|

نگاهی به جدیدترین مینی‌سریال نتفلیکس

سرزمینی بی‌رحم با مردمانی بی‌رحم‌تر

آمریکای نخستین (American Primrval) محصول کشور آمریکا‌ست که در ۹ ژانویه ۲۰۲۵ به صورت یکجا در شش اپیزود منتشر شد و از سریال‌های هیجان‌انگیز در ژانر وسترن، درام و اکشن است. کارگردان آمریکای نخستین پیتر برگ است و مارک ال.

سرزمینی بی‌رحم با مردمانی بی‌رحم‌تر

فرزانه متین

 

آمریکای نخستین (American Primrval) محصول کشور آمریکا‌ست که در ۹ ژانویه ۲۰۲۵ به صورت یکجا در شش اپیزود منتشر شد و از سریال‌های هیجان‌انگیز در ژانر وسترن، درام و اکشن است. کارگردان آمریکای نخستین پیتر برگ است و مارک ال. اسمیت در مقام فیلم‌نامه‌نویس با وی همکاری کرده است. سریال نشان می‌دهد نخستین پایه‌های غرب وحشی چگونه گذاشته شد؛ سرزمینی بی‌رحم با مردمانی بی‌رحم‌تر در ایالات متحده آمریکا. در سال ۱۸۵۷ در غرب آمریکا در قلمروی یوتا اتفاقاتی رخ داد که سریال با اقتباس از این واقعیت‌ها‌‌ ساخته شد.

از آنجا که سریال به جنگ بر سر زمین، مناقشات بومی‌ها، مورمون‌ها و برتری سفیدپوست‌ها می‌پردازد، لازم است به دو مسئله مهم پرداخته شود؛ شوشون‌ها و مورمون‌ها. در آمریکای نخستین، ما با قبیله شوشون‌ها روبه‌رو هستیم. شوشون‌ها، نام یکی از قبیله‌های سرخ‌پوست است که محل استقرار آنها در شهر‌های آیداها در کالیفرنیا، نوادا در اورگن و یوتا‌ست. اما مورمون‌ها یا مورمونیسم یک مذهب مناقشه‌آمیز و تفرقه‌انگیز است که در میان مسیحیان شکل گرفته‌. آنها شاخصه اصلی جنبش قدیسان آخرالزامان مسیحیت احیاگر هستند که توسط جوزف اسمیت در سال ۱۸۲۰ پایه‌گذاری شد و 10 سال بعد کتاب مورمون‌ها نوشته شد. آنها بر این باورند که تعالیم و آداب و رسوم ‌سازمان کلیسا بر اثر نافرمانی بشر به ورطه نابودی کشیده‌ شده است.

مرکز اثرگذاری مورمون‌ها در یوتاست. اقلیتی از مورمون‌ها ‌آشکارا به چند‌همسری باور دارند؛ از سال‌های ۱۸۵۲ تا ۱۸۹۰ هر مردی از این فرقه، چندین همسر داشت. آنها خانواده‌محور هستند و همچنین قوانین سرسختی درباره عفت دارند. مورمون‌ها خود را مسیحی می‌پندارند، اما مسیحیان بر این باورند که آنها مسیحی نیستند و بدعت‌گذارانی منحرف به شمار می‌روند. آنها در سال‌های ۱۸۵۷ تا ۱۸۵۸ به‌عنوان شبه‌نظامی در منطقه یوتا یکه‌تازی می‌کردند و بر این اعتقاد بودند که سایر مناطق آمریکا را تحت سلطه خود دربیاورند. جمعیت آنها در حال حاضر در کل جهان حدود ۱۵ میلیون نفر است. داستان این مینی‌سریال در سال ۱۸۵۷ رخ می‌دهد. مادر و پسری برای فرار از گذشته‌شان از منطقه یوتا در غرب می‌خواهند به سمت شرق آمریکا بروند، اما در میان پیروان کلیسای مسیحی آخرالزمان (مورمون‌ها) و بومیان منطقه (شوشون‌ها) در یوتا خود را می‌بینند.

