مصطفی پورمحمدی، وزیر اطلاعات پیشین:
حق نداریم با تشخیص خودمان فضای اجتماعی را تنگ کنیم/ امام با شنود مخالف بود/ میگویند شما منافقین را اعدام کردید، در صورتی که اعدامها بعد از ۳۰ خرداد است/ نباید با سلیقه خودمان فضای اجتماعی و سیاسی را تنگ کنیم
مصطفی پورمحمدی، وزیر اطلاعات پیشین در گفتوگویی به مناسبت ۲۲ بهمن از به رسمیت شناختن همه سلایق سخن گفت.
به گزارش شبکه شرق، مصطفی پورمحمدی، از دوران جوانی در حیطه مسائل امنیتی و قضایی فعالیت کرده و دوران حساسی را در وزارت اطلاعات از اول انقلاب اسلامی حضور داشته است. او اکنون رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی است. پورمحمدی در گفتوگویی که به مناسبت ۲۲ بهمن انجام داده به فعالیتهای «منافقین» در دهه اول انقلاب اشاره کردهاست.
برخورد خشن با «منافقین» به نظام تحمیل شد
وزیر اسبق اطلاعات گفت: من از سال ۵۸ تا خرداد ۶۰ دادستان مسجد سلیمان بودم. یک خیابان اصلی در آنجا بود که این طرف و آن طرف خیابان از همه گروههای کمونیست و چپ، حتی کومله و دموکرات کردستان، خلق مسلمان و منافقین کنار پیادهرو بساط و نشریات آنان پهن بود و معرکهای بود. تهران هم در خیابان انقلاب این اتفاق بود. در میزگردهایی که اوایل انقلاب مرحوم آقای بهشتی و مرحوم مصباح برگزار میکردند هم امثال کیانوری و احسان طبری که از رهبران مارکسیستی بودند، شرکت میکردند.
وی افزود: اصلاً مشی نظام، مشی متحمل و اهل مدارا بود. اصلاً نظام به دنبال برخورد خشن نبود ولی به ما تحمیل شد و اسناد تاریخی گواه این معناست. اینها همه جا فعالیت و دفتر داشتند. اما اول کار شروع کردند به جمعآوری اسلحه و تبلیغات و یارگیری کردند. حتی در تلویزیون حضور پیدا میکردند و تا زمانی که دست به اسلحه نبردند نظام با آنان کاری نداشت. میگفتند ما قانون اساسی، رهبر و اسلام را قبول نداریم؛ امام فرمودند: «اینها ما را قبول ندارند ولی شهروند ما هستند و داریم با هم زندگی میکنیم. تا زمانی که امنیت مردم و منافع آنان را به خطر نیندازند ما تحملشان میکنیم».
میگویند شما تندروی کردید که «منافقین» اسلحه کشیدند
پورمحمدی تصریح کرد: بعضیها میگویند شما تندروی کردید که منافقین علیه شما اسلحه کشیدند! و یا اینکه میگویند شما آنها را اعدام کردید؛ در صورتی که اصلاً این اعدامها برای بعد از ۳۰ خرداد است. حتی سعادتی که جاسوس بود در اردیبهشت یا فروردین ۵۸ پرونده مقربی را برداشت و در یک عملیات مفصل آن را به افسر اطلاعاتی سفارت شوروی تحویل داد؛ حتی اعدام او که یک جاسوس مسلم بود، کلی طول کشید و تحمل شد.
او ادامه داد: خود مسعود رجوی که این همه علیه نظام حرف زد و تهدید کرد و اسلحه جمعآوری کرد و تمام کشور را دفتر زده بودند و یارگیری کردند؛ چه کسی به آنها کار داشت؟ در گزارشها آمده چون شما اینها را اعدام کردید و خشونت به خرج دادید، اینها به جنگ مسلحانه رو آوردند! کجای تاریخ این را میگوید! چندتا از منافقین زندانی داشتند اینها؟ گروههای مارکسیستی و چپی و منافقین قبل از ۳۰ خرداد زندانی داشتند؟ اعداش مشخص است. بیایند بگویند.
