بازیگر اصلی این فیلم، میتوانند رکورددار شوند یا خیر؟
«عینک قرمز» به کارگردانی حسین مهکام از دیگر فیلمهایی است که تا مدتی دیگر در اکران سینماها خواهید دید. مهکام با ساخت فیلمهایی مانند «احمد به تنهایی»، «بیحسی موضعی» و «آزادی مشروط» این بار یک کمدی را مقابل دوربین برده است و باید دید این کمدی که او ساخته تا چه حد مورد قبول مخاطبانش است. در «عینک قرمز» حامد بهداد، هادی کاظمی و الناز حبیبی ایفای نقش کردهاند.
اکران نوروزی 1404 فیلم کمدی کم ندارد و «کوکتلمولوتف» به کارگردانی حسین امیری دوماری یکی دیگر از آنهاست. در این فیلم امین حیایی با پژمان جمشیدی و احمد مهرانفر همبازی است و قصه آن در دهه 50 روایت میشود. امین حیایی ازجمله بازیگران کاندیدای نقش اصلی مرد جشنواره چهلوسوم فیلم فجر برای بازی در«زیبا صدایم کن» به کارگردانی رسول صدرعاملی بود و بسیاری از منتقدان او را شایسته سیمرغ برای ایفای این نقش میدانستند. او در بخش جنبی جشنواره فیلم فجر با فیلم «غریزه» ساخته سیاوش اسعدی نیز حضور داشت که بسیاری از منتقدان بازی او در این فیلم را از شگفتیهای جشنواره فجر توصیف کردند.
«موسی کلیمالله» به کارگردانی ابراهیم حاتمیکیا از دیگر فیلمهایی است که از 8 اسفندماه در سینماها خواهیم دید. فیلمی که از نظر بسیاری از منتقدان شباهت زیادی با دیگر آثار حاتمیکیا ندارد. فیلمی که با توجه به بودجه بسیاری که برای ساخت آن در نظر گرفته شده است، آن را کنجکاویبرانگیزترین فیلم جشنواره میدانستند. هرچند حاتمیکیا مدتهاست مشغول ساخت سریال حضرت موسی است و نسخهای که در جشنواره فجر به نمایش درآمد، روایتگر تولد و به آب انداختن حضرت موسی است و به همین دلیل «وقت طلوع» نام دارد. برخی «موسی کلیمالله» را تصویر کمجانی از قصهای میدانند که بارها آن را شنیدهایم. با این حال این فیلم در بسیاری از رشتهها نامزد دریافت سیمرغ شد و توانست پنج سیمرغ بهترین نقش مکمل مرد، بهترین چهرهپردازی، طراحی لباس، طراحی صحنه و دستاورد فنی را کسب کند.
اکران نوروزی سینماها عموما از اکرانهای مهم سال محسوب میشود و فروش خوب گیشه نوروز میتواند تا حدی مسیر سینمای ایران را طی سال مشخص کند. باید دید با اکران تعداد درخور توجهی فیلم کمدی و فیلمهایی که در جشنواره فیلم فجر توجهبرانگیز شدند، گیشه پررونقی در ابتدای سال جدید در انتظار سینمای ایران خواهد بود یا خیر.