محوریت اصلی داستان، حادثه کوهستان میدوز است که مورمون‌ها با پوشیدن لباس بومی سرخ‌پوستان و نقاب، دست به قتل‌عام فجیع کاروانی که به سمت کالیفرنیا می‌رفتند، زدند و حداقل ۱۲۰ نفر را کشتند و این کشتار را به پای سرخ‌پوستان نوشتند. اما افراد به‌جا‌مانده از این سانحه، حقیقت را برملا کردند و حالا پای ارتش ایالات متحده آمریکا هم به این قضیه باز شده است. فیلم‌برداری این سریال تقریبا ۱۳۰ روز در نیومکزیکو به طول انجامید که فقط دو روز آن در دکورهای داخلی فیلم‌برداری شد. به گفته پیتر برگ، به‌تصویر‌کشیدن یکی از واقعه‌های مهم آمریکا از سخت‌ترین کارهاست و فیلم‌نامه‌نویس که نویسنده فیلم از گوربرخاسته با بازی لئوناردو دی‌کاپریو بوده، به نسبت برگ با این اتمسفر آشنا‌تر است. چیزی که در آمریکای نخستین می‌بینیم، در یک کلام، خشونت عریان از رؤیای آمریکایی است. آمریکایی که در خشونت زاده شد و در رگ‌هایش همچنان جاری است. آمریکایی‌های امروز‌ نبیره آن وحشی‌ها هستند و این همان هویت ایالات متحده آمریکاست. در این مینی‌سریال، در هر اپیزود، با خون و خون‌ریزی‌های وحشیانه‌ای که گاهی اوقات مخاطب تاب دیدن چنین لحظاتی را ندارد، به بهترین شکل ممکن روبه‌رو هستیم که پیش از آن در هیچ وسترنی این‌گونه به آن پرداخته نشده است.

این نگاه جذاب به بخش مهمی از تاریخ آمریکا، یک سنت‌شکنی محسوب می‌شود و عبور یک زن و فرزندش از میان وحشیانه‌ترین مردم که برای زمین می‌جنگند، به هیجان فیلم افزوده است. در این مینی‌سریال با غرب وحشی بدون اضافه‌گویی روبه‌رو هستیم. شاید در ابتدا برای مخاطبان، این سریال یک اثر ساده و اکشن محسوب شود، اما در لایه‌های زیرین آن، پر از معنا و‌ مفهوم است. به تصویر کشیدن این دوره از تاریخ آمریکا جسارت می‌خواست که برگ از آن سربلند بیرون آمد. او دنیای کثیفی را نشان می‌دهد که حالا تبدیل به یک ابرقدرت شده است. بازیگران در این مینی‌سریال خوش درخشیدند و توانستند در نقش‌های خود فروبروند و شایسته تحسین‌ هستند. از سوی دیگر، فیلم‌برداری به‌خوبی دنیای بی‌رحم گذشته آمریکا را نشان داد و قاب هم بسیار موفق از آب درآمد. موسیقی در خدمت سریال و مهیج است.

کلیسای مسیحیان آخرالزمان در روزهای آخر فیلم‌برداری این مینی‌سریال بیانیه‌ای منتشر کردند و در آن نوشتند: «در مورد کشتار‌های کوه میدوز که سریال به‌طور نادرستی آن را به‌عنوان بازتابی از عقاید مذهبی پیروان این کلیسا به تصویر کشیده‌‌، باید گفت کلیسای مسیحیان آخرالزمان بارها این حادثه را محکوم کرده است. این کلیسا همچنین تصویری را که از برینگهام یانگ، کشیش پیرو کلیسای مسیحیان آخرالزمان و یکی از طرف‌های درگیر در کوه میدوز به نمایش گذاشته شده، مغرضانه و دارای اشتباهات فاحش دانسته و آن را محکوم می‌کند». این کلیسا در فراز پایانی بیانیه خود از همه مردم جهان از‌جمله پیروان کلیسای آخرالزمان مسیحی خواسته است‌ صلح‌طلب باشند و برای رشد و‌ گسترش صلح در سراسر جهان بکوشند. آنچه‌ کلیسای آخرالزمان درباره مورمون‌ها در فاجعه ۱۵۰ سال گذشته بیان می‌کند، با تحقیقات می‌توان متوجه شد آنها در حال مبرا‌کردن خودشان از قتل و غارت هستند. اما این واقعیت غرب وحشی است. آمریکای نخستین، مینی‌سریالی است که ارزش تماشا دارد.