پورمحمدی گفت: غیر از گروه فرقان که شهید مطهری و شهید قرنی را به شهادت رساندند و آقای هاشمی را ترور کردند و چندتا عملیات دیگر انجام دادند؛ گروههای کردستان، خلق عرب در تبریز و آذربایجان، قدری هم از خلق ترکمن و بلوچستان و آنانی که عملیات کردند یا تجزیهطلب بودند؛ در واقع درگیریها اینجا بود. شما در کردستان هم میبینید که آنها شروعکننده بودند. از همان ماههای اول و دوم شروع کردند در حالی که انقلاب هنوز کارش را شروع نکرده بود و حرفش را نزده بود. گفتند اینجا باید جمهوری شود و خودمختار شود و از این حرفها.
باید به فضای اجتماع بها دهیم
او در بخش دیگری از این مصاحبه گفت: دشمن روی نقطه ضعف ما عملیات انجام میدهد و درست است که دلیل برخورد او با ما قوت ما است و میخواهد جلوی پیشرفت ما را سد کند اما آنجایی که دست گذاشته روی نقطه ضعف ما و از آنان سوءاستفاده میکند، مهمترین مسئلهای که اتفاق افتاد آن اعتماد عمومی است.
پورمحمدی، اولویتناسنجیها و بیبرنامگیها را دلیل برخی ناکارآمدیها دانست و گفت: اینها باعث بیاعتمادی میشود. باید به فضای اجتماع بها بدهیم و یک اعتمادسازی باید اتفاق بیفتد. این شبهات و هیجانهای ذهنی به خصوص برای بچهها و جوانان ما اتفاق افتاده که لازم است صادقانه با آنان حرف بزنیم.
حرمت شهروندی همه را حفظ کنیم
او خاطرنشان کرد: در این مسیر، اولاً باید اشتباهات خود را قبول کنیم. اگر عیبی هست، از جوانان بخواهیم راهنماییمان کنند و قبول کنیم و انجام دهیم. جوانان ما فهیم و عاقل و تحصیل کرده هستند. اگر ما واقعاً صادقانه با آنان گفتگو کنیم و انتقادات آنان را بپذیریم و همدلی و هم زبانی با آنان داشته باشیم، این اعتمادسازی شکل میگیرد.
پورمحمدی درخصوص اصلاح فضای سیاسی کشور نیز گفت: باید یک فضای شفافتر و میدان وسیعتری برای تحرکات همه پیدا شود و هرکسی که به نظام و اصول آن و قانون اساسی و مرزهایی که مرزهای ثبات و پایداری نظام است، وفادار است، میدان و مجال فعالیت و تلاش برایش فراهم کنیم. دیگرانی هم که به تعبیر رهبری، اینها را قبول ندارند، باید حرمت شهروندی آنان را حفظ کنیم. یعنی یک رفت و برگشت منطقی باید اتفاق بیفتد. همه جا همین طور است.
او افزود: برخی سلیقهها، قضاوتها و رویکردهای ما، رویکردهایی نیست که ما از ابتدای انقلاب با مشرب امام و رهبری جلو آمدیم و برخیها، تفسیرها و سلیقههای خودشان را در فضای اجتماعی و سیاسی تفسیر میکنند که این غلط است.
پورمحمدی گفت: ما یک اصولی داریم که آن هم انقلاب و امام و رهبری است؛ اینها جزو اصول، رویکردها و راهبرادهای ما هستند. دیگر ما حق نداریم با تشخیص، قضاوت و سلیقه خودمان فضای اجتماعی و سیاسی را تنگ کنیم. میخواهم بگویم که ما باید حواسمان باشد. نباید اجازه دهیم رقیب سیاسی، جناح رقیب ما را بزند و هر چیزی را به آن منتسب کند. برای مثال بگوید تو وابستهای، او نفوذی است و ... . اینها دلیل میخواهد. جامعه اینگونه ناامن و متزلزل میشود و اعتماد جامعه به نظامات اجتماعی و سیاسی کشور سست میشود.
