جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا:
روسیه میخواست مانع لغو تحریمهای نفتی ایران شود
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: روسیه به ویژه میخواست مانع لغو تحریمهای نفتی ایران شود، چون اگر ایران تولیدات نفت را از سر بگیرد، منابع بیشتری در بازار[جهانی انرژی] تامین خواهد شد و این به نفع روسیه نیست.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اخیرا برای شرکت در کنفرانس بینالمللی دوحه به منطقه سفر کرده بود، روز دوشنبه در پارلمان اروپا درباره مذاکرات وین گفت که مذاکرات برای احیای برجام[توافق هستهای] در حال نزدیک شدن به به نتیجه نهایی نیست.
به گزارش شبکه تیآرتی ترکیه، بورل ادامه داد: باعث تاسف خواهد بود وقتی به نوعی از توافق بسیار نزدیک هستیم، نتوانیم به آن دست بیابیم. اما نمیتوانم تضمین کنم به یک توافق پیدا میرسیم.
این ارزیابی بدبینانه مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درباره مذاکرات وین در حالی مطرح میشود که او در حاشیه کنفرانس دوحه در جمع خبرنگاران گفته بود، توافق ممکن است «ظرف چند روز» حاصل شود.
او در پارلمان اروپا گفت: به نظر میرسد دو هفته پیش ما تقریبا به آن[ توافق] دست پیدا کرده بودیم. بعد روسیه مانعتراشی کرد.
بورل گفت، روسیه به دنبال اهرم فشاری علیه غرب در زمینه حملهاش به اوکراین بود.
به گفته مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روسیه به ویژه میخواست مانع لغو تحریمهای نفتی ایران شود، «چون اگر ایران تولیدات نفت را از سر بگیرد، منابع بیشتری در بازار[جهانی انرژی] تامین خواهد شد و این به نفع روسیه نیست.»
او در ادامه گفت، روسیه با دریافت تضمینهای لازم از مخالفت دست کشید اما بروز اختلاف های دیگری که در نهایت، بخشی از توافق نیستند، از جمله جایگاه سپاه پاسداران در ایران و درخواست ایران برای حذف نام آن از فهرست سازمانهای تروریستی آمریکا باعث توقف در پیشرفت مذاکرات شده است.
به گزارش ایسنا، اظهارات بورل در پی این مطرح میشود که با ایجاد تغییراتی در مناسبات سیاسی بینالمللی در پی حمله روسیه به اوکراین و اعمال تحریمهای اقتصادی توسط وزارت خزانهداری آمریکا و برخی کشورهای اروپایی بر اشخاص و نهادهای روسی، دور هشتم مذاکرات وین برای احیای توافق هستهای با پیچیدگیهایی مواجه و چند روز پیش، تا اطلاع ثانوی متوقف شد.
این وقفه در حالی به دنبال تحولات اخیر پیش آمد که به گفته طرفین، پیشرفتهای چشمگیری در مذاکرات ایجاد شده بود. بخشی از این تحولات، کشمکشهایی است که در روابط واشنگتن - مسکو در زمینه درخواست روسیه مبنی بر دریافت ضمانت کتبی از آمریکا جهت مصون ماندن روابط اقتصادی-تجاریاش با ایران از تحریمها ایجاد شده است. دولت آمریکا موضوع تحریمهای روسیه را که در پی حمله آن به اوکراین اعمال شدهاند به روند مذاکرات وین بیربط دانسته و با هرگونه صدور معافیت یا ارائه تصمین در این زمینه، مخالفت کرد.
در این راستا، ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا مدتی قبل با اشاره به اینکه واشنگتن شراکت مسکو در پروژههای هستهای ایران ذیل برجام را تحریم نخواهد کرد، مدعی شد که این کشور به روسیه اجازه نخواهد داد از توافق هستهای به عنوان راه گریزی از تحریمهای مرتبط با اوکراین استفاده کند.
جوزپ بورل، مسئول سرویس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگکننده کمیسیون مشترک برجام در پیامی توییتری درباره مکث در مذاکرات وین گفته بود: به دلیل عوامل خارجی به مکث در گفتگوهای وین نیاز است. متن نهایی اساسا آماده و روی میز است. بهعنوان هماهنگکننده، من به همراه تیمم به ارتباط با همه اعضای برجام و ایالات متحده برای غلبه بر وضعیت فعلی و توافق ادامه خواهم داد.