او راهکار اصلاح این روند را بازگشت به قانون دانست و بیان کرد: ما خودمان حق نداریم که نسخهای بپیچیم که مطابق میل و سلیقه خودمان است. اگر قانون هم اشکال داشته باشد، باید آن را درست کرد. ما قانون اساسی داریم و خیلی از اصول قانون اساسی راهنمای ما است که به برخی از آنها بها داده نشده و کمتر توجه کردیم. قانون انتخابات معیوب است.
میتوانستیم وقایع سال ۸۸ را با اصلاح قانون کنترل کنیم
پورمحمدی با اشاره به طرح اصلاح قانون انتخابات بیان داشت: من در سال ۸۷، ۱۰ روز قبل از برکناری از وزارت کشور برای مقام معظم رهبری نوشتم و ایشان روی آن دستور داد به مجمع تشخیص؛ آن زمان نوشتم که اگر ما نظام انتخابات را اصلاح نکنیم با مشکلات زیادی در مدیریت کشور رو به رو خواهیم شد. اینها همه قبل از سال ۸۸ است.
وی افزود: من معتقد هستم که اگر آن چیزهایی که من پیشبینی کردم، آن موقع قانون بود، ما میتوانستیم اوضاع را کنترل کنیم. حتی ۸۸ هم آن طور اتفاق نمیافتاد یعنی میتوانستیم با هزینههای بسیار کمتری و حاشیههای بسیار پایینتری از ۸۸ و حوادث آن عبور کنیم. ملاک مدیریت اجتماعی باید براساس قانون باشد؛ اگر شما یک مرز و معیار و نقشه روشن نداشته باشید که روی آن عمل کنید، محل نزاع و درگیری است.
رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی گفت: اگر قانون ناقص باشد، این کشمکش و بحران، همچنان استمرار خواهد داشت که متأسفانه ما داریم. تقریباً تمام مجالس قوانین انتخاباتی را جا به جا کردند. که یکی از حرفهای ما این بود که قوانین انتخاباتی باید جزو قوانین ثابت باشد.
او ادامه داد: در خیلی از کشورها، این جزو قانون اساسیشان است و هیچکس حق دستکاری ندارد. چون نظام انتخاباتی، ناموس یک جامعه مردمی و مردمسالار است. ما هم که به عنوان یکی از اصول دینی پذیرفتهایم که جامعه مردمسالار دینی هستیم. یعنی به مردم، حضور مردم و نقش تعیینکنندگی مردم بهای کافی میدهیم. به روح بلند امام بزرگوارمان، نور ببارد که در همین حسینیه فرمود «میزان رأی ملت است». مقام معظم رهبری، در طول رهبریشان این شعار را پیوسته با بیانات مختلف بیان کردهاند.
مخالفت امام با شنود
او در بخش دیگری از این برنامه با اشاره به یک ملاقات خصوصی با امام، به نظر صریح ایشان در مخالفت با شنود اشاره کرد و گفت: امام فرمود خلاف شرع است؛ برای چه این کار را میکنید؟! گفتیم الان متأسفانه بهخاطر منافقین، گروهگها و ترورها شنود است و در حاشیه مسائل دیگر خانوادگی هم مطرح میشود. برای مثال میگویند اینجا مرکز فساد است یا اینجا مشروبه و ... و طبعاً پیگیری میشود. امام فرمود حق ندارید این کار را انجام دهید و خلاف شرع است.
پورمحمدی ادامه داد: من گفتم که این کارها میشود؛ امام گفت نباید بشود و در اینجا امام رو کردند به احمدآقا که احمد به من یادآوری کن من یک چیزی بنویسم؛ که پس فردای آن روز فرمان ۸ مادهای امام صادر شد و داستان مفصل فرمان ۸ مادهای.